Vedum med Erna-frekkis

Høyre-leder Erna Solberg klarer ikke å komme på noen mindre viktig sak enn å løse opp fylker. I kveld fikk hun svar fra Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum - fra folkemøte i Vadsø.

- ARROGANT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Høyre-leder Erna Solberg er arrogant når hun sier fylkesoppløsning ikke er en viktig sak. Foto: Trygve Slagsvold Vedum
- ARROGANT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Høyre-leder Erna Solberg er arrogant når hun sier fylkesoppløsning ikke er en viktig sak. Foto: Trygve Slagsvold Vedum Vis mer
Publisert

- Fylkesorganiseringen er ikke et virkelig problem, det er et metaproblem, sier Erna Solberg til Dagbladet etter at hun har gjentatt det gamle slagordet fra sist hun var i opposisjon:

«Virkelige løsninger på virkelige problemer for virkelige mennesker.»

Da kommer navn på fylket de virkelige menneskene bor i langt ned på listen. Kanskje helt nederst.

- Det er så utrolig lite viktig for det norske samfunnet som det er mulig. Men jeg har vondt av dem som har fått flyttet arbeidsoppgaver fra Statens Vegvesen over til fylkene, så skal de deles opp når de er blitt samordnet, sier Solberg.

Fredag ga Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum klarsignalet for at Troms og Finnmark kan oppløses.

Et stort valgløfte for Senterpartiet var dermed innfridd i løpet av to uker.

I OPPOSISJON: Erna Solberg talte i helgen til Viken Høyre der hun la fram slagplanen for at Høyre skal komme i posisjon igjen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
I OPPOSISJON: Erna Solberg talte i helgen til Viken Høyre der hun la fram slagplanen for at Høyre skal komme i posisjon igjen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Vedum på folkemøte

Vedum fikk oversendt uttalelsene til Erna Solberg søndag kveld og tok dem med seg til Finnmark på folkemøte i Vadsø. 150 mennesker hadde møtt fram for å feire at Finnmark igjen blir bare Finnmark.

- Her er det 150 virkelige folk som er opptatt av denne virkelige problemstillingen, sa Vedum fra talerstolen.

På telefon til Dagbladet utdyper han i en pause:

- Det Erna Solberg sier om at det ikke er en viktig sak, viser mye av arrogansen hun hadde overfor Finnmark da hun var statsminster, sier Vedum.

- 87 prosent av befolkningen i Finnmark var uenig med henne. Jeg mener det er en grunnleggende egenskap å ha som leder at man kan lytte. Det var ikke gjennomtenkt at man tvangssammenslå, men et dårlig kompromiss som ble presset igjennom. Det viser en voldsom arroganse, sier Vedum, som ikke bare sendte selfien fra Vadsø til Dagbladet - men også til Erna Solberg.

- Finnmark vil ha litt flere innbygger enn en bydel i Oslo, kan det ikke undergrave hele fylkesnivået?

- Finnmark er helt særegent og man må ha ulike løsninger for ulike steder i landet. Vadsø har opplevd en voldsom befolkningsnedgang etter Erna Solberg-sammenslåingen. Det blir en selvoppfyllende profeti når man starter å sentralisere, sier Vedum.

I dag presenterte han også en budsjettnyhet, regjeringspartiene Ap og Sp går inn for å øke Finnmark- og Nord-Troms-tillegget fra 15 000 til 18 100 kroner.

Erna advarer

Tidligere kommunalminister Erna Solberg advarer likevel regjeringen: Bråket er ikke nødvendigvis over i nord når man har fått oppløst Troms og Finnmark.

- Det er ikke uventet at regjeringen støtter oppløsningen av Troms og Finnmark og at det kommer raskt. Det de ikke tar innover seg er at det er en prosess i Finnmark som kan gjøre det vanskeligere. Spørsmålet er hva som skjer i Alta, sier Solberg.

Urokråka Alta ligger i Finnmarks territorium, men vil ikke nødvendigvis være med i Finnmark etter en oppløsning. Sterke krefter ønsker at kommunen skal melde overgang til Troms.

- Tradisjonen tidligere har vært at når en kommune ønsker å bytte fylke så har de fått lov til det. Det har man alltid tillatt tidligere selv om det er kontroversielt, advarer Solberg.

Alta er Finnmarks mest folkerike kommune med nærmere 21 000 innbyggere. Finnmark - inkludert Alta - har 75 000 innbyggere. Til sammenligning har Grünlerløkka bydel i Oslo 61 000 innbyggere.

Angrer ikke

Erna Solberg fra Bergen trekker en annen sammenligning:

- Jeg tror gamle Fana kommune er 60 000, omtrent det samme som Finnmark, så er det store avstander og det har jeg respekt for. Det er mulig det er veldig viktig for identiteten, men jeg tror ikke det forsvarer over tid å ha et direkte folkevalgt nivå hvis man skal ha så små fylker som Finnmark, sier Solberg.

- Når du ser hvordan det har gått, angrer du kanskje litt på fylkessammenslåingene?

- Vårt utgangspunkt var at vi ikke skulle ha en fylkesreform i det hele tatt, så var KrF og Venstre veldig opptatt av det og fikk støtte fra flere på Stortinget. I 20 år har vi holdt på med denne diskusjonen etter at sykehusene ble flyttet. Men alle er opptatt av å ikke komme inn under fylkeskommunens ansvar, sier Solberg og fortsetter:

- Utfordringen er at vi har fylkesnivået for å løse samferdsel, videregående skoler og kompetansepolitikk og noen få andre områder. For meg blir spørsmålet bare mer og mer hva vi skal med disse fylkeskommunene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer