Sp angriper Ap med ny industri- og klimastrategi

Vedum i klima-klinsj med Støre

Trygve Slagsvold Vedum vil ha vekk prat om skam og forsakelser i kampen mot klimautslippene. Han ypper til kamp mot Ap om industri- og klimapolitikk.

NORGE RUNDT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har det siste halvåret brukt mye tid på bedriftsbesøk rundt omkring i Norge. Han mener Ap har gjort flere grep som har rammet norske arbeidsplasser og svekket muligheter for verdiskapning i Norge. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
NORGE RUNDT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har det siste halvåret brukt mye tid på bedriftsbesøk rundt omkring i Norge. Han mener Ap har gjort flere grep som har rammet norske arbeidsplasser og svekket muligheter for verdiskapning i Norge. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiet erobret gamle industri- og Ap-bastioner ved valget i 2019. Nå jobber partiet systematisk med en nasjonal strategi for grønne verdikjeder og industriarbeidsplasser.

Vedum sier Sp vil sette norske arbeidsplasser først.

- Når man hører norske politikere snakke om klimapolitikk, får man følelsen av at ting skal bli verre. Det blir veldig tungt og dystert. Også Jonas Gahr Støre snakker om at det er ei bør vi må bære sammen. Men for de som bare tjener 400 000 kroner i året, er børa tung nok.

- Poenget er jo at vi i Norge har enorme muligheter, og at vi må skape et bedre liv for familiene som bor her. Et Ap som lytter til grasrota, kan bli Senterpartiets beste allierte i kampen for å reise ny norsk, grønn industri. Klimaet skal reddes med teknologiske framskritt, ikke med skam, sier Vedum til Dagbladet.

Traff Røkkes menn

Siden i fjor høst har Sp jobbet med en ny strategi for norsk industri. Sp-toppene med Trygve Slagsvold Vedum i spissen har besøkt konsernsjefer og tillitsvalgte i store og små industribedrifter over hele landet, for å lytte og lære.

De har snakket med toppene i det Kjell Inge Røkke-eide storkonsernet Aker Kværner, de har besøkt industriparken i Glåmfjord og over tid en rekke små bedrifter som Brynild i Fredrikstad eller Oskar Sylte i Molde.

- Målet er å finne gode løsninger på hvordan vi kan bygge norske arbeidsplasser samtidig som vi løser klimautfordringen. Dette vil vi gjøre sammen med de som har støvlene og hjelmen på, forteller Vedum.

- Ap vakler

- Arbeiderpartiet og fagbevegelsen jobber nå for å utvikle en politikk for en klimavennlig og framtidsrettet industri. Nå tar Senterpartiet opp kampen?

- Jeg mener Senterpartiet har vært det tydeligste industripartiet. Tre eksempler:

* Da regjeringen innførte avgiftsøkning for norsk næringsmiddelindustri, den største fastlandsindustrien, økte også Arbeiderpartiet avgiftene.

* Da regjeringen ville gi fra oss suverenitet over norsk kraftpolitikk gjennom ACER.

* Da regjeringen ville bygge ny eksportkabel for strøm.

Arbeiderpartiet inngikk da avtale med regjeringen og MDG om begge deler.

I disse sakene har Senterpartiet vært en tydelig røst mot, samtidig som Arbeiderpartiet har vaklet.

VEDUM MOT SOLBERG: Statsminister Erna Solberg (H) fikk kritikk fra Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum for å gjøre Norge mer oljeavhengig. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Den norske arbeideren

- Jeg mener også det er uklokt av Ap når de støtter regjeringen i at 10 prosent av norsk skog skal vernes. Senterpartiet har mer tro på å bruke norsk skog, og at vi bygger en grønn industri og arbeidsplasser på den.

- Det handler om å stå opp for norsk industri og den norske arbeideren også når det er litt upopulært, eller taler mot det kommentatorene i de store avisene i Oslo mener. Her mener jeg Senterpartiet har vært mer modige og kompromissløse på industriens vegne og for norsk verdiskapning, sier Vedum.

Klimaløsere

Vedum sier Norge må utvikle ny industri ettersom olje- og gassindustrien blir mindre viktig.

- Vår største mulighet for å bidra i klimakampen, er om vi klarer å bruke alle de kloke hodene vi har i industrien allerede. Løsningen ligger hos dem med kjeledress og vernesko, ikke hos dem som går på frokostmøter og seminarer. Å snakke om avvikling av olje og gass, er en avsporing. Vi må videreutvikle olje- og gassindustrien, og bruke den til å produsere for eksempel ny grønn hydrogen.

Så å si all industriutvikling kommer fra eksisterende industri. Aker, som begynte som mekanisk verksted og er blitt det enorme konsernet som det er nå, er et godt eksempel på det, sier Vedum.

Inntrykket fra bedriftsbesøkene er at det er vilje til å investere i Norge.

- Men da må norske politikere være tydelige på at det er et mål, og at staten vil legge rette for det. Mitt inntrykk er at norske bedrifter savner ambisjoner fra politikerne. Andre land stiller strengere krav til industrien om lokale arbeidsplasser, sier Sp-lederen.

HAVVIND: Norge må sikre at norske investeringer i havvind på norsk sokkel må gi arbeidsplasser på land i Norge, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Bildet viser Equinors Dudgeon Offshore Wind Farm utenfor England
Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB scanpix
HAVVIND: Norge må sikre at norske investeringer i havvind på norsk sokkel må gi arbeidsplasser på land i Norge, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Bildet viser Equinors Dudgeon Offshore Wind Farm utenfor England Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB scanpix Vis mer

Lære av Boris Johnson

Han viser til Storbritannia.

- Boris Johnson har sagt at man på britisk sokkel skal ha 40 gigawatt havvind. Det er en enorm utbygging. Vi må sette oss slike mål. Hvis vi skal ha en havvindpark, må vi skape arbeidsplasser på land i Norge. Hvorfor ikke verdens største batteri- eller hydrogenfabrikk, foreslår Vedum.

Han har allerede trukket noen klare konklusjoner:

* Nye energiformer, som havvind, må gi verdiskapning og arbeidsplasser i Norge. Å importere teknologi vil på sikt ikke være bærekraftig.

* Handlingsrommet i EØS-avtalen for å prioritere norske bedrifter i anbudsrunder og ved innkjøp er større enn det som brukes i dag.

- Vi må lære av historien. Vårt konkurransefortrinn har vært naturressursene. Det begynte med vannkrafta. Industrisamfunn kom etter hvor vannkrafta var. Det har alltid vært direktekobling til arbeidsplasser lokalt, gjennom hjemfallsrett, konsesjonslover og nasjonalt eierskap. Vi har brukt skog, fisk og olje til å skape lange verdikjeder og arbeidsplasser. Vi må gjøre det samme framover.

- Norge først

- Problemet så langt er at vi har pratet mye om det grønne skiftet, men vi har ikke hatt noen industriell tenkning. Og det er en grunnleggende unorsk måte å tenke på. Vindkraften som kommer nå, er importert. Alt importeres fra Danmark og EU. All verdiskaping, alle arbeidsplasser går dit, sier Vedum og slår ut med hendene.

- Vi har hatt en stor elbilsatsing, men teknologien er importert, og det er olje- og gassinntektene, som har betalt for det. Så når vi over tid skal ha et grønt skifte, så må vi slutte å tenke at vi bare skal importere teknologi, for da får vi ikke folkelig oppslutning. Vi må bygge arbeidsplasser i Norge. Når vi bygger havvind på norsk sokkel, så må investeringene og den kraften gi arbeidsplasser på land. Norsk tradisjon har vært at får du tilgang til naturarealer, så skal du skape lokal verdiskapning og lokale arbeidsplasser, slår Vedum fast.

Han mener mange politikere er redde for å sette norske interesser først.

- Vi er norske politikere. Vår hovedjobb er å skape verdier og bidra til arbeidsplasser i Norge. Jeg mener at det ikke er det samme om norsk kraft brukes til å skape en arbeidsplass i Edinburgh eller i Egersund. Jeg vil heller at den kraften skal gi arbeidsplasser i Gjøvik enn i Glasgow, sier Vedum.

Han mener norske bedrifter burde få mer av kaka på 500 milliarder kroner som årlig brukes på offentlige innkjøp, og mener myndighetene kan sette kvalitets- og miljøkrav som sikrer at pengene går til industriutvikling i Norge istedenfor til utenlandske aktører.

Ap: - Velkommen etter

Nestleder i Ap, Bjørnar Skjæran, lar seg ikke skremme av konkurranse om industripolitikk fra Senterpartiet, men er overrasket over kritikken mot Ap.

- Først og fremst vil jeg si velkommen etter. Det lover godt at Sp har begynt å interessere seg for industripolitikk. Da kan vi komme fram til felles løsninger.

- Men jeg anbefaler Trygve å heller ha fokus på regjeringen, som mangler industripolitikk, istedenfor å gå etter Ap. Vi er industripartiet, vi har utviklet industripolitikk i hundre år, og vi jobber nå med en industristrategi for de neste tiårene.

- At Sp har den beste industripolitikken er tøv. Trygve har også en vei å gå når det gjelder å skaffe seg troverdighet i eksportindustrien når han setter markedsadgangen gjennom EØS-avtalen i spill. Han er også på kollisjonskurs med et flertall av hans egne velgere, som er for EØS.

- Ikke bli desperat, Trygve

- Det overrasker meg at Trygve, etter gode valg og oppturer på målingene, framstår stresset etter bare et par uker der velgere går fra Sp til Frp. Jeg håper han ikke blir tatt av desperasjon, men tenker over hvordan det oppfattes av velgerne når han gjør Ap til motstander.

- Ap og Sp har sammen behov for å framstå som et tydelig alternativ til ei regjering som sentraliserer, privatiserer og svekker fellesskapet, sier Skjæran.

Venstre: Skryter av Ap

Venstres finanspolitiske talsperson Guri Melby råder Ap til å se mer til Venstre enn til Senterpartiet.

ADVARER MOT SP: Venstres finanspolitiske talskvinne Guri Melby mener Ap gjør klokt i å støtte regjeringen og advarer mot Sp. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
ADVARER MOT SP: Venstres finanspolitiske talskvinne Guri Melby mener Ap gjør klokt i å støtte regjeringen og advarer mot Sp. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Vedum sauser sammen nasjonalisme og elitekritikk når han kritiserer Ap for å støtte regjeringens klimapolitikk. Jeg vil tvert imot skryte av Ap når de stemmer på lag med klimaet og mer samarbeid, sier Melby.

- At Ap støtter regjeringen i saker om ACER og økt skogvern, er bra for norsk handel og miljøet. Når Vedum maser om «store aviser i Oslo», viser det bare at han ikke er opptatt av verken klima eller arbeidsplasser, han er opptatt av seg selv.

- Det er et paradoks at Vedum trekker fram Storbritannias utbygging av havvind, når han og Sp samtidig er mot mer lønnsom utveksling av kraft. Skal vindmøllene stå på tomgang i Nordsjøen, spør Melby.

Hun sier norsk industri og næringsliv trenger forutsigbarhet, ansvarlig økonomisk politikk og et skattesystem som gjør det attraktivt å satse på å skape arbeidsplasser.

Advarer mot Sp

- De trenger ikke usikkerheten som Vedum står for, som vil ramme norsk industri og næring. Det er bra at Ap støtter regjeringen i saker for mer samarbeid og klima, istedenfor Sp og venstresidens isolasjon. Det håper jeg de gjør mer fremover. Jeg er sikker på at vi kan finne gode løsninger sammen.

Men jeg blir bekymret når Ap i flere saker den siste tiden legger seg på Senterpartiet og Rødts linje, som når de sier nei til mer kraftutveksling med Europa, som jeg vet at de egentlig er for, sier Melby.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer