Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vegg av flammer

Storbrann på Sotra ute av kontroll. Eksplosiv brannfare over hele landet, advarer Metereologisk institutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den store lyngbrannen på Sotra  er ute av kontroll. Begge brannslokningshelikoptrene Sola er på plass igjen, og i morgentimene tok Hordaland politidistrikt kontakt med Haakonsvern for å få sendt ut militære mannskaper til å hjelpe med slokningsarbeidet.

Om lag 70 mennesker er evakuert fra sine hjem i natt i bygda Fjæreide, og det brenner i et 10 kvadratkilometer stort område fra Moland i sør til Fjæreide i nord.

- En vegg av flammer, rapporterte NRK Dagsnytts reporter i Ukeslutt-sendingen 12.30.

Flammene er nå så tett på flere av de evakuerte husene at redningsledelsen ikke lenger tør si at de utenfor fare. Vindstyrken har økt utover dagen.

I ettermiddag ble 20-30 boliger i Stølen byggefelt evakuert, og flammene truet også Knapskog skole.

Påsatt

En større lyng- og skogbrann utenfor Bergen i Kanadaskogen mellom Loddefjord og Laksevåg er under kontroll. Der måtte redningsmannskapene tømme et dynamittlager i natt i frykt for flammene.

Ifølge bt.no var denne brannen utløst av ungdommer på fest. Det er knusktørt i området, og en sigarettsneip er nok til å antenne tørt grass og kratt.

Også i Sogn og Fjordane er det meldt om flere småbranner.

TILBAKE:  Brannslokningshelikopteret fra Sola, som bidro til å få kontroll med brannen på Sotra i går kveld,er nå tilbake etter at brannen har blusset opp igjen. Foto: Marit Hommedal, Scanpix.
TILBAKE: Brannslokningshelikopteret fra Sola, som bidro til å få kontroll med brannen på Sotra i går kveld,er nå tilbake etter at brannen har blusset opp igjen. Foto: Marit Hommedal, Scanpix. Vis mer

Over hele landet

Vakthavende metereolog Jarl Andersen ved Meterologisk institutt advarer om stor brannfare over hele landet de nærmeste dagene.

- Det varme og tørre været fortsetter noen dager til, og det er spesielt farlig nå med tørt, gammel gress. Det var maksimumstemperaturer over 20 grader over hele sør-Norge, Trøndelagsfylkene og Nordland i går. Både Skibotn og Bardufoss hadde over 18 grader, sier Andersen til Dagbladet.no.

20 pluss

Høyeste maksimumstemperatur i landet i går var 23,0 grader på Høylandet i Nord-Trøndelag med 23,0. Ellers var det 20 pluss over hele fjøla fra Brønnøysund i nord (22,5) til Sola i sør (22,4). Bergen hadde 22,3 og Sola 22,4.

De høye temperaturene vil vedvare i dag og i morgen, og ifølge Jarl Andersen er det ikke noe vesentlig nedbør i sikte før noen dager ut i kommende uke.

Rødt er høyeste advarsel om brannfare i varselet til Meterologisk institutt. Det lyser rødt i mange områder av  landet de nærmeste dagene - se brannvarselet her.

Les også To skogbranner ute av kontroll.

 FULL TENNING  Redningssentralen på Sola har også satt inn det andre brannhelikopteret på stasjonen i slokningsarbeidet på Sotra. Det brenner på 10 kvadratkilometer. Foto: Scanpix.
FULL TENNING Redningssentralen på Sola har også satt inn det andre brannhelikopteret på stasjonen i slokningsarbeidet på Sotra. Det brenner på 10 kvadratkilometer. Foto: Scanpix. Vis mer
Vegg av flammer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling