Dagbladets kilder:

Vedum vil forlate regjeringsforhandlinger

Etter det Dagbladet erfarer er slagplanen i Senterpartiet krystallklar: Dersom Jonas Gahr Støre krever en regjering som inkluderer SV, forlater Trygve Slagsvold Vedum forhandlingsbordet. Da lar Vedum heller Støre regjere alene.

I SKVIS: Dagbladet er kjent med at Trygve Slagsvold Vedum mener alvor - han skal ikke sitte i regjering med SV og Audun Lysbakken etter valget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I SKVIS: Dagbladet er kjent med at Trygve Slagsvold Vedum mener alvor - han skal ikke sitte i regjering med SV og Audun Lysbakken etter valget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en situasjon der Ap inviterer SV med i regjeringsforhandlinger etter valget vil Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sette hardt mot hardt, ifølge Dagbladets kilder.

Hvis Ap krever den gamle rødgrønne koalisjonen vil Sp-lederen rett og slett forlate forhandlingene, blir Dagbladet fortalt.

Det rødgrønne prosjektet Jonas Gahr Støre forsøker å gjenopplive er dermed dødfødt, blir Dagbladet fortalt etter samtaler med flere sentrale Senterparti-politikere og rådgivere.

Regjeringsalternativer

Drøye tre måneder før valget tilsier alle målinger at det blir et regjeringsskifte, men det er fortsatt usikkert hvilken regjering folket vil få.

  • Arbeiderpartiet ønsker en regjering - som helst har flertall - med Senterpartiet og SV med Jonas Gahr Støre som statsminister.
  • Senterpartiet ønsker en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Hvem som blir statsminister - Støre eller Vedum - vil bli avgjort av valgresultatet.
  • SV går til valg på samarbeid med Ap, Sp, MDG og Rødt og har vedtatt at de ikke vil støtte en regjering med bare Ap og Sp.

I Senterpartiet trekkes det også fram at SV har vedtatt at et eventuelt forhandlingsresultat etter valget som legges fram for uravstemning i partiet.

Dette vil gi et utgangspunkt for fortandlingene som vil være umulig for Senterpartiet, opplyser en kilde, som omtaler det som «svært uvanlig»

Sp er klar for opposisjon

I Arbeiderpartiet er det en forventning om at Senterpartiet likevel vil komme tilbake i folden hvis det blir et flertall som inkluderer SV.

Men det er altså uaktuelt, ifølge Dagbladets kilder.

I Sp-leiren ønsker man seg heller en mindretallsregjering, enn å slippe SV til i regjeringskontorene.

Hvis Arbeiderpartiet likevel insisterer på å få en flertallsregjering med SV, vil Senterpartiets utgangspunkt være at Arbeiderpartiet bør styre alene, erfarer Dagbladet.

Da vil Senterpartiet være i opposisjon og utelukkende jobbe for størst mulig gjennomslag for egen politikk.

Tro på flertall

Dessuten sier Dagbladets kilder at de ser realisme i en flertallsregjering bestående kun av Ap og Sp, og peker på at de kan sikre seg mandatene de trenger hvis de når toppnoteringen fra i vinter.

Senterpartiet har landsmøte på Lillehammer til helgen, og ligger på Dagbladets ferske meningsmåling an til å suse inn i regjeringskontorene.

PARTIMÅLING: Dagbladets ferske meningsmåling er klar, og politisk redaktør Geir Ramnefjell er kritisk til Trygve Slagsvold Vedum og partiet hans. Video: Dagbladet TV Vis mer

Men det blir altså ingen rødgrønn regjering. Hele begrepet oppleves som utdatert i deler av Senterpartiet, ifølge Dagbladets kilder.

I Senterpartiet stiller man seg uforstående til at media og politikerkolleger fortsatt snakker om et rødgrønt samarbeid, et begrep de mener hører fortiden til. I praksis ser de på ideen som død.

Prøvde å ta med SV

Senterparti-politikere har over lengre tid snakket om at det finnes brede løsninger i noen av de største sakene der SV står utenfor.

Da Stortinget behandlet krisepakken for oljenæringen i fjor vår, var SV med i forhandlingene sammen med Arbeiderpartiet, Frp og regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre.

Etter det Dagbladet erfarer var det Arbeiderpartiet som ønsket at SV skulle være med i forhandlingene, men Kari Elisabeth Kaski trakk partiet ut av forhandlingene da hun skjønte at det gikk mot et forlik SV ikke kunne støtte.

Senterparti-nestleder Ola Borten Moe trakk i et intervju med Dagbladet i fjor nettopp fra oljeforliket som en av begrunnelsene for at SV ikke burde sitte i regjering.

- Den langsiktige næringspolitikken la et bredt stortingsflertall på plass senest i vår i forbindelse med krisepakkene. Hvem var det som stilte seg utenfor? SV, sa Borten Moe i intervjuet i august i fjor.

Rovdyrpolitikken er et annet område som trekkes fram. Hvis SV kommer i regjering, vil de nærmest garantert kreve miljødepartementet. For Senterpartiet er det helt uaktuelt å la SV styre norsk rovdyrpolitikk, ifølge Dagbladets kilder.

Kilder: Økende tvil i SV

Dagbladet er kjent med at også sterke krefter i SV er i tvil om det er riktig å gå inn i en regjering med et Sp som oppfattes som stadig mer egenrådige i sin natur og populistiske i sin form.

SV-kilder gjengir samme liste over digre politiske uenigheter som Sp.

Kilder Dagbladet har snakket med både i Sp og SV uttrykker seg strålende fornøyd med dagens situasjon, selv om velgerne deres må leve i uvisshet.

Det er Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet som står i en skvis.

Det er lite behov i Sp og SV for å gi velgerne en tydelig rødgrønn plattform. Til det er avstanden mellom de to partiene for stor.

SV står i situasjonen hvor partileder Audun Lysbakken kan si at en stemme på hans parti er eneste måte å sikre landet en regjering med base på venstresida. Ap og Sp alene blir en sentrumsregjering, argumenterer Lysbakken.

Moxnes-komplekset

Politiske kommentatorer skriver gjerne at SV holdes utenfor av Senterpartiet, men kilder i SV forteller en annen historie: Partiet har ingen behov for å bli inkludert i en felles rødgrønt regjeringsprosjekt før valget.

SV har også et stramt blikk mot sine rødere lillebror.

Dersom Bjørnar Moxnes og Rødt kommer over sperregrensa, noe de gjorde på Dagbladets ferske måling, vil SV ha vondt for å gå inn i en Ap/Sp-ledet regjering. Da er frykten i SV at man overlater hele venstre flanke vidåpen for Rødt og Moxnes.

Dagbladet har forøvrig ikke lyktes finne kilder sentralt i SV som kategorisk slår fast at partiet inn i regjering etter valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer