Vegvesen-ansatte politianmeldt

Avdekket flere feilregistreringer av biler. Vegvesenet skjerper nå rutinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere ansatte i Statens vegvesen er politianmeldt, mistenkt for tjenesteforsømmelse i forbindelse med arbeidet sitt.

Etter hva Dagbladet.no kjenner til er noen av de ansatte under politietterforskning for brudd på eventuelle straffbare forhold. Politiet undersøker blant annet om de ansatte skal ha mottatt noen form for penger eller gjenytelser fra utenforstående i forbindelse med sitt arbeid med kjøretøyregistrering.

Alarmklokkene ringte

Det var i forbindelse med at bilimportøren Bertil O. Steen for noen år siden solgte et stort antall personbiler som avgiftsfrie lastebiler, at Vegdirektoratet gjennomgikk etatens registreringsrutiner på nytt.

Revisjonen avdekket noen alvorlige enkeltsaker som vegdirektør Olav Søfteland i et internt notat kobler opp mot bilkriminalitet, et alvorlig samfunnsproblem.

Også en ansatt i Akershus skal ha gjort feil, og senere forlatt stillingen sin. Han er ikke anmeldt.

Omplassert

De ansatte i Statens vegvesen ble i dag informert om nye skjerpede rutiner i forbindelse med registreing av kjøretøy. Det gjelder først og fremst bruktimporterte kjøretøy fra USA og ombygde biler og motorsykler. Faren for avgiftsunndragelser er tilstede.

- En håndfull ansatte er anmeldt. De er nå satt til andre oppgaver i organisasjonen. Ingen av dem er foreløpig tiltalt, men de etterforskes av politiet, sier trafikkdirektør Eva Solvi i Statens vegvesen til Dagbladet.no.

De ansatte som er anmeldt arbeider forskjellige steder i landet.

- Vi har ingen holdepunkter for at forholdene vi har avdekket har sammenheng med hverandre, sier Solvi.

Tok snarveier

Ansatte som er anmeldt skal ha gjort feil i registrering av flere kjøretøy. Blant annet skal de ha tatt noen snarveier ved å godkjenne biler uten at all dokumentasjon foreligger fra importør.

Solvi understreker at uregelmesighetene som er oppdaget bare gjelder et fåtall kjøretøy av alle registreringer som foretas av Statens vegvesen årlig.

Hvor mange avgiftskroner som er unndratt staten som følge av uregelmessigheten er det enda ingen som vet.

Nye strenge rutiner

For å eliminere mulighetene for brudd på regelverk og retningslinjer i fremtiden har Statens vegvesen innført flere strakstiltak.

Blant annet kan ingen saksbehandler lenger godkjenne og registrere et ombygd eller importert kjøretøy, uten at en overordnet også har godkjent registreringen.

All dokumentasjon som følger kjøretøyene skal scannes elektronisk og lagres for ettertiden.

Statens vegvesen vil gjennomgå sin egen organisasjon og forsøke å påvise risikopunkter hvor uærlige ansatte kan utnytte mulighetene for regelbrudd i fremtiden.

STRAMMER INN: Revisjonen avdekket noen alvorlige enkeltsaker som vegdirektør Olav Søfteland i et internt notat kobler opp mot bilkriminalitet, et alvorlig samfunnsproblem.