Regjeringskabalen på venstresida

- Vedum må velge

Ap-leder Jonas Gahr Støre står fjellstøtt på at han ønsker SV med i regjering, stikk i strid med Sps ønske. Han gir klar beskjed til Trygve Slagsvold Vedum: Han må bestemme seg for hvem de vil lage statsbudsjett med.

NESTE STATSMINISTER?: Målingene har i lang tid tydet på regjeringsskifte. Dersom Ap blir størst på rødgrønn side, vil Jonas Gahr Støre ta initiativ til å danne regjering. At Senterpartiet mener Trygve Slagsvold Vedum bør ha den jobben, forholder han seg rolig til. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
NESTE STATSMINISTER?: Målingene har i lang tid tydet på regjeringsskifte. Dersom Ap blir størst på rødgrønn side, vil Jonas Gahr Støre ta initiativ til å danne regjering. At Senterpartiet mener Trygve Slagsvold Vedum bør ha den jobben, forholder han seg rolig til. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Publisert

DRAMMEN (Dagbladet): Støre sier han nå er langt bedre forberedt, politisk, organisatorisk og personlig, på valgkamp og regjeringsmakt, enn for fire år siden.

Støre gjør det også klart at dersom de borgerlige mister flertallet, og Arbeiderpartiet blir det største partiet på rødgrønn side, er det naturlig at det er han som får oppdraget med å danne ny regjering.

- Jeg synes ikke det er overraskende at Sp peker ut sin statsministerkandidat. Det er vanlig å gjøre av partier av en viss størrelse. Det forholder jeg meg rolig til. Hvis Erna Solberg mister sitt flertall, og vi blir det ledende partiet på den andre siden, er det naturlig at Ap tar initiativ til å avklare muligheten til å danne regjering, sier Støre til Dagbladet.

Vanlige folks tur

I fellesintervjuet med Dagbladet i november i fjor var budskapet fra Gabrielsen og Støre: Nå er det arbeidsfolks tur.

Setningen, som var ment som en oppsummering av de felles politiske målene for LO og Ap, satte seg og er blitt Aps slagord i valgkampen.

VANLIGE FOLKS TUR: - Hans-Christians motivasjon og kamp for et nytt flertall tenker jeg på hver uke, sier Jonas Gahr Støre. Her er han sammen med den avdøde LO-lederen i november i fjor. Det felles budskapet var: Nå er det vanlige folks tur. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
VANLIGE FOLKS TUR: - Hans-Christians motivasjon og kamp for et nytt flertall tenker jeg på hver uke, sier Jonas Gahr Støre. Her er han sammen med den avdøde LO-lederen i november i fjor. Det felles budskapet var: Nå er det vanlige folks tur. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Ja, det startet der. Det var basert på at etter åtte år med Høyre og Frp i regjering har de med mest, stått fremst i køen når de store pengene fordeles og de store sakene avgjøres. Hans-Christian pleide å si at Arbeiderpartiet er vanlige folks interesseparti, og ut fra det kom budskapet. Derfor lover vi skattekutt for dem som tjener under 750 000 kroner og flere andre grep, som billigere barnehage og gratis SFO for de minste, sier Støre til Dagbladet.

Gabrielsen døde brått i mars. Støre mistet en god venn og en god støttespiller som var der også når det stormet som verst i Ap.

- Hans-Christians motivasjon og kamp for et nytt flertall tenker jeg på hver uke. Det var et sjokk at han døde, det siger jo inn etter hvert. Etterpå er det to ting som har slått meg: Hvor imponert jeg er over LO og Peggy Hessen Følsvik som tok ansvar fra dag én, og det andre, at det Hans-Christian sto for og brant for, det fagligpolitiske samarbeidet, bare blir viktigere. Jeg tenker at vi driver litt valgkamp for han.

- Han var en sterk støttespiller i tykt og tynt?

- Ja, og noen ganger var det tynt, og da var han der. Selv da vi hadde de dårligste målingene, hadde Hans-Christian klokkertro på at det skulle snu. Når vi snakket sammen, sa han alltid at når vi har ryddet opp, har lagt intern uro bak oss, og får fokus over på politiske saker, får vi ny tillit. Da snur det, sa han, alltid med den rolige, sindige formen. Jeg tror vi kan klare det. Men som jeg sier til alle, vi må kjempe helt inn, sier Støre.

Livvakter

Før helga var siste møte i Stortinget før ferie og valgkamp. På vei til ferie gjør Støre et stopp i Drammen der Ap og AUF har satt opp valgkampstand. Sakte, men sikkert, etter nedstengning og nettmøter, kan politikere og velgere treffes fysisk igjen.

Støre tar ferie med en god følelse: At det som mislyktes i 2017, kan gå veien nå.

LANDSMØTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot høyresideparitene i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte. Video; Arbeiderpartiet Vis mer

- «Hvis et arbeid er verd å gjøre, er det verd å gjøre det vel», lyder et gammelt ordtak. Og jeg mener vi har gjort et godt arbeid. Utgangspunktet etter 2017 var krevende, de interne sakene kostet oss dyrt, men de måtte tas. Men da vi i fjor høst landet programmet og fikk snakket om sakene, arbeid, velferd og klima, var jeg trygg på at vi hadde en mulighet til å lykkes. Og jeg er optimist. Jeg er født med et lyst sinn, som min mor sa. Det preger meg. Vi er godt forberedt, og har mulighet til å gjøre et godt valg, sier Støre.

I diskret avstand er vakter fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på plass. Alvoret rykker nærmere. Støres plan er å sikre nok oppslutning til å overta regjeringsmakten etter Erna Solberg i høst. Mannen som kan bli landets neste statsminister, blir passet på.

- Jeg har jobbet ni år på Statsministerens kontor, under fire ulike statsministere, og har sittet åtte år i regjering. Jeg har stor respekt og ydmykhet for ansvaret en statsminister har, og har stor respekt for det arbeidet Erna Solberg har lagt ned. Så jeg har et realistisk forhold til oppgaven. Men det er en posisjon med store muligheter. Derfor håper jeg selvfølgelig at vi får sjansen, sier Støre.

VALGKAMP: På vei til ferie gjør Jonas Gahr Støre et lite stopp i Drammen der AUF'ere og Ap-folk har satt opp en stand. Valgkampen for Ap starter for alvor i slutten av juli. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
VALGKAMP: På vei til ferie gjør Jonas Gahr Støre et lite stopp i Drammen der AUF'ere og Ap-folk har satt opp en stand. Valgkampen for Ap starter for alvor i slutten av juli. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

- By på hele meg

Han ledet selv arbeidet med nytt partiprogram.

- Jeg ble jo valgt til partileder i 2014. Vi hadde 2017 bak oss. Jeg tenkte at nå må jeg by på hele meg, og ta fullt ansvar. Det ble også veldig spennende, fordi vi brukte programprosessen til å bygge partiet. Slik ble det et program som hele partiet har eierskap til, det merker jeg når jeg er ute og reiser, sier Støre.

Han har lagt fram et 100 dagers program, en plan for de sakene det haster med å komme i gang med. Og han har lagt fram en ungdomsgaranti.

- En av fire arbeidsledige er under 30 år. Og andelen unge uføre er doblet under Erna Solbergs vakt. Arbeidslivet stiller nye krav. Derfor er løftet for å få unge i arbeid så avgjørende, sier Støre.

Klima og industri

Noe av det Støre er mest fornøyd med, er at partiet samlet seg om en ambisiøs klimapolitikk.

- At vi skulle få et samlet Ap om et offensivt klimabudskap, var ikke gitt. Men vi landet på en løsning som både miljøungdommen og de industritillitsvalgte kunne gå for. Alt henger sammen med alt, som Gro sa. Noe av det forløsende var da LO-sekretær Are Tomasgard sa til daværende AUF-leder Ina Libak, at din generasjon skal jo kjøpe de produktene vi lager. De må ville velge det. Og der lå egentlig litt av nøkkelen til løsning. Vi må stille krav om at utslippene skal ned, ha et yrkesfagløft for å få fagfolkene som kan levere klimaløsningene. Vi må gjenbruke, være moderne, og dermed kommer mulighetene til nye arbeidsplasser opp. Så arbeid er jo pinkoden til dette programmet, sier Støre.

Ap har gradvis vokst på meningsmålingene, men Støre tar ingenting for gitt. Åtte av ti LO-medlemmer ønsker ifølge målinger regjeringsskifte, men oppslutningen fordeler seg på flere partier på venstresiden. Andelen som vil velge Ap, ligger på under 40 prosent.

- Må tenke seg om

- Enkelte i fagbevegelsen sier det viktigste å få regjeringsskifte, og at det spiller mindre rolle hvilket rødgrønt parti de stemmer på?

- Da må jeg være tydelig: Vi må ikke ha illusjoner om at det blir lett å få til det vi har lovet om arbeid, klima og omstilling. Det er noen vanskelige valg som vil kreve mye av oss. Jeg håper LOs medlemmer setter seg tilbake og tenker at hvis de vil ha en ny regjering med en ny retning og styringsfart, trengs et sterkt Arbeiderparti.

OFFISIELT: Trygve Slagsvold Vedum er nå lansert som statsministerkandidat. Dermed blir det to statsministerkandidater på rødgrønn side, og Vedum blir en uttalt konkurrent mot Ap-leder Jonas Gahr Støre i kampen om å bli Norges neste statsminister etter valget i høst. Video: Senterpartiet Vis mer

- Ap ønsker en rødgrønn flertallsregjering, Sp vil ha en Sp/Ap-basert regjering uten SV. SV vil være med, men har vedtatt å ha uravstemning om regjeringsplattformen for å avgjøre om de skal gå inn i regjering eller ikke. Sp har Trygve Slagsvold Vedum som sin statsministerkandidat, mens Ap og SV vil ha deg. Hvordan vurderer du denne situasjonen?

- Hvert parti må ta ansvar for seg selv. SV har tatt sitt valg, Ap gjør det på en annen måte. Vi har representative organer som gir gode signaler til oss om vi kommer i en forhandlingsposisjon. Så mener jeg Ap, Sp og SV som partier balanserer hverandre godt, og det er alternativet som har størst sjanse til å få flertall. Skal vi lage en flerpartiregjering, må det åpenbart være et mål å få flertall.

PAUSE: Jonas Gahr Støre skal nå ha litt ferie på hytta i Kilsund før valgkampen starter for alvor i månedsskiftet juli/august. 30. juli er det klart for statsministerduell med Erna Solberg i Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
PAUSE: Jonas Gahr Støre skal nå ha litt ferie på hytta i Kilsund før valgkampen starter for alvor i månedsskiftet juli/august. 30. juli er det klart for statsministerduell med Erna Solberg i Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Sp må velge

- Sp ønsker kanskje en mindretallsregjering, som kan samarbeide både til høyre og til venstre?

- Den framstillingen holder ikke helt inn. Du kan godt samarbeide ulike veier i ulike saker. Men du må ha én budsjettpartner. Hvis det blir en mindretallsregjering, må Sp velge hvem de vil lage budsjett med. Og de ser åpenbart ikke for seg å samarbeide med Høyre om budsjett, sier Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer