Ny måling

Vedum-krisa fortsetter

Det er borgerlig flertall - selv uten KrF i Dagbladets ferske måling. Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum fortsetter å miste velgere.

FIRE BORGERLIGE: I partilederdebatten i Arendal sist uke sto de side om side: Erna Solberg (H), Sylvi Listhaug (Frp), Guri Melby (V) og Olaug Bollestad (KrF). Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
FIRE BORGERLIGE: I partilederdebatten i Arendal sist uke sto de side om side: Erna Solberg (H), Sylvi Listhaug (Frp), Guri Melby (V) og Olaug Bollestad (KrF). Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet kunne dannet flertallsregjering alene dersom det var valg i dag. Det viser Ipsos' partibarometer gjort for Dagbladet.

Høyre har den samme framgangen som på flere andre målinger, med 27,2 prosent mot 20,4 prosent i stortingsvalget i fjor.

- Putins invasjonskrig i Europa som fører med seg galopperende priser på helt nødvendige ting, gjør nok at mange søker seg til partier som er utålmodige på å få på plass gode og realistiske løsninger, sier Tina Bru, nestleder i Høyre.

Frp har også en framgang siden valget, med 15,1 prosents oppslutning.

- Det er kjekt med enda en god måling for Frp og at et flertall av velgerne vil skifte ut den handlingslammede regjeringen, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Gammel drøm

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn sier han er glad for at Venstre holder seg rundt nivået fra stortingsvalget, med 4,2 prosent.

- Det er helt tydelig at velgerne allerede har gått grundig lei av det tilbakeskuende regjeringsprosjektet til Ap og Sp, og vil ha et skifte, sier Rotevatn.

MISTER VELGERE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lekker til høyre. Her med statssekretær Tale Jordbakke (Ap). Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
MISTER VELGERE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lekker til høyre. Her med statssekretær Tale Jordbakke (Ap). Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Høyre, Frp og Venstre har til sammen 85 mandater, som er det antallet seter i stortingssalen som trengs for borgelig flertall. Det fjerde partiet, KrF, får 3,8 prosent og befinner seg fortsatt under sperregrensa.

- Det er alltid kjekt med målinger som viser at vi kan nå sperregrensa, sier KrF-leder Olaug Bollestad optimistisk.

Det er ingen signifikante endringer fra forrige måling i juni, men målingen preges av de samme trendene som tidligere.

Regjeringslekkasje

Jonas Gahr Støre (Ap) lekker velgere til både Solberg og Listhaug, viser målingen. Ap får 21,6 prosent og gjør den samme tilbakegangen fra valgresultatets 26,3 som i flere andre nye målinger.

- Vi må selvsagt gjøre det bedre enn dette, sier Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng.

Hun sier regjeringen jobber intenst og må gjøre det den kan for ansvarlig pengebruk og å unngå økt inflasjon og høyere rente.

Målingen viser også en ny trend:

Det ene regjeringspartiet, Ap, tar velgere fra det andre, Sp.

SVIKTES AV VELGERNE: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har en stor lekkasje i velgere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
SVIKTES AV VELGERNE: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har en stor lekkasje i velgere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Spiser av hverandre

Men Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mister også velgere til Høyre og Frp.

Senterpartiet får 5,7 prosent og er mer enn halvert siden valget. Tallene viser også at Sp sliter med lojaliteten. Hver tredje Sp-velger til andre partier, og en annen tredjedel sier de ikke vet hva de ville stemt nå.

- Dette er et lavere nivå enn vi har ambisjoner om, sier Geir Pollestad, parlamentarisk nestleder i Sp.

Sp-toppen tror folk kjenner på en uro knyttet til høye priser og sier de jobber med å få kontroll over krafta og styre gjennom krevende tider.

- Det er ingen enkel oppgave, og det vil ta tid, men vi tror at dette vil gi økt oppslutning framover, sier Pollestad (Sp).

Rødt og SV like store

De to partiene ytterst på venstre fløy får likt resultat, 7,4 prosent. Men mens SV går ned fra forrige måling, går Rødt tilsvarende opp.

- Med denne målingen ligger SV an til et snitt tett opp til 9 prosent i august, og det er vi veldig fornøyd med, sier SVs fungerende leder Kirsti Bergstø.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier han tror velgerne sliter med å se forskjell på Solbergs og Støres politikk og ønsker handlekraft.

- Jeg tror Rødt vokser på grunn av vårt krav om makspris, og jeg tror mange på venstresida ønsker å styrke oss for å trekke Støre i vår retning og vekk fra Solberg og Høyre-politikken, sier Moxnes.

ROP: Klimademonstranter avbrøt NRKs partilederdebatt i Arendal. Video: NRK. Vis mer

Miljøpartiet De Grønnes resultat har ikke endret seg siden forrige måling, og partiet får 3,5 prosent.

Feilmarginene er på mellom 1,4 og 3,3 prosentpoeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer