Veganer ble nektet stats­borger­skap fordi hun var «irriterende»: - Jeg sa nok hva jeg mente litt for ofte

Protesterte mot kubjeller, kirkeklokker og andre sveitsiske tradisjoner.

KRITISK: Nancy Holten (42) har protestert mot kubjeller fordi hun mener det skader kuas helse, men også mot støyende kirkeklokker, jakt og griseløp. Bildet viser to sveitsiske kuer deokrert med kubjeller og blomster i Freiburg, Sveits. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Nancy Holten (42) har protestert mot kubjeller fordi hun mener det skader kuas helse, men også mot støyende kirkeklokker, jakt og griseløp. Bildet viser to sveitsiske kuer deokrert med kubjeller og blomster i Freiburg, Sveits. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nancy Holten (42) fra Nederland er nektet statsborgerskap i Sveits for andre gang.

Men det var ikke fordi hun ikke oppfylte de formelle og juridiske kravene for statsborgerskap. Bakgrunnen for avslaget, er at innbyggerne opplever Holten som «irriterende», ifølge den sveitsiske avisa The Local.

Holten er født i Nederland, men har bodd i Sveits siden hun var åtte år gammel. Hun snakker flytende sveitsertysk, og har to barn med sveitsisk statsborgerskap.

Alt lå dermed til rette for at også Holten skulle få et sveitsisk pass, problemet er bare at 42-åringen har markert seg i lokalmiljøet som veganer og en standhaftig forkjemper for dyrs rettigheter.

Stemte nei

I kommunen Gipf-Oberfrick har hun protestert mot kubjeller fordi hun mener det skader kuas helse, men også mot støyende kirkeklokker, jakt og griseløp.

Til slutt ble det for mye for kommunens innbyggere, og dessverre for Holten har innbyggerne i Svets innflytelse på hvem som får innvilget statsborgerskap.

Nærmere 200 av de 260 innbyggerne som møtte opp på kommunesamlingen, stemte mot at Holten skulle få sveitsisk pass, ifølge den sveitsiske avisa 24 Heures.

Saken har fått oppmerksomhet i en rekke lokale og nasjonale medier i Sveits, og er også omtalt av britiske The Independent.

- Rappkjefta

- Hun er rappkjefta. Vi ville ikke gi henne statsborgerskap når hun irriterer oss og ikke respekterer våre tradisjoner, sier lokallagslederen av Sveitsisk folkeparti, Tanja Suter, til 24 Heures.

Urs Treier, talsperson for den kommunale administrasjonen i Gipf-Oberfrick, sier til The Local at det ikke er Holtens meninger i seg selv som førte til avslaget.

Det er måten hun uttrykker sine meninger på i offentlige fora.

- De lokale velgerne stemte nei fordi hun veldig ofte uttrykker sine personlige meninger i mediene, og får mediedekning når hun gjør opprør mot sveitsiske tradisjoner i vårt lokalsamfunn, sier Treier.

Gir ikke opp

Til tross for å ha fått sitt andre avslag, har ikke Holten planer om å roe ned retorikken.

Hun jobber også med et bokprosjekt med arbeidstittelen «Den som irriterer».

- Loven slår fast at ytringsfrihet ikke skal ha negative konsekvenser. Jeg kommer fortsatt til å engasjere meg i disse sakene, spesielt dyrenes rettigheter. Deres velferd er viktig for meg, og hvis jeg slutter å si hva jeg mener, så er jeg ikke ærlig og tro mot meg selv. Så jeg kommer ikke til å slutte med det for å få et sveitsisk pass, sier Holten til The Local.

Avisa opplyser at Holtens søknad nå er oversendt til myndighetene i delstaten Aargau, som har mulighet til å overstyre kommunens beslutning.