Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CORONAVIRUSET

- Vedum sprer frykt

Guro Angell Gimse, Høyres landbrukspolitiske talsperson, reagerer kraftig på Trygve Slagsvold Vedums etterlysning av matberedskap i forbindelse med coronakrisa.

FEILAKTIG BILDE: Guro Angell Gimse, landbrukspolitisk talsperson i Høyre, hevder at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum maler et feilaktig bilde av regjeringens landbrukspolitikk. Foto: Høyre
FEILAKTIG BILDE: Guro Angell Gimse, landbrukspolitisk talsperson i Høyre, hevder at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum maler et feilaktig bilde av regjeringens landbrukspolitikk. Foto: Høyre Vis mer

«Coronakrisa bør være en påminnelse til oss alle om hvor sårbart samfunnet er. (...) Vi mener det er fullstendig galskap at vi i en situasjon med mer ustabilt klima skal redusere vår egen evne til å være selvforsørget», uttalte Sp-lederen til Dagbladet tirsdag.

- Jeg opplever at Trygve Slagsvold Vedum utnytter en vanskelig situasjon med coronaviruset til å male et feilaktig bilde av regjeringens landbrukspolitikk, sier Guro Angell Gimse, landbrukspolitisk talsperson i Høyre.

NAVNETABBE: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fikk passet sitt påskrevet av Stortingspresident Olemic Thommessen (H) under Stortingets spørretime onsdag. Video: Stortinget Vis mer

- Det sprer unødvendig frykt om framtidig matsikkerhet, hos en befolkning som har mer enn nok med å forholde seg til coronakrisa. Det Vedum kommer med nå er så useriøst og populistisk at jeg rett og slett ikke finner meg i det, sier hun.

Kornbonde mot kornbonde

Mens Vedum dyrker korn på Stange i Hedmark, driver Gimse gårdsbruk med kornproduksjon i Melhus i Trøndelag.

- Sp-lederen snakker om «Klimakur 2030», som om det er vedtatt politikk. Det er det jo ikke. Klimakur er en bestilling fra regjeringen. Den er en meny på over 1000 sider med ulike tiltak som kan iverksettes for å nå klimamålene. Tiltakene er prissatt, slik at det gir et kunnskapsgrunnlag, sier Guro Angell Gimse.

Hun påpeker at Høyre ikke har tradisjon for å tre løsninger ned over hodet på folk.

- Heller ikke bøndene. Regjeringen vil fortsette å legge til rette for et aktivt, bærekraftig og mangfoldig landbruk over hele landet. Nå skal klimakurrapporten på høring. Jeg kan garantere at vi ikke vil gjøre noe som innebærer dramatiske konsekvenser for landbruket, sier Gimse.

- Framoverlent

Høyre-representanten viser til at regjeringen i juni i fjor inngikk en avtale med landbruksnæringen om å kutte fem millioner CO2-ekvivalenter på ni år.

- Det er ganske framoverlent, så jeg er ikke så veldig bekymret for å spørre næringen til råds. Bøndene er opptatt av bærekraftig fôr-alternativer til soya, avl og ventilasjon. Vi har allerede avtaler med landbruket, så jeg reagerer kraftig på at Vedum forsøker å tillegge oss holdninger vi slett ikke har, sier Guro Angell Gimse.

CORONAVIRUSET: Alt du trenger å vite om coronaviruset. Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene. Vis mer

Hun mener det ikke er noen grunn til uro rundt norsk matberedskap.

- Regjeringen vurderer situasjonen kontinuerlig. Slik situasjonen har vært fram til i dag, ser vi ikke et behov for å innføre noen ekstraordinære tiltak, sier Høyres landbrukspolitiske talsperson.

Vedum: - Sprer ikke frykt

Trygve Slagsvold Vedum poengterer overfor Dagbladet at Høyre-kritikken om at han sprer frykt er feilslått.

- Jeg bare beskriver konsekvensen av regjeringsutvalgets klimakur-rapport, som jeg mener er galskap. Utvalget foreslår at vi skal brakkelegge et areal tilsvarende all matjord og beiteland i Hordaland og Sogn og Fjordane, sier Sp-lederen.

- Og så har Høyre og Senterpartiet vært uenige om én ting: Vi vedtok allerede da jeg var landbruksminister at vi skulle ha beredskapslagre for mat. Det valgte Solberg-regjeringen å ta bort da de overtok i 2013. Her har vi ulike syn. Det er en ærlig sak, som ikke handler om å spre frykt, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Hele Norges coronakart