Vedum-smell: Sier nei

Trygve Slagsvold Vedum reiste land og strand og lovet skilsmisse for kommuner som var tvangsgiftet. Nå kan det ende med at ingen kommuner går fra hverandre.

SMELL: Oppløsning av tvangssammenslåtte kommuner var en av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums hovedsaker i vakgkampen. Nå kan det gå mot at nesten alle de nye storkommunene forblir samlet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SMELL: Oppløsning av tvangssammenslåtte kommuner var en av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums hovedsaker i vakgkampen. Nå kan det gå mot at nesten alle de nye storkommunene forblir samlet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er helt overbevist om at det ikke er noe flertall i kommunestyret for oppløsning, sier ordfører i Indre Østfold, Saxe Frøshaug (Sp), til Dagbladet.

Storkommunen er et av resultatene av tvangsekteskapene i Solberg-regjeringens kommunereform, som var en av Senterpartiets fremste skyteskiver i valgkampen.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum reiste landet rundt og lovet tilbakeføring til gamle kommunegrenser hvis de kom til makta.

- Det er akkurat som ved ekteskap ellers. Hvis de ønsker det, så må man respektere folkeviljen hos én av partene, sa Vedum gjentatte ganger.

Seks av åtte sier nei

I helga ga Vedum klarsignal til tvangssammenslåtte kommuner om at de kan sette i gang arbeidet med å løse seg opp. Nå skulle en av Senterpartiets store seire i regjering innkasseres.

Men en gjennomgang Dagbladet har gjort i de sammenslåtte kommunene, viser at nesten ingen av ordførerne ser noe flertall for å dele opp til de gamle grensene.

I Hurdalsplattformen til Ap/ Sp-regjeringen åpnes det for at tvangssammenslåtte kommuner kan oppløses. Det er likevel et skår i gleden: For at det skal skje, kreves det et flertall i den nye kommunen.

Blant de åtte kommunene som er resultat av tvangssammenslåing, svarer hele seks av ordførerne at de ikke ser noe flertall for oppløsning. I de to siste er det også stor usikkerhet om ønsket om løsrivelse vil vinne fram.

OVERBEVIST: Ordfører i Indre Østfold kommune Saxe Frøshaug er sikker på at det ikke det blir noen oppløsning av den tvangssammenslåtte kommunen. Foto: Terje Pedersen / NTB
OVERBEVIST: Ordfører i Indre Østfold kommune Saxe Frøshaug er sikker på at det ikke det blir noen oppløsning av den tvangssammenslåtte kommunen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Som ordfører må jeg si at jeg ikke har fått noen signaler om at innbyggerne ønsker reversering av kommunestrukturen. Jeg opplever ingen separasjonsbevegelse. Tilbakemeldingene jeg får, er folk ønsker at den nye kommunen består, sier ordfører i Nærøysund kommune, Amund Hellesø (Ap), til Dagbladet.

Han forteller at de gikk til valg på sammenslåingen der Vikna kommune måtte gå sammen med Nærøy i Ytre Namdalen.

Ordfører Saxe Frøshaug i Indre Østfold representerer Vedums eget parti. Kommunen ble til ved at fire ulike kommuner måtte gå sammen.

- Det var stor motstand, men valget er tatt. Samtlige partier gikk til valg på å gjøre den nye kommunen best mulig. Det er et stort lerret å samle flertall for en oppdeling, sier Frøshaug.

På Romerike ble Skedsmo og Fet tvunget sammen med Sørum til Lillestrøm kommune, etter nei-flertall i folkeavstemninger både Skedsmo og Fet. Men heller ikke her er oppløsning noe politisk tema, sier ordfører Jørgen Vik (Ap).

- Alle her har tatt avgjørelsen fra Stortinget på alvor. Vi konsentrerer oss om å bygge opp, ikke splitte opp. Vi har investert så mye i dette. Sakte, men sikkert ser vi at vi er på riktig vei og at vi utvikler oss i riktig retning.

- Bedre med sammenslått kommune

I nye Lindesnes kommune, der gamle Lindesnes ble tvunget sammen med Mandal og Marnardal, mener ordføreren at sammenslåingen har hatt positive følger, ikke minst for håndteringen av coronapandemien.

- Vi har hatt flere store utbrudd som vi har slått ned på. Det hadde vi aldri klart uten kommuneoverlege på fulltid, som vi fikk etter sammenslåingen. Det er ingen tvil om at de utbruddene vi har hatt har blitt håndtert mye bedre i den sammenslåtte kommunen, sier ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap).

Han forteller at det, slik han ser det, ikke er noe flertall for å skille ut gamle Lindesnes nå. Saken var ikke noe tema i valgkampen, og har heller ikke vært oppe til diskusjon i kommunestyret.

I to av de tvangssammenslåtte kommunene er det mer usikkerhet knyttet til en løsrivelse for de tidligere kommune.

En av de mest betente stridene finnes på Sørlandet, der mange i gamle Søgne kommune kjemper for å slippe ut fra nye stor-Kristiansand. Skuffelsen har vært stor blant forkjemperne etter at det ble klart at det nye kommunestyret skulle avgjøre saken.

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) sier at han ikke tror det finnes noe flertall for oppløsning nå, men at mye tyder på at det er et flertall for folkeavstemning om saken.

Usikkerhet i Ålesund

På Sunnmøre måtte Haram slå seg sammen med Ålesund mot folkets og kommunestyrets vilje. Her har kommunestyret nå satt i gang en utredning om å Haram bli egen kommune igjen.

Tidligere ordfører i Haram, nå ordfører i nye Ålesund, Vebjørn Krogsæter (Sp) sier til Dagbladet at det er store utfordringer knyttet til kostnader og organisering.

- Det er mye rundt en oppløsning som så langt er veldig uklart. Vilkårene er uklare, og det er usikkert om hvem som skal ta kostnadene. Er det gamle Haram kommune, er det Ålesund eller skal de deles. I så fall hvordan, spør Krogsæter.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier han har respekt for lokaldemokratiet, og at spørsmålet om oppløsning nå ligger hos kommunestyrene.

- Jeg har tro på lokaldemokratiet, og har tillit til at kommunene hører innbyggerne sine på en hensiktsmessig måte. Innbyggerne har valgt sine kommunestyrer. Det er disse kommunestyrene som nå må vurdere om deling er det beste for sine innbyggere.

Kommunalministeren mener det er for tidlig å foregripe begivenhetene.

- Nå er jeg opptatt av at det er god legitimitet til den prosessen som skal gjennomføres. Derfor vil ikke jeg spekulere i mulige utfall i ulike kommuner, avslutter Gram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer