- Vegrer seg for å ta test

Espen Nakstad sier at flere har vegret seg for å ta den «ubehagelige» coronatesten. Nå får studenter på Blindern i Oslo gratis hurtigtest.

HURTIGTEST: Studenter i Oslo kan nå teste seg for corona på egenhånd. Dette kan overføres til andre sektorer, sier helsebyråd Robert Steen. Reporter: Angelica Hagen. Video: Edward Stenlund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag var det offisiell åpning av corona-teststasjonen på Universitetet i Oslo. Målet er å teste 2000 studenter og ansatte i uka.

Det var lange køer for å teste seg i 15-tida onsdag. Denne testen er så enkel at studentene kan ta den helt selv - og den er mye mer behagelig, ifølge Christina Eide (24).

Hun er blant de mange studentene som møtte opp for å ta en test onsdag. Studenter Dagbladet snakket med forteller at de sto over én time i kø for å teste seg onsdag.

Den nye testen er slik at pinnen bare skal opp i neseveggen. Testsvaret er klart på 20 minutter. Får du positivt svar, må du ta en «gammeldags test».

- Det er en del som har vegret seg for å ta test fordi den er ubehagelig og det har vært komplisert. Nå er det enklere. Her tar man testen selv. Dette gjør vi for å få testet flere og plukke opp smitte, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Millioner tester

Han understreker at hyppig testing av for eksempel studenter er viktig, særlig i områder med høyt smittetrykk.

I første omgang skal disse testene rettes mot studenter, og så skoleelever. Men Nakstad utelukker ikke at andre aktører som ønsker, kan ta i bruk lignende tester.

- Vi har flere millioner slike tester, sier han.

Onsdag gikk FHI ut med at R-tallet i Norge er på 1,3 - mens det i Oslo er enda høyere, på 1,4.

- Det som er bekymringsfullt er at det har vært nok med tiltakene i snart et år. Nå holder det ikke, med de muterte variantene. Vi må være raskere med å teste og smittespore for å holde R-tallet lavest nede, sier Nakstad.

Helsebyråd Robert Steen sier til Dagbladet at han synes den nye teststasjonen er et spennende initiativ.

- Klarer vi å holde Blindern åpent med å teste studenter regelmessig, vil det være en ny erfaring og ny kunnskap vi kan bruke og overføre til andre sektorer også.

Testrekord

Tirsdag var det enda en ny testrekord i Oslo med 5231 testede.

- Vi avdekker mer smitte nå enn vi gjorde i vår og i høst. De 213 nye smittetilfellene i går er ikke sammenlignbart med tallene fra oktober. Vi er ikke i en tredje bølge med dagens tall, men vi kan komme dit om vi ikke følger smittevernreglene, sier Steen.

Han tror at det i Oslo er litt som det gamle ordtaket: «Mange bekker små gjør en stor å».

- De små tingene gjør smittespredningen. Det er ikke smitte ett sted, men mange steder med litt smitte. Det blir mye i en by som Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer