Kristiansand og Søgne

Vedums bønn:
- Pust med magen

Finansministeren sier han ikke har konkludert med at Kristiansand bør splittes, og stusser over temperaturen i kampen om Kristiansand kommune. - Alt jeg vil gjøre er å lytte, sier han til Dagbladet.

HAR IKKE BESTEMT SEG: Trygve Slagsvold Vedum sier regjeringen ikke har konkludert med å løse opp Kristiansand. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR IKKE BESTEMT SEG: Trygve Slagsvold Vedum sier regjeringen ikke har konkludert med å løse opp Kristiansand. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er forundret over at folk er så sinte, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Dagbladet.

- Alt vi har gjort er å si at vi skal lytte til folk, legger han til.

Vedum er kanskje en populær mann i Søgne og Songdalen i disse dager, men i Kristiansand er det nok verre. Etter at Vedum fikk gjennom en folkeavstemning rundt oppløsning av Kristiansand, har Ap-toppene i sørlandsbyen sett rødt.

- Pust med magen

Også Jonas Gahr Støre har fått passet betydelig påskrevet av sine egne.

Vedum forstår ikke hvorfor saken er så overraskende for politikerne i Kristiansand.

- Vi har jo bare gjort det vi lovet. Jeg sa jo dette i valgkampen, at vi ønsket å lytte til innbyggerne i Søgne og Songdalen. Og det vil vi gjøre. Men så har ikke regjeringen konkludert. Vi har ikke besluttet å løse opp Kristiansand, vi har bare sagt at vi vil lytte, legger han til.

- Hva vil du si til sørlendingene i dag?

- Alle bør velge å puste litt med magen nå, og så på hva som faktisk er besluttet.

- Og hva er det?

- Det er å lytte til folk, ikke mer enn det, svarer Vedum.

Regjeringsplattformen

Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) har blant annet kalt beslutningen om folkeavstemning i strid med regjeringsplattformen.

Vedum er uenig.

- I Hurdal så signaliserer vi at vi skal lytte til det lokale. Og det er det sentrale i denne saken. Ingen kan være overrasket over at regjeringen vil lytte.

- Men det står at kommunestyret, ikke folkeavstemninger, skal avgjøre?

- Vi kan ikke gå opp alle former for lovverk i en regjeringsplattform. Inndelingsloven åpner for folkeavstemning, og når det kom lokale initiativ fra Søgne og Songdalen, var regjeringsplattformen klar på at regjeringen ville lytte.

- Jeg har ikke konkludert

Vedum sier det steile retorikken i den betente saken har gått over stokk og stein.

- Jeg har veldig stor respekt for Jan Oddvar Skisland, men noen ganger blir det gitt inntrykk av at jeg ønsker splittelse av Kristiansand kommune. Men det har jeg ikke konkludert med. Vi skal respektere folkeavstemningen når den kommer, uansett.

- Skal du til Kristiansand med det først?

- Jeg har ikke planlagt noe, men det blir helt sikkert en tur i løpet av året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer