Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vedum vil skru på FM-nettet og får støtte fra Frp: - Alt er mulig

Utstyr er sendt til Afrika og kostnadene er uante: Likevel vil heller ikke Frp gi opp kampen om FM-nettet. Partiet møter motstand fra regjeringskompisene i Høyre.

FM-BEGEISTRINGEN DABBER IKKE AV: Morten Wold mener DAB er annengangs teknologi. Frp-politikeren sier han hører mye mindre på NRK nå som DAB er innført.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FM-BEGEISTRINGEN DABBER IKKE AV: Morten Wold mener DAB er annengangs teknologi. Frp-politikeren sier han hører mye mindre på NRK nå som DAB er innført. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag forteller Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at han vil slå på FM-nettet igjen:

- Vi på Stortinget må i alle fall ta ei ny runde og se på kostnadene ved å igjen ha FM sendinger, sier Vedum.

Som Dagbladet meldte torsdag, har norske radiokanaler mistet 309 000 lyttere på ett år. På to år har 400 000 lyttere forsvunnet. Vedum er bekymret for både lyttertallene og for at DAB-nettet svekker beredskapen i Norge.

Morten Wold, mediepolitisk talsperson i Frp, ønsker Sp-lederen velkommen etter.

Regjeringspartiet Frp har landsmøtevedtak som sier at landets lokalradioer skal få fortsette å sende på FM-nettet, også etter 2022. Frp var også, som eneste parti, mot innføringen av DAB i 2011.

- Det er bare synd Vedum ikke støttet oss i Frp da slaget om DAB faktisk sto. Det er bare Frp som fra dag én har kjempet mot innføringen av DAB. Det lukter litt velgerjakt fra Vedum nå, sier Wold til Dagbladet.

- Ikke alene i regjering...

Partipolitisk kjekling til side: Wold kan love Vedum støtte i Stortinget dersom det kommer et forslag om å vurdere å skru på et nasjonalt FM-nett igjen.

- Det har gått enorm prestisje i DAB-spørsmålet. Vi ser at områder av landet ikke nås med DAB, og at store kostnader veltes over på forbrukeren. I tillegg, i disse tider hvor alt skal handle om miljø og forbruk, bør flere tenke på hvor mange millioner brukbare radioer som bare kastes på fyllinga.

- Ditt parti sitter i regjering. Dere kan jo faktisk åpne FM-nettet igjen?

- Ja, men vi sitter ikke alene i regjering, svarer Wold.

Regjeringspartner Høyre er blant partiene som har støttet innføringen av DAB.

- Hører mindre på NRK

Slokkingen av det landsdekkende FM-nettet i Norge startet i Nordland i januar 2017, og sist ut var Troms og Finnmark i desember i fjor. Norge er det eneste land i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til DAB.

Marius Lillelien, fungerende mediedirektør i NRK, innrømmer at lyttertallene på DAB er svakere enn NRK hadde håpet.

- Vi hadde regnet med at oppslutningen skulle gå ned, men det har tatt lenger tid å få dem opp enn vi først anslo, fortalte Lillelien til Dagbladet.

Morten Wold i Frp sier NRK kan takke seg selv for den sviktende lytteroppslutningen på radio:

- Det var store krefter som sto bak innføringen av DAB, blant annet NRK. Det bør bekymre NRK at de mister så mange lyttere. Selv hører jeg også vesentlig mindre på NRK nå enn jeg gjorde tidligere

Wold sier han ikke har DAB-radio i bilen, men hjemme på kjøkkenet. På kontoret på Stortinget hører han utelukkende på nettradio.

- Frp har vært mot DAB hele veien. Vi så at det var annenrangs teknologi, og vi mente at Norge hadde vært tjent med å bruke FM-båndet så lenge som mulig, og heller vente på ferskere teknologi.

RADIOLYD: NRKs FM-nett ble 20. september slukket i Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. Det er i forbindelse med overgangen til DAB-radio i Norge. Den 8. desember følger de riksdekkende reklamekanalene etter, og 13.desember slukkes FM-signalet også i Finnmark. Video: NTB Scanpix. Les mer om DAB-radio her: https://www.dagbladet.no/emne/dab-radio Vis mer

- Alt er mulig

Men er det mulig å skru på FM-nettet i hele landet igjen? Svaret er: Ikke uten videre, ifølge Ingrid Dietrichson ved Norkring. Det var Norkring som eide og driftet FM-nettet fram til det ble slukket.

- Dersom man skulle omgjort beslutningen må man bygge opp FM-nettet på nytt. Essensen er at det ikke finnes en av-og-på-knapp. Det må gjøres reinstallasjoner og omfattende arbeid, da utstyr er fjernet og demontert, i et land som har krevende topografi og klima. Dette er ikke en «quick fix», FM-nettet er skrudd av og tatt fra hverandre, sa hun til nettstedet Kampanje og la til:

- Deler av utstyret er sendt til Malawi da vi ønsket å gjenbruke det på en god måte.

Morten Wold nekter å gi opp, men medgir at det trolig blir en tøff omkamp å ta:

- Alt er mulig, men det er en betydelig kostnad. Spørsmålet er om dette er riktig pengebruk . Det beste hadde vært om Vedum og andre støttet Frp i utgangspunktet. Da hadde vi ikke hatt denne diskusjonen nå, sier Wold.

Høyre-kritikk

Tage Pettersen, mediepolitisk talsperson for Høyre, er mildt sagt uenig med Vedum og Wold.

- I sak etter sak frykter SPs leder fremtiden og fremtidens løsninger. Det er ikke grenser for hvilke omkamper Vedum vil kjempe for å sikre, eller å gå tilbake til, gårsdagens løsninger. I dag er det DAB-vedtaket fra 2011 han vil reversere tilbake til FM-fortiden, sier Pettersen til Dagbladet.

- Dette vitner om et særdeles bakstreversk parti, legger han til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!