Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vedum vil gi økte strømpriser tilbake til folket

Siv Jensen gjennomfører et generasjonsran på høylys dag og slenger på litt leppestift på grisen, sier opposisjonen.

Oslo  20190514.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i vandrehallen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20190514. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i vandrehallen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen øker oljepengebruken med sju milliarder og smører budsjettet med 238 milliarder kroner.

Les alt om revidert nasjonalbudsjett her.

SE TV LIVE: Finansminister Siv Jensen holder pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett. Video: Christian Wehus / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Vedum: Gi strømprisene tilbake

Opposisjonen er - ikke overraskende - misfornøyd med det første budsjettet som legges fram av fireparti-regjeringen.

- Det jeg er mest bekymret for er kommuneøkonomien. Når de legger opp så stramt, kommer det til å bli kutt i eldre og omsorg. Det er det folk kommer til å merke mest. Det handler om penger til de unge og eldre, det er der pengene i kommunene går, sier leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet til Dagbladet.

Vedum mener også at ekstrautbyttet på en milliard fra Statkraft burde blitt pløyd tilbake til lommebøkene til strømkundene.

- Jeg synes det er rart at de tar ut en milliard i ekstra utbytte fra Statkraft på grunn av høye strømpriser, så gir de ikke noe tilbake. Det er egentlig strømregningen din som har vært med å finansiere sivs budsjett, sier Vedum.

SV: - Kaster folk ut i fattigdom

Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV er litt friskere i ordbruken:

- Det er et generasjonsran, de kaster folk ut i fattigdom. De øker oljepengebruken voldsomt og kutter i bostøtte og arbeidsavklaringspenger. De fortsetter en veldig høy oljepengebruk kombinert med usosiale kutt, sier Kaski.

Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt, sammenligner budsjettet med en gris.

- Dette budsjettet er fullt av billige triks som gir velferdskutt. De har plassert litt leppestift på en gris, sier Martinussen.

Ap: Reduserer ikke ulikheten

Finanspolitisk talsperson Rigmor Aaserud i Arbeiderpartiet reagerer på at regjeringen stadig bruker mer oljepenger - uten at det kommer dem med minst til gode.

- Det er overraskende at man bruker så mye mer oljepenger og ikke reduserer ulikheten som brer om seg i Norge. Særlig gjelder det arbeidsavklaringspenger. Her sparer regjeringen 2,3 milliarder kroner fordi syke mister trygden.

- Men her kompenserer vel regjeringen kommunene i økte støtte til sosialhjelp?

- De sparer 700 millioner i statlige utgifter og kompenserer kommunene med 90 millioner. Hvem som helst kan regne på det, sier Aaserud.

På spørsmål om hva Arbeiderpartiet vil prioritere, svarer Aaserud at pengene burde gå til mer velferd.

- Vi ville brukt mer penger på velferd, skolemat, gratis SFO, mer gratis tannhelse. Det vil vi legge vekt på i vårt alternativ. Det er lite å se av KrF og Venstre i dette budsjettet, sier Aaserud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!