Vedum sier nei på kammerset

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har opprettet «nærmest daglig» kontakt for å holde ro i de rødgrønne rekkene. Samtidig er det primært Vedum som setter en stopp for felles utspill med de tre rødgrønne partiene, blir Dagbladet fortalt.

BORGFRED: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum snakker sammen daglig nå, for å unngå misforståelser og sur stemning i valgkampen. Foto: Terje Pedersen / NTB
BORGFRED: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum snakker sammen daglig nå, for å unngå misforståelser og sur stemning i valgkampen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går kunne Dagbladet fortelle om strategiarbeidet på kammerset i Ap og i Senterpartiet.

Begge partiene startet i 2018, hver for seg, strategiarbeid for å forberede framtidig regjeringsdeltakelse.

I Ap har arbeidet blant annet bestått i å skrive sammen partiprogrammene til Ap, Sp og SV, etter det Dagbladet kjenner til.

Kilder: Vedum sier stopp

I 2005, sist gang Arbeiderpartiet gikk inn i regjering, var det et samlet lag bestående av Ap, Sp og SV som møtte velgerne. Stoltenberg hadde sammen med SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Åslaug Haga meislet ut en politisk plattform i forkant av valget.

Kontrasten er stor til 2021. Støre, Vedum og Lysbakken stiller ikke opp på felles arrangementer.

Så langt har heller ikke Støre og Vedum eller Støre og Lysbakken gjort felles utspill to og to.

Kilder forteller Dagbladet at det først og fremst er Vedum som setter en effektiv stopper for felles arrangementer på rødgrønn side. Og fordi Vedum ikke vil stille opp med Lysbakken, må også Støre unngå dette.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet deler heller ikke informasjon med hverandre fra arbeidet som forbereder en eventuell ny rødgrønn regjering, blir Dagbladet fortalt.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Tett mobilkontakt

De to partiene forbereder hvert sitt regjeringsprosjekt, Ap inkluderer SV, uten at de diskuterer sakene åpent.

Støre holder likevel tett kontakt med både Vedum og Lysbakken – på mobilen. Dagbladet blir fortalt at Støre prøver å holde nærmest daglig kontakt med dem han håper å samarbeide med etter valget.

Som Dagbladet fortalte i forrige uke vekker Sp-lederens valgkampstrategi oppsikt hos Ap-toppen.

Dagbladet vet at gjentatte småstikk fra Vedum mot Ap gjennom sommeren har forundret Jonas Gahr Støre og co.

Støre og Ap-toppene opplever Erna Solbergs borgerlige regjering som den naturlige motstanderen fram mot valget 13. september. At Vedum bruker krefter på å angripe Ap, og kategorisk holde SV utenfor en framtidig regjering, oppleves som et brudd på denne linja.

Som Dagbladet har fortalt, mener Ap-ledelsen fortsatt at Sp vil «falle inn i folden» og akseptere at SV blir en del av regjeringen.

Vedum-strategien

En anspent rødgrønn stemning kulminerte i forrige uke med at SV-leder Audun Lysbakken gikk ut og avviste at han vil være noe støtteparti for en Ap/Sp-regjering.

I Ap har partiledelsen etablert følgende Vedum-strategi, som Dagbladet tidligere har avslørt:

  • Ikke irriter Sp-lederen unødig
  • Hold hodet kaldt, ikke la seg provosere til å øke temperaturen mellom partiene
  • Gi rolig svar på tiltale fra Sp, men uten å invitere til ytterligere debatt
  • Fokusere på Erna Solbergs regjering, ikke rødgrønn uro

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer