Senterpartiets landsmøte:

- Vedum «later som»

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen advarer mot Senterpartiets nye politikk på klima, energi og olje, og ber Trygve Slagsvold Vedum om å sette seg på skolebenken.

SVARER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på kontoret på Stortinget. Vedum forsikrer Ketil Solvik-Olsen om at strømprisen skal ned med Senterpartiet i regjering. Foto: Berit Roald / NTB
SVARER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på kontoret på Stortinget. Vedum forsikrer Ketil Solvik-Olsen om at strømprisen skal ned med Senterpartiet i regjering. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Det er veldig stor avstand mellom inntrykket Vedum gir velgerne og det partiet sier de skal kjempe for i programmet. Det blir kostbart for innbyggerne og uforutsigbart for næringslivet selv før de har satt seg ned og forhandlet på rødgrønn side, er Solvik-Olsens dom over Senterpartiets nye program.

Til helgen har Senterpartiet landsmøte på Lillehammer og Frp-nestlederen har finlest forslaget til nytt partiprogram.

Solvik-Olsen er ikke imponert, og trekker fram følgende punkter fra Sp's nye program som han mener vil gjøre Norge dyrere og mindre konkurransedyktig:

  • Bidra til at alle nye personbiler og lette varebiler som selges i 2025 skal være nullutslippsbiler.
  • Arbeide for nullutslipp fra alle installasjoner på norsk sokkel fra 2040. Alle installasjoner skal være elektrifisert eller ha system for fangst og lagring av CO2.
  • Ikke åpne for olje- og gassvirksomhet på Møreblokkene, i Lofoten, Vesterålen, eller utenfor Senja (Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2) eller i nærheten av iskantsonen i Arktis.
  • Bidra til at det planlagte CCS-anlegget på Norcem i Brevik blir realisert. Målet må være to fullskala CCS-anlegg i drift før 2025.

- Vedum later som om han er oljeindustriens beste venn, men programmet peker motsatt vei. Det blir garantert enda verre etter forhandlinger med de rødgrønne, sier Solvik-Olsen.

- TO TUNGER: Senterpartiet sier én ting til miljøbevegelsen og en annen ting til oljearbeiderne, sier Ketil Solvik-Olsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- TO TUNGER: Senterpartiet sier én ting til miljøbevegelsen og en annen ting til oljearbeiderne, sier Ketil Solvik-Olsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Sp taler med to tunger

Frp-nestlederen viser til en klimadebatt i regi av Natur og Ungdom i fjor høst når han skal begrunne at Senterpartiet taler med to tunger i klima- og miljødebatten.

- Vedums andre nestleder, Anne Beathe Tvinnereim, var tydelig på at norsk olje skal fases ut før 2050!

I tillegg påpeker han at Oslo Sp har programfestet forbud mot dieselvarebiler mens Vedum sier noe annet.

- Senterpartiet snakker med to tunger. Vedum later som om man skal kunne kjøre dieselbiler evig mens i programutkastet ser vi at målet er bare å selge elbiler i hele landet i 2025.

Når det gjelder elektrifisering av sokkelen, vil det kreve enorme mengder strøm, påpeker Solvik-Olsen.

- Elektrifisering av sokkelen - som Sp ønsker - betyr en enorm prisvekst på strømregningen. Sist Senterpartiet satt i regjering ville de gjøre Norge til Europas batteri og bygge 1000 vindmøller bare i Rogaland, som begge ville presset opp prisene. De ønsket å pepre Norge med vindmøller og prioritere tysk industri foran norsk industri, og la skattebetalerne betale for det.

- Men Senterpartiet har endret politikk både når det gjelder utenlandskabler og vindmøller?

- Det gjenstår å se i praksis. Hvis de går inn for å elektrifisere sokkelen, betyr det titalls Twh i ekstra strømbehov. Det må tas fra et eller annet sted. Løsningen for Senterpartiet er at prisene går opp så mye at annen kraftkrevende industri legges ned eller prisene går opp for befolkningen. Det vil svekke vår verdiskaping på hjemmebane. Jeg vil heller bruke kraften til å utvikle norsk industri, svarer Frp-nestlederen.

Vedum: Moderering av Frp-politikk

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slår på tråden fra gården hjemme på Ilseng. Det første han er forundret over er at Ketil Solvik-Olsen er kritisk til Senterpartiets formulering om elbiler. Særlig sett i lys av det Solvik-Olsen selv gikk inn for som samferdselsminister så sent som i 2018.

- Vår formulering på elbiler er en moderering av det Solvik-Olsen selv skrev i NTP da han var samferdselsminister. Der sto det at regjeringen «legger til grunn» at nye person- og varebiler vil være nullutslipp etter 2025, sier Vedum og fortsetter:

- Det syns vi er for hardt, derfor skriver vi «bidra til». Da er det ikke snakk om verken forbud eller noe annet. Vi mener Frp's politikk er for hard mot bensin- og dieselbilene, som kan innebære et forbud - noe som er helt uaktuelt for oss.

Solvik-Olsen steiler når han hører Vedums gjengivelse av Frp-politikken i regjering.

- Dette er historieløst og feil fra Vedum. I stortingsdokumentet står det tydelig at borgerlig side ikke vil legge til grunn forbud. Sp og de rødgrønne valgte å stå utenfor den avklaringen, sier Frp-nestlederen.

- Frp lei lav strømpris

Når det Ketil Solvik-Olsens frykt for at Sp-politikk vil gi høyere strømpris, så blir det et alvor i Vedums stemme.

For Fremskrittspartiets daværende olje- og energiminister Tord Lien sa i 2013 at han ønsket høyere strømpris.

Og på dette punktet lyktes Frp i regjering, påpeker Sp-lederen.

- Tord Lien var lei lav strømpris. Frp meldte Norge inn i Acer og Siv Jensen økte elavgiften med 50 prosent. Frp gjorde akkurat som de sa. De ville ha høyere strømpris - og gjorde det.

- Vi er helt krystallklare på dette, vi kommer også til å gjøre som vi sier: Vi vil ha lavere strømpriser. Derfor er vi mot Acer, som Ketil Solvik-Olsen er for, vi har vært mot North Connect og vi vil ha lavere elavgift, sier Vedum.

- Vedum forfalsker

Ketil Solvik-Olsen er igjen irritert over Vedums historieskriving.

- Vedum forfalsker. Strømprisene har vært lavere under borgerlig regjering, mens det var Vedums regjering som ba folk ta på ullgenser og skru ned varmen. Målet for Sp's energiministre var å være Europas batteri, og da måtte mer strøm kunne eksporteres, sier Solvik-Olsen til Vedums påstander.

Når det gjelder elektrifisering av sokkelen, ber Vedum Solvik-Olsen om å vente på den endelige formuleringen etter at programmet er vedtatt. Men det ligger en klar forutsetning til grunn for at Senterpartiet skal gå inn for å elektrifisere sokkelen, understreker Sp-lederen.

- Elektrifisering må skje gjennom havvind. Vi er helt tydelige på at det ikke må påvirke norsk strømpris. Dette skal vi ramme inn på en god måte på landsmøte, sier Vedum.

- Sett deg på skolebenken

Når Vedum sier at massiv utbygging av havvind til elektrifisering av sokkelen ikke vil påvirke forbrukernes strømregning, får Solvik-Olsen igjen nok.

Regningen må nemlig betales, og den ender i stor grad hos deg og meg.

- Dersom Vedum tror at mer havvind gir billigere strøm, så trenger han raskt å sette seg på skolebenken om kostnader og kraftmarkedet. Havvind er den dyreste form for strøm å produsere. Regningen for skattebetalerne vil bli gigantisk - både for strømledninger og i subsidier til havvindanleggene, sier Ketil Solvik-Olsen.

Trygve Slagsvold Vedum har også bitt seg merke i at Fremskrittspartiet var for Acer, EUs energisamarbeid, da de satt i regjering, mens de denne våren snudde etter å ha gjennomført to avstemninger i stortingsgruppen.

- Det viser hva Frp egentlig mener da de brukte regjeringsmakten sin på å stemme for. Så er det sikkert valgkamptaktiske hensyn de tar nå, men jeg mener vi skal se hva Frp gjorde da de hadde makt.

- Frp har vært med å vedta samtlige statsbudsjett de siste åtte årene. Det har gitt Norge høyere strømpris og Norge har mistet makt i energipolitikken til Europa. Ikke minst i energipolitikken har Frp vært hovedarkitekten med Sylvi Listhaug, Tord Lien, Kjell-Børge Freiberg og Terje Søviknes. Og så har Ketil vært med på samferdsel.

Advarer velgerne

Senterpartiet har stukket av med mange Frp-velgere de siste årene. Ketil Solvik-Olsen advarer dem nå mot resultatet når Senterpartiet skal forhandle på rødgrønn side etter valget.

- Senterpartiet har avvist samarbeid med Fremskrittspartiet gang på gang. Da tenker jeg at velgerne heller bør flytte tilbake til borgerlig side.

- Tror du ikke på Senterpartiet når de sier at MDG ikke vil få innflytelse hvis de borgerlige partiene mister flertallet?

- Nei. Det er bare å se hvordan Arbeiderpartiet har latt MDG styre områdene de har fått ansvar for i Oslo. Det er ikke så lenge siden Senterpartiet og MDG stilte felles liste i Oslo. De står mye nærmere enn man tror, og Senterpartiet og MDG har stemt sammen i langt over halvparten av sakene i Stortinget, sier Solvik-Olsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer