Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vegard ga megler smekk

Vegard Nerheim (24) fikk økonomisk kompensasjon av eiendomsmekleren. Nerheim varslet søksmål fordi en ansatt i Notar Eiendomdeltok i budrunden og drev opp prisen på Grünerløkka-leiligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fortalte Vegard Nerheim til Vårt Land om sitt møte med meklerne i Notar Eiendom da han la inn bud på en 48 kvm leilighet i Toftesgate 14. Han fikk tilslaget på 745.000 kr. Taksten var 620.000 kr.

- Da vi passerte 700.000, fikk jeg opplyst at det sto mellom meg og en som jobbet i Notar Eiendom. Ved det siste budet fredag ettermiddag fikk jeg bare to timers frist. Etterpå satt jeg igjen med følelsen av at prisen ble langt høyere enn nødvendig, sier Vegard Nerheim.

Endrer rutiner

Han truet Notar med søksmål for å få 45.000 kroner i avslag uten særlig gehør. Etter at media begynte å interessere seg for saken, fikk pipa en annen lyd.

- Vi har hatt en ryddig dialog med kjøperen og er blitt enige om en kompensasjon, forklarer daglig leder Sven Tharaldsen i Notar, som årlig selger 6000 eiendommer.

- Samtidig tar vi konsekvensene av det inntrufne og endrer reglene våre med virkning fra i dag: Hvis noen av Notars ansatte heretter ønsker å legge inn bud på en bolig vi selger, settes budrunden ut til en ekstern advokat eller eiendomsmekler, opplyser Tharaldsen.

- Vi er godt fornøyd med Notars opptreden, men hadde ikke hatt noe imot å få prøvd saken rettslig av prinsipielle grunner, sier Vegard Nerheim og hans juridiske rådgiver Tor Even Gjendem.

Guffent lys

Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund sier til Dagbladet at å kjøpe boliger som selskapet man jobber i formidler er problematisk, men ikke forbudt.

- Andre budgivere vil jo lure på om internbudene er seriøse eller prisdrivende.

Hvis en ansatt får tilslaget, vil jo selgeren måtte spørre seg om meglerfirmaet gjorde tilstrekkelig for å få høyeste pris. Uansett havner lett megleren i et guffent lys hvis ansatte selv deltar i budrunden.

Meklere skal ikke bidra til korte budfrister, slik Vegard Nerheim ble utsatt for.

- Helt uakseptabelt hvis eiendomsmeklere koker opp markedet, slår Tveter fast.

DnB forbyr

Eiendomsmeglerforbundet tror ikke på noe forbud mot egenhandel. Det gjør imidlertid flere av meglerfirmaene.

- Hos oss er det ikke tillatt for ansatte å kjøpe eiendommer vi har for salg, opplyser Christian Berg i DnB Eiendom.

- Budgivere og selgere skal føle seg trygge på at alt går riktig for seg. De må kunne stole på at eiendomsmegleren er en helt nøytral mellommann, mener Berg.

Han får støtte fra direktør Jens Bull ved Eiendomsadvokatenes Servicekontor som frykter at bransjen skades hvis det er tillatt å by på salgsobjekter internt.

- Av hensyn til eiendomsmeglerens tillit bør det være forbudt, slik at de ikke kan mistenkes for å tenke på seg selv.

Underdirektør Kari Røren i Kreditttilsynet bekrefter overfor Dagbladet at hun kjenner problemet med forsøk på at meglere byr på leiligheter de selv selger.

41 Fraråder

- Vi får inn klager på eiendomsmegleres egenhandel fra tid til annen og fraråder det, fordi man lett kan komme opp i vansker. Vårt inntrykk er at de aller fleste meklere holder seg unna dette, forteller Kari Røren.

Etter at klagenemnda for eiendomsmeglingstjenester har behandlet 98 av 144 klagesaker for 1998, har 41 fått medhold, 46 har ikke fått medhold og 11 er avvist eller forlikt, opplyser sekretær Liv Østgård Fagerland.

<B>KJØPTE: </B>Vegard Nerheim kjøpte leilighet etter hard budrunde med en ansatt i Notar Eiendom