Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vegard (33) og Helene (30) havnet midt i vulkanutbruddet

- Vi trodde vi skulle dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Steiner så store som fotballer haglet over Vegard Laukhammer (33) og Helene Frimannslund (30), da de mandag denne uka havnet midt i et utbrudd fra vulkanen Ol Doinyo Lengai, like ved byen Arusha i Tanzania, skriver BT.no.

- Spørsmålet vi stilte oss var ikke om vi kom til å dø, men når vi kom til å dø, sier Laukhammer til Dagbladet.no.

Sort røyk

Ekteparet fra Bergen ønsket seg en annerledes bryllupsreise. Derfor valgte de seg ut en treukers reise til Tanzania, og foruten to ukers veldedighetsarbeid sto en tur til den aktive vulkanen Ol Doinyo Lengai på programmet.

Natt til mandag denne uka begynte de turen opp til vulkanen som ligger 2665 meter over havet.

- Planen var å komme på toppen ved soloppgang, ettersom det skal være en veldig flott utsikt derfra.

Når de endelig nådde toppen sperret røyk og damp utsiktet til både landskapet rundt og ned i grotta. Verken guiden, de andre turistene eller ekteparet reagerte på dette.

Etter bare ti minutter startet ekteparet og en guide den bratte turen nedover. Mange steder kunne de bare ta seg fram en og en på grunn av det vanskelige terrenget.

«HER STO VI»: Rundingen markerer hvor ekteparet var da vulkanen fikk utbrudd. Foto: Privat
«HER STO VI»: Rundingen markerer hvor ekteparet var da vulkanen fikk utbrudd. Foto: Privat Vis mer

- Da vi var kommet rundt 50 meter fra toppen hørte vi en voldsom lyd, nærmest et overdøvende tordendrønn. Deretter så vi en stor, sort røyk og steiner som haglet over oss, forteller Laukhammer.

Løp for livet

33-åringen, kona og guiden ble livredde og løp nedover den bratte fjellsiden så fort de kunne. Noen steder måtte de ta store sprang over gamle lavadaler.

- Guiden vår fikk panikk. \'Vi kommer til å dø. Lavaen kommer\', skrek han. Også det norske ekteparet trodde deres siste time var kommet.

- Det var et øyeblikk jeg holdt på å gi opp, sier Laukhammer.

I en time løp de tre. Da hadde de kommet såpass langt unna at de bestemte seg for å gå litt roligere den siste halvannen timen det nok å komme seg til bilen. Lykken var stor da de oppdaget at de andre i turistgruppa også hadde kommet trygt fram.

- Vi hadde ikke sett noe til de andre og trodde de var døde.

Laukhammer anslår at det første utbruddet varte i ti minutter, og at det ble etterfulgt av noen mindre utbrudd en times tid senere.

image: Vegard (33)  og Helene (30) havnet midt i vulkanutbruddet

Store sår

Ingen av turistene ble alvorlig skadd av de sprutende steinene. Både Laukahammer og kona har store skrubbsår etter den dramatiske løpeturen ned fra vulkanen. Verst har det gått utover 33-åringens legger.

- Først i dag, søndag, har jeg klart å gå noenlunde normalt. Kroppen kjennes ut som den har fått juling, sier han.

Sammen med kona setter han i morgen kursen for ferieøya Zansibar for å nyte den siste uka av bryllupsreisen.

- Vi er sjeleglade for at dette endte bra.

DRAMATISK LØPETUR: Vegard Laukhammers legger fikk hard medfart da han flyktet fra de sprutende steinmassene.
PÅ BRYLLUPSREISE: Vegard Laukhammer (33) Og Helene Frimannslund (30)kom seg unna vulkanutbruddet uten store fysiske skader.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media