<strong> - INNRØM DET:</strong> Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum mener det nå er klart at ostetollen ikke har fått de konsekvensene mange ropte om før innføringa. Foto : Sara Estiri/Dagbladet
- INNRØM DET: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum mener det nå er klart at ostetollen ikke har fått de konsekvensene mange ropte om før innføringa. Foto : Sara Estiri/Dagbladet Vis mer

Vedum om ostetollen: - Hva var det jeg sa?

- Nå må ostetollkritikerne innrømme at de har tatt feil, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det ble spådd prissjokk og mindre utvalg av ost. Det har ikke skjedd, sier landbruksmininster Trygve Slagsvold Vedum, og legger til fornøyd:

- Det var det jeg sa!

- Må innrømme feil Det har stormet heftig rundt landbruksministeren både før og etter endringa av toll på importert ost. Et drøyt halvår etter innføringa mener landbruksministeren å ha bevis for at det han kaller skremsel fra politiske konkurrenter ikke slo til.

- Både Venstre, Frp og Høyre gikk hardt ut mot ostetollen. Nå må de innrømme at de har tatt feil. Det kan forbrukerne se selv ved å gå i ostedisken og se på hva som har skjedd siden jul. Det eneste som har skjedd, er at det er blitt flere oster, ikke færre, sier Vedum.

For noen uker siden flagget Venstre at ostetollen måtte reverseres. Selv om de ikke kommer med innrømmelsen Vedum fisker etter, er ikke partiet lenger like bastante på at ostetollen må tilbakeføres.

- Melkeproduksjon satt i spill Vedum viser til tall fra Statens landbruksforvaltning som viser at import av ost har gått opp med 1,5 prosent så langt i år.

- Det ble fremstilt som om dette skulle føre til en krise for hele Norge. Men importen har gått opp, ikke ned. Og utvalget av oster i butikkhyllene har heller aldri vært større - vi har registrert 292 ulike typer ost her i landet og vi har fått femti prosent flere ysterier siden vi kom i regjering, sier han.

- Om ingenting har skjedd i ostedisken, hvordan vet vi at tollen har hatt noen effekter for landbruket?

- Det var dette som gjorde at folk ikke trodde på meg før jul. Effekten for landbruket er å sikre avsetning for den norske pizzaosten, den som produseres i store volum. Hadde vi ikke gjort endringa ville det over tid blitt ulønnsomt å produsere volumost, og dermed ville omtrent femti prosent av norsk melkeproduksjon blitt satt i spill. Endringa har også gjort det mulig å gi et bedre jordbruksoppgjør i år enn tidligere, sier Vedum.

- Etter boka mot EU For kort tid siden kom flere instanser i EU med skarp kritikk av norsk tolløkning på ost. Men Vedum er ikke redd for at ostetollen kan få konsekvenser for Norges samarbeid med EU.

- Vi oppfører oss etter boka, og følger avtaler med EU og WTO-avtalen.

- Men selv om man følger lovene, er det vel også lov til å gjøre sitt for å blidgjøre samarbeidspartnere?

- Ja, men vi kan ikke stå med lua i hånda og spørre om det er greit å gjøre slik eller sånn. Vi er ryddige, samtidig må vi tørre å si hva som er våre interesser. Skal vi ha et landbruk i Norge må vi ha landbruksstøtte, men også tollvern, sier han.

- Reversering opp til EU Venstres nestleder, Terje Breivik, sier noe av det første partiet vil gjøre det kommer med i ei ny regjering er å kontakte EU når det gjelder ostetoll.

- Venstre første nestleder Ola Elvestuen uttalte for noen uker siden at Venstre lover kamp mot ostetollen. Dere har altså ombestemt dere når det kommer til lovnaden om å jobbe for reversering av tollen?

- Vi ønsker å komme EU imøte, om det fører til omgjøring av ostetollen gjenstår å se, sier han.

- Om EU da skulle kreve en reversering, vil det være mulig å gjennomføre?

- Det vil isåfall medføre store utfordringer for melkebøndene, det må vi vektlegge tungt og se om det er mulig å kompensere for reversering av ostetollen gjennom tilskuddsordninger, sier han.

Ostetoll

• Innført ved årsskiftet
• Innebærer endring fra kronetoll til prosenttoll på ost og noen andre landbruksvarer. Det vil si at tollen ble endra fra pris per kilo, til prosentandel av importverdien. Den nye tollen er på 277 prosent av importverdien.
• 14 ostetyper får fritak for tollendringa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer