Stortingsvalget 2021

Vedums drøm: - Urealistisk

Valgeksperten knuser Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums drømmeregjering. - Ikke sannsynlig, lyder dommen.

SJELDENHET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ikke hatt velgerne med seg på sin drømmeregjering siden april 2015. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
SJELDENHET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ikke hatt velgerne med seg på sin drømmeregjering siden april 2015. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Vedums drømmeregjering baserer seg på at Senterpartiet og Arbeiderpartiet får flertall alene ved høstens stortingsvalg.

- Vi går til valg på en regjering med Senterpartiet og Ap. Hvis vi får flertall, er det selvsagt for oss med en slik regjering, forteller Vedum til Dagbladet.

Et slikt flertall er imidlertid ikke veldig nærliggende, viser en gjennomgang Dagbladet har foretatt:

  • I hele denne stortingsperioden har Ap og Sp ikke på noe tidspunkt hatt flertall på det månedlige gjennomsnittet av meningsmålingene som beregnes av nettstedet Poll of polls.
  • Dagbladets gjennomgang viser at vi må helt tilbake til april 2015 før vi finner en måned der snittet av målingene viste stor nok oppslutning for Støre og Vedum til at de kunne ha dannet flertallsregjering.

- Dette bildet indikerer at Vedums drøm ikke er særlig sannsynlig, sier valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, til Dagbladet.

Det er dessuten et poeng at det politiske landskapet så helt annerledes ut våren 2015 enn det gjør nå. Snittet av meningsmålingene i april det året ga Ap en oppslutning på hele 39,5 prosent, mens Sp lå på beskjedne 6,5 prosent.

Til sammen ville det holdt til 85 stortingsrepresentanter, akkurat tilstrekkelig til å sikre et flertall.

Til å se bort fra

Professor Bergh avfeier nærmest Vedums regjeringsdrøm ved å minne om følgende:

- Vi har heller ikke sett særlig mange enkeltmålinger der Ap og Sp har flertall alene. Det er faktisk så få at vi kan se bort fra dem.

Han forklarer også hvorfor det er lite sannsynlig at valgresultatet vil bli veldig mye annerledes enn meningsmålingene på dette punktet:

- Dette skyldes dynamikken bak Senterpartiets vekst, nemlig at de har tatt mange av Arbeiderpartiets velgere. Hovedbildet er at når Sp går fram, går Ap tilbake. Det er med andre ord ikke altfor mange velgere å ta av, og ikke mange nok til å skape flertall.

Han understreker at Sp også henter velgere fra borgerlig side.

- Denne velgervandringen er jo noe av hovedgrunnen til at det er rødgrønt flertall. Men heller ikke disse velgerovergangene er store nok. Og dessuten har jo Senterpartiet gått noe tilbake fra topp-punktet i vinter, sier Bergh.

- Ikke særlig realistisk

Støre og Vedum ser med andre ord ut til å måtte ha med seg minst ytterligere et annet parti for å sikre flertall for en regjering.

- Vi tror den beste utsikten for å få flertall, er en regjering bestående av Ap, Sp og SV. Målingene viser at det er slik det ligger an, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Mens SV-leder Audun Lysbakken har gjort det klart at SV ikke vil selge seg billig til en eventuell Ap/Sp-mindretallsregjering. I så fall skal partiet ha seire som ikke er knyttet til budsjettforhandlinger.

- Det er viktig hvem som skal samarbeide med hvem. Det er en ærlig sak at Sp har sitt foretrukne alternativ, også får vi diskutere det. Der svarer jeg for oss, og vi har klare alternativ, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Med utgangspunkt i meningsmålingene, hvor realistisk vil du si at det er med Ap og Sp-flertall alene?

- Jeg tror ikke det er særlig realistisk, kommer det kjapt fra Lysbakken.

Vipper flertallet

Valgforsker Johannes Bergh er enda tydeligere:

- Et rent flertall for Ap og Senterpartiet vil være veldig overraskende. Da må det skje betydelige endringer og betydelig velgerbevegelser i retning av begge partiene. Det er ikke særlig sannsynlig, sier han til Dagbladet.

Dagbladets partibarometer publisert 2. juli viste en oppslutning for Ap på 23,9 prosent og Senterpartiet 19,3 prosent. Selv med en såpass sterk framgang for Vedums lag (pluss 2,9 prosent fra måneden før) ville de to partiene fortsatt vært to mandater unna flertall ved et valg.

Bergh minner om at Senterpartiets vekst har vart gjennom flere år nå, og at selv om Vedum har hentet viktige velgere over midtstreken, så er hoveddelen kommet fra Ap.

- Men det er klart, de velgerne Sp har vunnet fra Frp og andre borgerlige partier, det har jo størst konsekvenser for norsk politikk. For det bidrar til at de rødgrønne som helhet går fram og bidrar dermed til å vippe flertallet, sier valgforskeren.

- Folket bestemmer

Vedum svarer følgende i en SMS til Dagbladet på spørsmål om realismen i drømmeregjeringen.

- Vi må bare fortelle hva vi vil gjøre med Norge. Så er det heldigvis folket som bestemmer hvem som skal styre, ikke enkeltpolitikere som meg eller valgforskere. Vi går til valg på å få en Senterparti/Ap-basert regjering.

Lysbakken ser slik på det:

- Jeg mener det er viktig for rødgrønne velgere å tenke nøye gjennom hva slags flertall de vil ha. Og hvis de vil unngå at Ap og Sp får grunnlag for å gå alene og danne en sentrumsregjering, så er det veldig lurt å invitere SV. Jo sterkere vi blir, desto færre veier vil de ha til flertall, sier SV-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer