HOLDER NEW YORK VÅKEN: Veggelusene erobrer stadig nye områder i New York. De har bitt seg fast ikke bare i billige leiligheter og på mer tvilsomme hoteller - de små insektene invaderer nå også medieimperiet Time Warners hovedkvarter. Foto: REUTERS/CDC/Piotr Naskrecki/Scanpix
HOLDER NEW YORK VÅKEN: Veggelusene erobrer stadig nye områder i New York. De har bitt seg fast ikke bare i billige leiligheter og på mer tvilsomme hoteller - de små insektene invaderer nå også medieimperiet Time Warners hovedkvarter. Foto: REUTERS/CDC/Piotr Naskrecki/ScanpixVis mer

Veggelus inntar også fiffens lokaler i New York

Er det derfor New York er byen som aldri sover?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Veggelusene erobrer stadig nye områder i New York. De har bitt seg fast ikke bare i billige leiligheter og på mer tvilsomme hoteller - de små insektene invaderer nå også medieimperiet Time Warners hovedkvarter.

New York kalles byen som aldri sover, og nå har man kanskje funnet forklaringen på søvnløsheten, skriver London-avisen The Guardian syrlig. For i nattetimene går hærskarer av snikende små rødbrune skapninger til angrep på alt og alle.

- De etterlater seg kløende hevelser i huden, ulykkelige mennesker som syns bittene er pinlige og frykt for nye bitt, fastslår The Guardian. Veggelusinvasjonen har rammet alt fra beskjedne privatboliger til fasjonable designbutikker.

Time Warner I 2004 registrerte myndighetene i New York rundt 500 nye tilfeller av veggelusplagen, ikke særlig mye for en by med 8,5 millioner innbyggere. Men i fjor steg tallet på tilfeller til om lag 10 000, og nå er også Time Warner rammet.

Insektene har kommet seg inn i konsernets hovedkvarter like ved Central Park.

- Som ledd i en rutinemessig rengjøring og sikring mot helsefare, ble det oppdaget veggelus i et lite og avgrenset område av kontorlokalene, heter det i en ordknapp kunngjøring.

Time Warner er ikke alene om å bli rammet av småkrypenes innmarsj. Flere kjente klesforhandlere som Abercrombie & Fitch, Hollister og Victoria's Secret har måttet stenge filialer på Manhattan mens lokalene renses for veggelus.

Politikerne handler New Yorks politikere har i denne situasjonen vist betydelig handlekraft og gått til motangrep mot insektene. En halv million dollar - vel tre millioner kroner - er satt av til planlegging av et felttog mot veggelus.

Fagfolk sier ifølge nettstedet About.com at veggelusene stort sett holdt seg i ro i flere tiår, før de igjen gikk til storoffensiv. Den nye oppblomstringen av plagen kan skyldes at folk reiser stadig mer, mens insektmidlene er blitt mindre effektive.

Folkehelsetjenesten har nylig lagt ut flere nyttige råd til reisende på sine hjemmesider.

FUNNET I NEW YORK: Disse to rakkerne ble funnet i New York. Foto: AFP Photo/Stan Honda/Scanpix
FUNNET I NEW YORK: Disse to rakkerne ble funnet i New York. Foto: AFP Photo/Stan Honda/Scanpix Vis mer