Veggelusa angriper

Veggelus som suger blodet ditt om natta, sprer voldsomt om seg i Norge. De slår seg ned på soverom, og kryper fram når du sover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hoteller og campinghytter er mest utsatt for blodsugerne. Treffer du dem her, er det stor fare for at de blir med deg hjem.

-  Veggelus, eller veggedyr som de ofte kalles i dag, er blitt et alvorlig problem. Forekomsten av veggedyr er ti ganger så stor som for bare fem år siden, sier Stein Norstein ved skadedyrfirmaet Anticimex. Veggelusa - Cimex Lectularis - liker seg best i området rundt senga di, og suger blodet ditt om natta når du sover. De blir fraktet fra sted til sted på klær og i bagasje, og formerer seg kjapt.

Hoteller utsatt

I etterkrigstida herjet de som en pest i Norge. Deretter gikk omfanget tilbake. Men nå brer insektene om seg igjen.

Det er umulig å få en fullstendig oversikt over hvor stort omfanget av veggedyr er. Ifølge Nasjonalt Folkehelseinstitutt er det et økende problem. Vestlandet blir hardest rammet da insektene trives best i det varme kystklimaet. Skadedyrfirmaet Actums avdeling i Bergen sier de bekjemper veggedyr rundt tre ganger i uka.

-  Det er ingen tvil om at det er svært utbredt. Vi får nok bare se overflata av problemet, sier Svein Svendsen ved Actum Norge.

-  Det er reiselivet som fører til den voldsomme økningen vi ser nå. Vi tar med oss dyrene til Norge, gjerne fra tidligere østblokkland, sier Norstein.

Hoteller, herberger og studenthjem er mest utsatt i Norge.

-  Alle steder med stort gjennomtrekk av mennesker er utsatt. Men campinghytter er mest utsatt. Over halvparten av tilfellene som er rapportert inn til Folkehelsa, stammer fra campinghytter, sier Preben Ottesen, som er avdelingsdirektør for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet

Utslett og blemmer

Det er vanskelig å finne de små blodsugerne, da de gjemmer seg om dagen. De bor gjerne rundt senga di, bak bilder, lister eller i madrassen. Skadedyrfirmaene sprøyter gjerne rundt vegglistene når de skal fjerne utøyet.

Å bli bitt, kan føre til store utslett og blemmer på kroppen.

P.S. Det er straffbart å vite at man har veggedyr i huset uten å gjøre noe for å kvitte seg med dem.

BLODSUGER: Veggelusa suger blodet ditt om natta når du sover.
BEKJEMPER: Stein Norstein demonstrerer veggelussprøyting på rommet til datteren Hulda (17).
BITT: Å bli bitt av en veggelus, kan føre til store utslett og blemmer på kroppen.