Klar for kamp: Vedum mener regjeringen allerede nå må begynne å forberede seg på å si nei til det nye EU-byrået. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Klar for kamp: Vedum mener regjeringen allerede nå må begynne å forberede seg på å si nei til det nye EU-byrået. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Vedum varsler kamp mot nye EU-planer

- Det norske arbeidsmarkedet fungerer i hovedsak meget bra, og det er ingen grunn til at vi skal gi fra oss kontrollen over det, sier han til Klassekampen.

For to uker siden lanserte EU-kommisjonen planer om et eget arbeidsmarkedsbyrå. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener forslaget bør bli møtt med veto i EØS.

- Trepartsmodellen og samarbeidet i arbeidslivet er kjernen av norsk politikk. Arbeidsmarkedspolitikken er kronjuvelen vår. Dette handler om arbeidsmarkedet for deg og meg, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om EU-kommisjonens planer om et arbeidsmarkedsbyrå til Klassekampen mandag.

Hovedoppgavene

Det nye arbeidsmarkedsbyrået skal stå klart allerede neste år, og planene har blitt møtt med kritikk i våre naboland, skriver avisen. Flere partier og arbeidslivsorganisasjoner mener byrået vil være en inngripen i den nasjonale selvbestemmelsen.

Byrået skal ha tre hovedoppgaver:

Sørge for informasjon om de ulike landenes arbeidsmarkeder blir tilgjengelig i hele EU, samt sørge for samarbeid mellom medlemslandenes myndigheter. I tillegg skal byrået avgjøre uenigheter mellom medlemslandene eller ved andre grensekryssende konflikter.

- Ingen aktører ønsker EU

- Det norske arbeidsmarkedet fungerer i hovedsak meget bra, og det er ingen grunn til at vi skal gi fra oss kontrollen over det. Ingen aktører på det norske arbeidsmarkedet ønsker EU inn, verken LO eller NHO, sier Sp-lederen til Klassekampen.

Vedum mener regjeringen allerede nå må begynne å forberede seg på å si nei til det nye EU-byrået.