Vedum i drama: - Ille

Trygve Slagsvold Vedum måtte kaste av seg dressjakka i all hast etter Lan Marie Berg ga ham verst tenkelige beskjed. - Jeg må berolige alle nå, sier finansministeren til Dagbladet.

SATT UT: Trygve Slagsvold Vedum kan ha blitt utsatt for en hersketeknikk, tror Bård Hoksrud. Han måtte rive av seg Nato-pinsen rett før en EU-debatt. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
SATT UT: Trygve Slagsvold Vedum kan ha blitt utsatt for en hersketeknikk, tror Bård Hoksrud. Han måtte rive av seg Nato-pinsen rett før en EU-debatt. Foto: Joakim Halvorsen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg måtte rive den av med en gang!

Trygve Slagsvold Vedum snakker om mini-dramaet som utspant seg like før han skulle direkte på EU-debatten på NRK i går kveld.

Vedum har brukt Nato-pins på jakkeslaget siden Russland invaderte Ukraina i fjor, sammen med en pin med det norske flagget.

Men i går fikk han verst tenkelig beskjed:

- Lan Marie Berg spurte hvorfor jeg gikk med EU-pin! Og dét kunne jeg la folk tro at jeg gjorde. Jeg måtte ta grep i all hast, sier Vedum.

- Vedum med EU-pin - en skjebne verre enn døden?

- Jeg er i alle fall minste like mye mot EU i dag som jeg noen gang har vært, sier Vedum.

Vil berolige alle

Sp-lederen sier at han ikke håper noen har trodd at han, som leder landets mest EU-kritiske parti, i åpent lende har spasert rundt med EU-pin det siste året.

- Jeg må berolige alle. Det er ille nok at bare Lan Marie Berg trodde var EU-pin. Ingen må tro jeg går med en EU-pin, sier Vedum og ler.

Nå skal finansministeren på jakt etter en Nato-pin som overhodet, og ikke under noen omstendigheter, kan bli forvekslet med EU.

- Jeg må skaffe meg en større Nato-pin. Jens Stoltenberg har gitt meg et Nato-slips, så det kan være jeg må fiske fram det også, sier Vedum.

Hyller Nato

Vedum sier han har fått mange spørsmål det siste ordet om pinsene han har i jakkeslaget.

- Nato er så viktig for vår nasjonale sikkerhet. Sammen med vårt nasjonale forsvar, så er Nato bærebjelken for sikkerheten vår. Jeg begynte å gå med Nato-pins hver dag etter krigen i Ukraina. Frihetskampen i Ukraina er også Norges frihetskamp.

Vedum skisserer hovedlinjen som gjør at det er et prinsipielt skille mellom Nato og EU i hans øyne

- Nato er et mellomstatlig samarbeid, mens EU handler om å oppgi nasjonal suverenitet.

Norske flagg på 17. mai

I tillegg har Vedum altså også en pins med det norske flagget.

- Det er for å symbolisere det Norge vi er så glad i, for å støtte opp om fellesskapsprosjektet, sier han.

- Du som er så glad i flagget - hva synes du om andre flagg enn norske i folketoget 17. mai?

- Om noen vil ta med det svenske flagget eller noe sånt, så gjør jo ikke det noe. Men vi feirer tross alt den norske nasjonaldagen, så det er naturlig at man flagger med vårt flagg. Det er det norske folkestyret som hylles på 17. mai, sier Vedum.

- Det svenske flagget passer kanskje best til midtsommer uansett, avslutter Vedum.

Sjokkert: Bård Hoksrud har vært med i programmet «I lomma på Silje», og han ble sjokkert over at han har brukt 300.000 på en spesiell ting. Vis mer

Hoksrud-teori om hersketeknikk

I enhver sak om pins er det én mann hvis ekspertise overgår alle andre: Bård Hoksrud (Frp). Dagbladet tok kontakt med Stortinget - og Norges - største pins-samler.

- Nato-pinsen kan forveksles med EU-pinsen ved første øyekast når du står litt unna, bekrefter pinsekspert Hoksrud.

Men etter å ha tenkt seg om litt, aner Hoksrud ugler i mosen. Nato-stjernen er jo ikke så lik EU-stjernene når man kommer nærme. Kan Lan Marie Berg tatt en frekkis på Vedum rett før han skulle inn i en debatt?

- Jeg tror kanskje dette kan være en manøver fra Lan. En ufin hersketeknikk for å få Trygve til å fly rundt og stresse rett før en debatt, sier Hoksrud med store glimt i øyet.

- Har du selv blitt utsatt for slike skitne triks før en debatt?

- Det er mest det at jeg går bort til andre og spør hvor de har fått sine pins fra, sier Hoksrud.

SAMLER: Bård Hoksrud har kontoret på Stortinget fylt med pins. Som samler ønsker han ikke å være en moralist, men synes det er rart å gå med internasjonale symboler som FN's bærekraftsmål når Norge er i krise. Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Historie fra 1896

Siden vi har Bård Hoksrud på tråden vil resten av saken handle om pins generelt. Vi lar bare Bård Hoksrud snakke.

- Pins startet med at man ville gi noe til hverandre. Jeg skal holde foredrag om pins på mandag og det startet i OL i 1896. Man ga hverandre et symbol på respekt. Nå brukes det til å symbolisere en tilhørighet eller en mening, slik Trygve gjør med Nato-pinsen, sier Hoksrud, og forteller om da alt startet for ham.

- Jeg jobbet i dagligvarebutikk før OL på Lillehammer og da solgte vi pins. Jeg ble bitt av basillen og det er blitt ganske «gærent». Jeg tror jeg er den eneste som har komplett samling av pins fra OL i Oslo i 1952 og jeg er den eneste i Norge som har komplett samling fra OL på Lillehammer.

- Når du er på tråden, må jeg fortelle om en av de mer spesielle tingene jeg har fått tak i. Det fins bare 6-7 av de lyktene som fraktet OL-ilden. Jeg har fått tak i den som de løp med gjennom Sarajevo under krigen. Det var jo ti år siden Sarajevo selv hadde arrangert OL i 1984. Det er jo det som er med pins og de andre tingene jeg samler på, det er jo alltid en historie bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer