<strong>SLÅR TILBAKE:</strong> Kommunalminister Monica Mæland (H) mener Sp og Trygve Slagsvold Vedum mangler troverdighet når det kommer til arbeidet mot sentralisering. Her fotografert på kontoret i regjeringskvartalet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLÅR TILBAKE: Kommunalminister Monica Mæland (H) mener Sp og Trygve Slagsvold Vedum mangler troverdighet når det kommer til arbeidet mot sentralisering. Her fotografert på kontoret i regjeringskvartalet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vedum mangler troverdighet

Kommunalminister Monica Mæland (H) mener å kunne dokumentere at sentraliseringen var større da Senterpartiet satt i regjering enn den er nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Trygve Slagsvold Vedum er stadig vekk mer opptatt av å telle rådhus enn lærere, ansatte i barnehagene, helsesøstre og jordmødre, sier Mæland til Dagbladet.

Hun er ikke imponert over Vedums dansketur, der Sp-lederen finner inspirasjon til fornyet kamp mot det han beskriver som regjeringens sentraliseringslinje.

- I Danmark er det 98 kommuner. Norge har 356. Og jeg må si at Vedum mangler troverdighet i disse spørsmålene. For faktum er at sentraliseringen var sterkere under de rødgrønne enn den er nå, sier kommunalministeren.

- Drømmer seg tilbake

Mæland viser til at tilflyttingen til de mest sentrale områdene i landet var sterkere under de rødgrønne, og at fraflyttingen fra de minst sentrale områdene var sterkere.

I tillegg peker hun på tall fra SSB som viser at 95 av de 100 kommunene i landet med lavest arbeidsledighet, er å finne i de minst sentrale områdene.

- Arbeidsledigheten i distriktene er den laveste på ti år, det går så det suser i distriktsnæringslivet. Og til alt snakket om politireformen: Vedum drømmer seg tilbake til en tid hvor kriminalitetsbildet var et helt annet når han snakker om å gjenåpne lensmannskontorer, sier Mæland.

Hun hevder nettbasert kriminalitet mot barn og unge samt terrortrusselen avtvinger andre svar enn politistrukturen fra ti år tilbake kan gi.

- Norge er forandret

Mæland framholder at sentraliseringen og urbaniseringen er en tendens som ikke bare finner sted i Norge, men over hele Vest-Europa.

- Det er rett og slett sånn at folk søker seg til byene og at befolkningen i distriktene blir eldre. Vi er nødt til å gjøre det attraktivt for unge mennesker å søke seg dit, og jeg tror ikke det vil lokke unge mennesker om de er den eneste ansatte barnevernspedagogen eller ingeniøren i teknisk etat, sier kommunalministeren.

Høyre-profilen hevder Vedum og Senterpartiet peker på problemene, men ikke på løsningen i distriktspolitikken og går i rette med postulatet om at partiet er opptatt av «tjenester nær folk».

- Det er vi som er opptatt av de faktiske tjenestene, Vedum og Senterpartiet er mer opptatt av hvor mange rådhus det skal være. De er jo selv åpne om at det er nødvendig med et større innslag av interkommunalt samarbeid, sier Mæland.

Hun sier kommuner med under 3 000 innbyggere «har store problemer» med å bemanne brannvesen og legevakt og ansette jordmødre, psykologer og annen relevant arbeidskraft.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer