Vedums skattebombe: – Staten er stor nok

Senterpartiet legger seg godt under Høyre-regjeringens skatte- og avgiftsnivå for 2021. Målet for de neste fire åra er at vanlige folk skal betale mindre inn til staten – som er blitt mer enn stor nok, ifølge Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

HØYT NOK: Staten Norge er stor nok og skatte- og avgiftsnivået bør ned, melder Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Her sitter han på forværelset til stortingskontoret med Senterpartiets alternative budsjett «HELE NORGE» liggende på bordet foran seg. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
HØYT NOK: Staten Norge er stor nok og skatte- og avgiftsnivået bør ned, melder Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Her sitter han på forværelset til stortingskontoret med Senterpartiets alternative budsjett «HELE NORGE» liggende på bordet foran seg. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

– Det er helt misforstått at venstresiden skal være for mer skatt. Det var ikke som om Martin Tranmæl gikk under paroler om «Høyere avgifter til folket», sier Trygve Slagsvold Vedum, som helt avblåser snakket om at skatter og avgifter vil øke hvis han er så heldig å få velgernes tillit neste år.

– Vår grunnholdning er at skatter og avgifter er en utgift for folk. Vi vil gjøre den utgiften minst mulig for folk og næringsliv. Staten er blitt mer enn stor nok, fortsetter han.

Senterparti-lederen er endelig klar til å legge fram partiets alternative budsjett for 2021 helt opp mot fristen finanskomiteen har satt.

Mens andre partier har lagt fram sine alternativer for lengst og regjeringspartiene og Fremskrittspartiet forhandler, har Vedum og de andre Sp-toppene reist lang og strand rundt og snakket med folk.

Mindre skatt enn Erna

Tilbakemeldingen fra folket er klokkeklar: Dette er ikke tidspunktet til å øke skattetrykket i Norge. I stedet leverer Vedum et realt skattesjokk til regjeringspartiene – og venstresiden.

I 2021 foreslår Senterpartiet at staten skal ta inn 2,75 milliarder mindre i skatter og avgifter enn det regjeringen med statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner fra Høyre ønsker.

– Når vi har et lavere samlet skatte- og avgiftsnivå enn regjeringen, er det fordi store deler av norsk næringsliv sliter. Det er viktig at vi viderefører halv moms for reiseliv, som regjeringen i utgangspunktet ikke ville ha. Vi har hele tiden ment gjeninnføringen av flypassasjeravgiften har vært feil. Vi ønsker også å beholde de mer gunstige avskrivningsreglene.

– Hvis du har penger til overs, skal det være mer lønnsomt å holde arbeidsplasser i gang, sier Vedum.

Helheten i Senterpartiets alternativ blir lagt fram på en pressekonferanse torsdag, men Dagbladet har fått nøkkeltallene fra budsjettet som har fått overskriften «HELE NORGE».

  • Samlet skatte- og avgiftsnivå senkes med 2,75 milliarder.
  • Lavere inntektsskatt for alle som tjener mindre enn 750 000. Tjener du to millioner blir det ca 30 000 kroner mer i skatt.
  • Noe økning i formuesskatten.
  • Lavere avgifter på grensehandelsvarer.
  • Økte fradrag for pendlere, folk som bor på brakke og fagforeningskontingent.

10 milliarder lavere enn Ap

Samtidig øker Senterpartiet oljepengebruken, men mener deres alternativ svarer på Norges utfordringer fram til revidert budsjett i mai/juni. Regjeringen på sin side har allerede annonsert at det kan komme nye krisepakker på nyåret.

– Regjeringen har hatt en pressekonferanse nærmest hver tredje uke med et nytt økonomisk tiltak. Nå må både bedrifter og folk som er rammet få forutsigbarhet. Vårt mål har vært å legge fram et dokument med det vi mener er best mulig medisin for det neste halve året, sier Vedum.

På den tradisjonelle høyre-venstre-aksen er selve syretesten skatte- og avgiftsnivået. Senterpartiet legger seg nå «til høyre» for regjeringspartiene med bare Fremskrittspartiets offensive forslag om å redusere avgiftene på grensehandelsvarer til svensk nivå utenfor seg.

Samtidig ligger de langt unna potensielle samarbeidspartier på venstresiden. Arbeiderpartiet har gitt et skatteløfte der de freder det samlede skatte- og avgiftsnivået for vanlige folk, men øker det samlede skattetrykket med over sju milliarder på grunn av økninger i formuesskatten i sitt alternative budsjett.

Det er altså 10 milliarder kroner i forskjell på Senterpartiet og Arbeiderpartiets skatteopplegg for neste år.

Avgiftskampen

SV foreslår på sin side skatte- og avgiftsøkninger på 18 milliarder, men sørger for at tre av fire nordmenn får lavere skatt. Men SV er et parti Senterpartiet ikke har noen planer om å sitte i regjering med – som Vedum alltid er nøye med å slå fast.

– En Sp-Ap-basert regjering er den klart beste. Da har vi mulighet til en konstruktiv og jordnær næringspolitikk som sikrer arbeidsplasser, sier Vedum og tar Dagbladet med på litt nyere historie:

– Vi har gjennom mange år stått alene når vi har kritisert avgiftsøkningene til regjeringen. Vi har stått alene og kritisert flypassasjeravgift, plastposeavgift, økt sukkeravgift, økning av elavgiften. Avgifter som rammer dem med lavere inntekter og norske arbeidsplasser.

– Arbeiderpartiet har begynt å nærme seg oss. Heldigvis, sier Vedum.

Retningsgivende

Statsminister Erna Solberg og tidligere finansminister Siv Jensen har senket skattenivået med 25–30 milliarder siden 2013.

Senterpartiet viderefører alt sammen. Og de vil ytterligere ned.

– Hva betyr dette budsjettet for hvordan Senterpartiet ser på de neste fire årene?

– Dette er helt retningsgivende.

– Når du sier staten er mer enn stor nok nå, så er den vel stor nok de neste fire årene også, så skatte- og avgiftsnivået er allerede høyt nok?

– Ja, jeg mener i utgangspunktet det. Så kan det være noen justeringer, men vi har ikke noe mål om å øke skatte- og avgiftsnivået. Tvert imot, vi mener vanlige folk skal få lettelser, sier Vedum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer