Vedums drøm kan ta mange år

Senterpartiet innkasserte en stor seier med gjenopprettelsen av Høgskolen i Nesna. Men det kan ta årevis før det igjen er studenter i tettstedet på Helgeland.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjenåpning av den nedlagte lærerutdanningen på Nesna ble en av de store enkeltseirene for Senterpartiet da partileder Trygve Slagsvold Vedum presenterte regjeringens nye politikk sammen med statsminister Jonas Gahr Støre sist onsdag.

Under et besøk i sommer lovet Vedum befolkningen på Nesna at høyskolen skal gjenoppstå hvis Sp kom til makten.

Allerede tirsdag kunne Dagbladet fortelle at saken var blant Sps gjennomslag i Hurdalsplattformen. Det utløste jubel blant forkjemperne for studiestedet.

Men veien dit kan bli kronglete.

- Vil ta mange år

- Jeg kjenner tårene i øyekroken. Det betyr veldig mye for den jobben vi har lagt ned, sa Nesna-beboer Hans Petter Sørensen da Dagbladet kunne gi ham gladnyheten.

Han har engasjert seg sterkt for bevaring av lærestedet.

Men nå det viser seg at det kan ta lang tid før det igjen er studenter i helgelandsbygda.

Mannen som inntil for bare dager siden hadde ansvar for saken, tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H), tror det kan ta mange år.

- Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette vil ta mange år, sier han til Dagbladet.

Asheim har nylig kritisert regjeringens mål om reetablering av Høgskolen i Nesna sterkt.

- Denne beslutningen vitner om at Støre og Vedum er mer opptatt av struktur enn av kvalitet, sa Asheim til Dagbladet i helga.

To veier til mål

I Hurdalsplattformen står det følgende om Nesna:

«Reetablere ein fullverdig høgare utdanningsinstitusjon på Nesna ved å gjenopprette grunnskole- og barnehagelærerutdanning og greie ut kva for andre studie- og utdanningstilbud som kan lokaliserast til Campus Nesna»

Kort fortalt har regjeringen og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe to måter å vekke lærerutdanningen til live igjen:

  • De kan instruere Nord universitet, med hovedbase i Bodø, om å gjenopprette Nesna som studiested.
  • De kan sette i gang arbeidet med å etablere en ny, selvstendig høyskole på Nesna.
NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Fram til 2016 var Høgskolen i Nesna en selvstendig institusjon. I 2016 ble den en del av Nord universitet, som igjen bestemte å nedlegge studiestedet i 2019.

Går regjeringen for den første løsningen kan lærerutdanningen være tilbake ganske snart, men det innebærer en overstyring av styret ved universitetet. Dagbladet forstår det også at det kan oppfattes som et uttrykk for mistillit som i ytterste konsekvens kan føre til at styret går av.

Den andre løsningen innebærer at høyskolen må opprettes som en helt ny utdanningsinstitusjon, noe som innebærer en full godkjenningsprosess fra myndighetene.

Ingen politisk garanti

Slik Asheim leser formuleringen i plattformen, åpner regjeringen for at de ikke nødvendigvis har som mål å overkjøre Nord Universitet. Dermed kan det ligge det an til at det går mot den siste løsningen. Men godkjenningsprosessen som da må til, kan ta årevis.

- Bologna-prosessen har klare krav til kvalitetssikring som gjør at det vil ta tid å få godkjent en ny Høgskole. Men vi skal være glade for at det tar tid, for det skal være god kvalitet på utdanningsinstitusjonene, sier Asheim.

- Man må søke Nokut for å bli akkreditert. Da stilles det visse krav. Politisk kan man ikke garantere for det, har administrerende direktør Kristin Vinje i NOKUT tidligere uttalt til utdanningsnettstedet Khrono.

NOKUT er organet som er ansvarlig for å godkjenne norske universiteter og høyskoler.

Frps Sivert Bjørnstad, som i sin tid ledet arbeidet med reformen i høyere utdanning på Stortinget, er blant dem som har advart høylytt mot den første løsningen; å instruere Nord universitet.

- Hvis staten trumfer dette igjennom vil det være en enorm mistillit mot styret ved universitetet, og det motsatte av den «tillitsreformen» Ap og Sp sier de er for, har Bjørnstad tidligere uttalt til Dagbladet.

Unik situasjon

Blant aksjonistene og forkjemperne i Nesna er imidlertid tonen en annen. Lederen for aksjonsgruppen som i årevis har jobbet for å bevare studietilbudet på Nesna, Jenny Myklebust, mener Asheim tar feil.

Hun peker på at situasjonen er unik.

- Det som skjer nå har aldri før skjedd: at en høyskole ble slått sammen med et universitet, lovet styrking og videreutvikling og så blitt vedtatt nedlagt før den igjen er vedtatt gjenopprettet, sier Myklebust.

Etter hennes syn er det ikke riktig at Høgskolen i Nesna må søke som en ny institusjon hos NOKUT fordi de helt fram til 2016 hadde akkreditering som en selvstendig institusjon.

- Vi har fortsatt et fagmiljø, studenter og en stor campus. Vi har også nylig hatt akkreditering. Situasjonen har aldri skjedd før i norsk historie.

Dagbladet har i flere dager forsøkt å få en kommentar fra forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) om saken, uten å lykkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer