Vegard vil ha ny folkeaksjon

Vil stanse forurensing fra Nikel-verkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vegard Ulvang oppfordrer til ny folkeaksjon for å stanse forurensingen fra Nikel-verkene på Kola-halvøya. Forrige aksjon, «Stopp dødsskyene fra Sovjet», så lenge ut til å ha presset politikerne til handling. Befolkningen i Pasvik-området trodde de snart ville se de svarte skyene forsvinne. Men nå, 18 år senere, er ingenting skjedd.

– Alle de tusener som var medlemmer av aksjonen og deltok i demonstrasjoner, hadde et håp om at noe ville skje med forurensingen fra pipene i Nikel og Zapoljarny. Spesielt etter at regjeringa grep inn og bevilget rundt 300 millioner til rensing. Det eneste som er skjedd på disse 18 årene er at verkene har spydd ut millioner av tonn svoveldioksid, sier Ulvang til Finnmarken.

– Og stort sett har de fått gjøre det i fred, for saken har svært sjelden vært på dagsorden før det ble så ille at folk i Nikel slo alarm, sier Ulvang.

I Nikel er forurensingen nå så sterk at de oppfordres til å holde seg innendørs, skriver avisa.

Dyr bevilgning

Tidlig på 90-tallet bevilget Norge 270 millioner kroner til installasjon av moderne produksjonsutstyr ved Nikel-verkene, som skulle forurense mindre. Forutsetningen var at norske og finske verk, deriblant Kværner, skulle stå får oppgraderingen.

Russland avslo forslaget, fordi de mente det ville bli for dyrt. Norges bevilgning ville kun dekke en sjettedel av de totale kostnadene, og russerne mente de kunne gjøre det samme arbeidet selv, bare billigere.

Trass press fra næringslivet besluttet norske myndigheter å opprettholde bevilgningen. Dersom russerne installerte nytt produksjonsutstyr skulle regjeringen bidra med sine 270 millioner, med eller uten norsk medvirkning, forklarer Margrethe Aanesen, seniorforsker ved Norut.

KOLA: Smelteverket Nikel står fortsatt for Europas største enkeltutslipp av svoveldioksid. Arkivfoto: Skjalg Fjellheim/SCANPIX
KOLA: Smelteverket Nikel står fortsatt for Europas største enkeltutslipp av svoveldioksid. Arkivfoto: Skjalg Fjellheim/SCANPIX Vis mer

Hun forklarer at det likevel ikke ble foretatt noen oppgradering ved verkene på 90-tallet.

– Så ble det i 2001 inngått en avtale mellom Nikel, norske myndigheter og den nordiske investeringsbanken, som gikk ut på at de tre aktørene hver skulle betale en tredel av kostnadene.

–  Spørsmålet da er hvorfor ingenting er skjedd, sier Aanesen.

En av grunnene kan tenkes å være et eierskifte ved Nikel-verkene. De nye eierne sitter i Moskva, langt unna miljøproblemene i Nikel.

– De har sannsynligvis helt andre interesser enn å rense verket, sier Aanesen til Dagbladet.no.

Heller ikke myndighetene i Russland har vist noen stor interesse for Nikel.

– Russland er et stort land, og de har et enormt miljøproblem. Det er ikke på Kola at problemet er størst, så det er nok ikke hovedfokus for Moskva, sier Aanesen.

Økte utslipp

Vegard vil ha ny folkeaksjon

Utslippene var aller verst på begynnelsen av 90-tallet, men de er i dag på god vei oppover mot gammel standard, forklarer forskeren.

Tidlig på 90-tallet brukte Nikel-verkene malm fra Sibir. Denne inneholdt mye svovel, og utslippene ble store. På 90-tallet slapp de ut 250 000 tonn svoveldioksid i året. Så, på grunn av nedgangstider, sank produksjonen, noe som ga mindre utslipp. I tillegg gikk verkene bort ifra å bruke malm fra Sibir. De benyttet den noe renere Kola-malmen, noe som også reduserte utslippene.

– Nå er det en veldig økning i utslippene igjen, på grunn av økt produksjon. Det er gode råvarepriser på verdensmarkedet, forklarer Aanesen.

– Dagens utslipp er høyere enn i de siste 10-15 årene, sier forskeren, som støtter Ulvangs oppfordring. Hun mener en ny folkeaksjon kan få betydning for den videre utviklingen, særlig fordi det flere ganger har vært foreslått å trekke tilbake de 270 millionene som er bevilget men forblir ubrukt.

– Det er en god idé. Det viser politikerne at det ikke er lurt å trekke tilbake pengene. Om de blir stående er de i hvert fall med, og gjør en innsats, selv om det ikke har skjedd noe til nå, sier Aanesen.

– Den forrige aksjonen bidro til å gjøre norske myndigheter oppmerksomme på problemet. Politikerne måtte reagere.

AKSJON: Den pensjonerte skiløperen Vegard Ulvang oppfordrer til ny folkeaksjon for å stanse utslippene fra Nikel-verkene.
STØTTER ULVANG: SEniorforsker Margrethe Aanesen støtter Ulvangs forslag til ny folkeaksjon. Hun forteller at utslippene har økt i de siste årene.