Vegard (58) krøp over jordet for å ta bilder av «svær og diger» ulv

Mens kona og puddelen sto inne i huset.

ULVETITTING:  Ulven sto og så på Vegard Rønningen i mellom fem og sju minutter, anslår Vegard. Han snek seg nærmere ulven ved Kongsvinger for å ta bilder. Foto: Vegard Rønningen
ULVETITTING: Ulven sto og så på Vegard Rønningen i mellom fem og sju minutter, anslår Vegard. Han snek seg nærmere ulven ved Kongsvinger for å ta bilder. Foto: Vegard RønningenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag formiddag satt Vegard Rønningen og spiste frokost på småbruket han og kona Mona leier på Speismark utenfor Kongsvinger.

Minutter seinere sto han ansikt til ansikt med en ulv, bare 25 til 30 meter unna. Det melder glomdalen.no.

- Jeg sa til kona mi at det måtte være en bikkje. Men det var det ikke. Vi har sjøl en puddel, og kona og den ble inne mens jeg gikk ut, sier Vegard til Dagbladet.

Han rasket med seg kameraet og gikk ut av huset.

- Jeg krøp bortover, ut på jordet, slik at ulven ikke så meg. Så satte jeg meg på huk og tok bilder av ham. Da så han rett på meg.

Lydløs ulv Vegard anslår møtet med ulven til å vare mellom fem og sju minutter. Han sier han ikke er redd for ulv.

- Han rusla ned og sto og tittet på meg. Jeg tenkte aldri tanken at han kunne angripe. Men det var en merkelig følelse.

Han har også tidligere sett ulv, men da varte møtet i få sekunder.

- Denne var svær og diger og lagde ingen lyder. Han sto i oppkjøringa der vi bor, før den snudde seg og gikk igjen.

Stor ulvetrafikk Ifølge leder i viltnemda i Eidskog, Frank Aulie, ble det også observert ulv i Kongsvinger tildligere denne uka. Da så en dame på luftetur med hunden sin en ulv.

- Det er ingen tvil om at det er flere ulv i området. Det har vi sett på snøen. Men hvor mange er vanskelig å svare på, sier Aulie.

ULV I SNØ:   Denne ulven tilhører  Linnekleppflokken og har på seg observeringshalsbånd. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ULV I SNØ: Denne ulven tilhører Linnekleppflokken og har på seg observeringshalsbånd. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Det er ingen dokumentasjon som sier noe om antall ulvefamilier i området, mener han. I påska ble det også sett ulv ved et badeområde i Kongsvinger.

- Det er streifere her, og i vinter har vi sett stor trafikk av ulv. Det kan være både hanner og tisper.

I fjor høst ble flere hunder tatt av ulv.

- Ulven rev i stykker en elghund og en liten harehund. Men jeg tror ikke ulven er sulten nå, det er bra med både elg og rådyr her.

Foretrekker elg Ifølge NTB er ulven i Skandinavia farligere for elg enn amerikansk ulv. En studie fra Grimsö forskningsstasjon i Midt-Sverige er årsaken til at fenomenet at skandinavisk ulv i stor grad lever på elgkalver.

En av årsakene til forskjellen er at ulvene i Skandinavia har langt større områder å leve i, enn ulvene i Nord-Amerika. Dermed har de også flere elger å jakte på, og kalvene velges ut fordi de er et lettere bytte enn de voksne dyrene.

I 1966 ble den svenske ulven fredet, etter at bestanden hadde sunket til rundt ti dyr.