Vedum-smell: Sier nei

Trygve Slagsvold Vedum reiste land og strand og lovet skilsmisse for kommuner som var tvangsgiftet. Nå kan det ende med at ingen kommuner går fra hverandre.

SMELL: Oppløsning av tvangssammenslåtte kommuner var en av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums hovedsaker i vakgkampen. Nå kan det gå mot at nesten alle de nye storkommunene forblir samlet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SMELL: Oppløsning av tvangssammenslåtte kommuner var en av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums hovedsaker i vakgkampen. Nå kan det gå mot at nesten alle de nye storkommunene forblir samlet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er helt overbevist om at det ikke er noe flertall i kommunestyret for oppløsning, sier ordfører i Indre Østfold, Saxe Frøshaug (Sp), til Dagbladet.

Storkommunen er et av resultatene av tvangsekteskapene i Solberg-regjeringens kommunereform, som var en av Senterpartiets fremste skyteskiver i valgkampen.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum reiste landet rundt og lovet tilbakeføring til gamle kommunegrenser hvis de kom til makta.

- Det er akkurat som ved ekteskap ellers. Hvis de ønsker det, så må man respektere folkeviljen hos én av partene, sa Vedum gjentatte ganger.

Seks av åtte sier nei

I helga ga Vedum klarsignal til tvangssammenslåtte kommuner om at de kan sette i gang arbeidet med å løse seg opp. Nå skulle en av Senterpartiets store seire i regjering innkasseres.

Men en gjennomgang Dagbladet har gjort i de sammenslåtte kommunene, viser at nesten ingen av ordførerne ser noe flertall for å dele opp til de gamle grensene.

I Hurdalsplattformen til Ap/ Sp-regjeringen åpnes det for at tvangssammenslåtte kommuner kan oppløses. Det er likevel et skår i gleden: For at det skal skje, kreves det et flertall i den nye kommunen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.