Vegdirektoratet: Bussbelter skal passe til alle passasjerer

EU-kravet sier at bussbelter skal passe til en «voksen person». Også for Jørgen Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vegdirektoratet understreker ansvaret for sikkerheten til samtlige passasjerer. EU-kravene er klare: Bussbelter skal passe til en «voksen person»

Antall overvektige øker for hvert år, men lengden på bussenes sikkerhetsbelter har ikke fulgt med.

Det fikk Jørgen Foss, leder i Landsforeningen for overvektige, merke da han ikke klarte å få festet beltet sitt på ekspressbussen til Elverum torsdag.

- Det er påbudt å bruke beltene, så mange overvektige blir nødt til å bryte loven for å kunne ta bussen, sa han til Dagbladet.
 
Vegdirektoratet på banen Men etter at Dagbladet satte søkelys på problemet, er hjelpen på vei fra Vegdirektoratet.

- Vi skal sende et brev til importører og busskjøpere der ansvaret for sikkerheten til alle passasjerene blir understreket, sier avdelingsdirektør Karin Søhoel.

- Kravet i EUs direktiv om bilbelter er at det skal være tilpasset en voksen person. Nå er riktignok ikke «voksen person» nærmere definert. Men kjøper man buss for nordiske forhold, bør man sørge for at beltene er tilpasset og kan brukes på en behagelig måte i områdene bussen skal brukes. Vi har i Norge hatt disse kravene til belter helt siden oktober 1999.
Lange belter å få Det påhviler fabrikanten et eget ansvar for at bilbeltet som monteres er tilpasset kjøretøyets konstruksjon og bruksområde. Men også busselskapene kan gjøre noe:

- Det finnes i dag på markedet belter med forskjellige lengder som det er mulig for busskjøper å spesifisere når de går til innkjøp av busser, sier Karin Søhoel. 

Glad for hjelpen - Dette er veldig gode nyheter for oss, sier Jørgen Foss i Landsforeningen for overvektige.

- Nå forventer vi at importørene og busselskapene følger opp, slik at alle kan få en trygg busstur, enten du veier 80 kilo eller 150 kilo.  Dette handler rett og slett om likestilling og likeverd i samfunnet.

Men Landsforeningen vil ikke sitte stille og vente på at noe skjer, understreker han:

- Om vi ikke ser at busselskapene følger opp, vil dette være en sak vi kommer til å løfte inn for diskriminering- og  likestillingsombudet også.