Onsdag var det offisiell åpning av corona-teststasjonen på Universitetet i Oslo. Målet er å teste 2000 studenter og ansatte i uka.
Det var lange køer for å teste seg i 15-tida onsdag. Denne testen er så enkel at studentene kan ta den helt selv - og den er mye mer behagelig, ifølge Christina Eide (24).
Hun er blant de mange studentene som møtte opp for å ta en test onsdag. Studenter Dagbladet snakket med forteller at de sto over én time i kø for å teste seg onsdag.
Den nye testen er slik at pinnen bare skal opp i neseveggen. Testsvaret er klart på 20 minutter. Får du positivt svar, må du ta en «gammeldags test».
- Det er en del som har vegret seg for å ta test fordi den er ubehagelig og det har vært komplisert. Nå er det enklere. Her tar man testen selv. Dette gjør vi for å få testet flere og plukke opp smitte, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

59,8 prosent britisk virus
Millioner tester
Han understreker at hyppig testing av for eksempel studenter er viktig, særlig i områder med høyt smittetrykk.
I første omgang skal disse testene rettes mot studenter, og så skoleelever. Men Nakstad utelukker ikke at andre aktører som ønsker, kan ta i bruk lignende tester.
- Vi har flere millioner slike tester, sier han.
Onsdag gikk FHI ut med at R-tallet i Norge er på 1,3 - mens det i Oslo er enda høyere, på 1,4.
- Det som er bekymringsfullt er at det har vært nok med tiltakene i snart et år. Nå holder det ikke, med de muterte variantene. Vi må være raskere med å teste og smittespore for å holde R-tallet lavest nede, sier Nakstad.
Helsebyråd Robert Steen sier til Dagbladet at han synes den nye teststasjonen er et spennende initiativ.
- Klarer vi å holde Blindern åpent med å teste studenter regelmessig, vil det være en ny erfaring og ny kunnskap vi kan bruke og overføre til andre sektorer også.

Åpen for å gi barn vaksine
Testrekord
Tirsdag var det enda en ny testrekord i Oslo med 5231 testede.
- Vi avdekker mer smitte nå enn vi gjorde i vår og i høst. De 213 nye smittetilfellene i går er ikke sammenlignbart med tallene fra oktober. Vi er ikke i en tredje bølge med dagens tall, men vi kan komme dit om vi ikke følger smittevernreglene, sier Steen.
Han tror at det i Oslo er litt som det gamle ordtaket: «Mange bekker små gjør en stor å».
- De små tingene gjør smittespredningen. Det er ikke smitte ett sted, men mange steder med litt smitte. Det blir mye i en by som Oslo.