Vegetarianere har svakere bein enn kjøttetere

Men mindre sjanse for å få kreft.

VIKTIG MED KALSIUM: Grønnsaker med sterk farge, som brokkoli, inneholder mye kalsium, og bør være en viktig del i et vegetarisk kosthold. Foto: REUTERS/SCANPIX
VIKTIG MED KALSIUM: Grønnsaker med sterk farge, som brokkoli, inneholder mye kalsium, og bør være en viktig del i et vegetarisk kosthold. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no) Mennesker som livnærer seg på en vegetarisk diett, har svakere bein enn folk som spiser kjøtt, melder nyhetsbyrået AFP.

Beintettheten hos vegetarianere er fem prosent mindre enn hos kjøttetende personer, viser en studie gjort av australske og vietnamesiske forskere.

Veganere, som ekskluderer alle animalske produkt fra dietten sin, kommer verst ut i studien.

Beintettheten deres seks prosent lavere enn kjøtteternes, ifølge prosjektleder Tuan Nguyen.

- Det kreves god kunnskap om næringsinnhold i matvarer for å kunne sette sammen et fullverdig vegant kosthold. Dette er såpass vanskelig, at det anbefales ikke for barn og unge i vekst, sier Mette Helvik Morken, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland Sykehus, til Dagbladet.no.

Kalsium er viktig2700 personer er blitt undersøkte i studien, som også viser at kjøttetere og ovo-laktovegetarianere, som spiser egg og melkeprodukt, har omtrent samme beintetthet.

- Veganer må finne andre kilder til kalsium, og dette kan ofte vise seg å være vanskelig. Kalsium i vegetabilske matvarer er mindre konsentrert, og volumet mat må dermed være større for inntaket skal bli tilstrekkelig. Et ovo-laktovegetarisk kosthold derimot, er mer mer fornuftig med tanke på næringsinnhold. Egg og melkeprodukter er gode kilder til kalsium og protein, sier Morken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer