Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jon-Tore (44) rammes av alt Sp er i mot

Vedum møtte sin drømmevelger

Småbarnsfaren fraTrysil er blitt selve kroneksempelet i Trygve Slagsvold Vedums polemiske kamp mot regjeringen.

PÅ LASTEPLANET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (40) har funnet sin drømmevelger i anleggsarbeider Jon-Tore Knoff (44) fra Trysil. Foto: Terje Pedersen /NTB Scanpix.
PÅ LASTEPLANET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (40) har funnet sin drømmevelger i anleggsarbeider Jon-Tore Knoff (44) fra Trysil. Foto: Terje Pedersen /NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): - He, he. Vedum må gjerne bruke min situasjon i sine politiske foredrag. Det han forteller er jo sant, sier Jon-Tore Knoff til Dagbladet.

Stikkordene er pendlerfradrag, brakkefradrag, ulvejakt og tapte statlige arbeidsplasser i hjembygda.

LYTTE: - Vedum er flink til å lytte, mener Sp-velger Jon-Tore Knoff. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
LYTTE: - Vedum er flink til å lytte, mener Sp-velger Jon-Tore Knoff. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix Vis mer

- Vedum er flink til å lytte til folk. Han er opptatt av hvordan deres hverdag er. Og det viktigste: Han prøver å gjøre noe med det, sier Knoff.

Anleggsarbeideren pendler de 45 milene til Arendal annenhver uke.

- Kjøreturen tar fem timer hver vei. Jeg bor på brakke. Dermed har familien to husholdninger når jeg er hjemmefra. Etter at regjeringen la om skattepolitikken er fradragene mindre, slik at jeg sitter igjen med mindre lønn, sier Jon-Tore.

Bygger landet

Han er provosert over at anleggsarbeidere skal få dårligere levekår.

- Det er jo vi som bygger landet. Hvorfor skal vi straffes for den innsatsen vi gjør med å få høyere skatt? Det blir gæernt, fullstendig gæernt, sier 44-åringen.

image: Vedum møtte sin drømmevelger

Han reagerte sterkt da hjembygdas statlige etat ble sentralisert bort.

- I Trysil trenger vi sårt de arbeidsplassene vi har. Jeg fatter ikke hva regjeringen mener fordelene er med å ta fra oss skattekontoret i bygda. Nå må gamle tante Olga dra sju mil til Elverum eller 10 mil til Hamar når hun trenger hjelp til likningen, sier Knoff.

Rovdyrpolitikken

Jon-Tore Knoff elsker å jakte, og savner en større forståelse for at ulven oppleves som en plage for hundeeiere, turgåere og småbarnsfamilier som bor i områder der den ferdes.

- At hele norsk rovdyrpolitikk skal styres av et parti med to prosent oppslutning er for meg den komplette galskap. Det er Venstres politikk, men Ernas ansvar.

Vi som bor ute i distriktene er de eneste som vet hvor skoen trykker. Stortinget har vedtatt et bestandsmål for ulv. Da skal det følges, ferdig med det, sier Jon-Tore Knoff.

Sånne som han

På spørsmål om anleggsarbeideren fra Trysil er selve drømmevelgeren til Senterpartiet, svarer partileder Trygve Slagsvold Vedum slik:

- Vi er like glad i alle velgere, men livssituasjonen til Jon-Tore Knoff er et eksempel på hvordan solide arbeidsfolk rammes av regjeringens politikk. Det er for sånne som han jeg jobber, sier Trygve Slagsvold Vedum.

- All politikk er til syvende og sist konkret. Det er min oppgave å løfte fram folks hverdag, slik at ikke politikken blir virkelighetsfjern, sier han.

Etter å ha mottatt stående ovasjoner fra landsmøtedelegatene tar Sp-lederen seg tid til en fotosesjon med Jon-Tore Knoff ute på parkeringsplassen, der begge klyver opp på lasteplanet til Vedums Volkswagen Amarok pick up.

- Det hadde vært bilen å pendle til Sørlandet med i stedet for min gamle Renault Megane, sier Jon-Tore, før han begir seg inn på Scandic hotellet igjen.

Burde stemt Høyre

Under helgas Senterparti-landsmøte står anleggsarbeideren på stand for Nei til EU.

- Vi markerer 25-årsjubileet for at vi klarte å holde Norge utenfor EU. Jeg er om mulig enda sterkere EU-motstander i dag, sier Jon-Tore Knoff.

Senterpartiet var ikke noe åpenbart partivalg i ungdomsårene før han flyttet til Trysil.

- Jeg er født og oppvokst i Bærum, ved Fornebu. Der skulle jeg vel egentlig ha stemt Høyre. Men sentrumspolitikken har stått meg mye nærmere. Så jeg har alltid valgt Senterpartiet, men meldte meg først inn for fire-fem år siden, forteller Jon-Tore Knoff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!