Vegrer seg for presteoppgjøret

Kirkeminister Jon Lilletun ser ut til å få det verre og verre i prestestriden i Kautokeino. Møtet med menighetsrådet i går gjorde ikke avgjørelsen lettere. Lilletun kan ikke love noen avgjørelse før i juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først da vil kirkeministeren fortelle om han vil reise avskjedssak mot sokneprest Olav Berg Lyngmo.

Representanter fra menighetsrådet i Kautokeino drev i går hektisk lobbyvirksomhet i Stortinget, der de ble mottatt av Jon Lilletuns partifeller. Lyngmo-saken er blitt en tikkende bombe i KrF-leiren.

Evakuert

Johan Anders O. Eira og menighetsrådet setter sin lit til kirkeministeren.

- Vi har store forhåpninger til han Lilletun, og er glade for at han vil høre på oss. Nå håper vi at vår sokneprest ikke skal bli avsatt, sier Eira.
I fargerike drakter ankom Johan Anders O. Eira og hans reisefølge til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i går kveld. Ikke før hadde de tatt plass rundt Lilletuns bord før brannalarmen gikk og bygningen måtte evakueres.

Bare tapere

Da møtet omsider kom i gang, lyttet kirkeministeren i drøye to timer uten å bli sikrere i sin sak.

- Samme hva vi gjør, er det noen som får det vondt. Ut av dette kommer det ingen vinnere, bare tapere. Men striden må bringes til opphør, sier Jon Lilletun.
Striden om Kautokeino-presten Olav Berg Lyngmo har oppstått fordi han har brutt det åndelige fellesskapet med biskop Ola Steinholt.

Årsaken er at biskopen aksepterer homofilt samliv. Sokneprest Lyngmo forholder seg i stedet til Børre Knutsen som sitt kirkelige overhode.

Sokneprest Berg Lyngmo har tidligere uttalt at biskop Steinholt driver med vranglære. Og at flertallet av bispene har gjort vranglære mulig gjennom sin stemmegiving i homofilisaken.

Både soknepresten og flertallet av menighetsrådet boikottet Ola Steinholts bispevisitas i begynnelsen av mars. Lyngmo arrangerte i stedet en alternativ gudstjeneste.