Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vegvesenet jobber på spreng for å redde bruer. Her er det flomkaos nå

Tre - fire bruer står i fare for å bli tatt av de enorme vannmassene.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder eller tips om flommen? Send det til 2400@db.no eller ring 24000000.

Enorme regn- og smeltevannsmasser i Nord-Gudbrandsdal fører til at hus og biler står under vann, mange har mistet strømmen og i Skjåk er alle fylkesveiene stengt.

Det fører til at det ikke er noen fungerende forbindelse mellom øst og vest i Ottadalen, med unntak av E16 over Valdresflya.

Jobber for å redde bruer

En rekke bruer er også truet av flomvannet, blant dem flere viktige fylkesvei-bruer.

Statens vegvesen opplyser søndag ettermiddag at følgende strekninger er stengt:

  • Fylkesvei 55 over Sognefjellet mellom Lom og Sogn er stengt ved Røisheim.
  • Riksvei 15 mellom Skjåk og Stryn er stengt ved Bismo.
  • Riksvei 13 Byrkjeneset mellom Odda og Tyssedal er stengt på grunn av jordras.
  • Riksvei 13 Odda - Skare stengt for mindre kjøretøy. Kun større får passere.
  • Fylkesvei 520 mellom Røldal og Sauda er stengt på grunn av flom ved Juvastøl.
  • Fylkesvei 604 er stengt i Jostedalen i Luster.

- Status her er at det er uendret. Hele fylkesveinettet i Skjåk er stengt. Det er ikke mulig å kjøre øst-vest, forteller Asbjørn Stensrud, drifts- og vedlikeholdssjef i Statens vegvesen til Dagbladet i 15-tida søndag.

Dermed er det nær sagt umulig for innbyggerne i Skjåk å ta seg fram som de pleier. Det samme gjelder for andre som hadde planer om å bruke riksvei 15 for å ta seg enten øst- eller vestover.

Alternativene er å kjøre E36 over Lesja eller E16 over Filefjell.

For øyeblikket jobber Statens vegvesen med å redde flere flomutsatte bruer.

- Det er ekstremt store vannmengder i vassdragene i Skjåk. Statens vegvesen og driftsentreprenørene jobber på spreng for å berge bruer. Det er tre - fire bruer det er kritisk for.

- Meldt mer regn

Den brua Vegvesenet nå er mest redd for er Skamsarbru på riksvei 15 i Skjåk.

- Vi har en bruekspert som er med ut. Statens vegvesen bistår driftsentreprenøren med å legge ut plastringsstein for å hindre erosjon. Det går på å forebygge slik at vi kan hindre svekkelse av brukonstruksjonen, sier Stensrud.

- Dette må jo være enormt krevende arbeid?

- Ja, sikkerheten til de ansatte går først, så vi må ta hensyn til det.

- Er det flere veistrekninger som står i fare for å bli stengt som følge av flommen?

- Det er vanskelig å si. Det som er et faktum er at det er meldt mer regn i området. Samtidig er det meldt noe lavere temperatur. Vi har håp om at det i hvert fall ikke skal bli mer vann. Vi håper at oversvømmelsen skal begrense seg til Skjåk og deler av Lom, forteller Stensrud.

Ikke fare for liv og helse

Operasjonsleder ved Innlandet politidistrikt Jan Olav Bredesen sier at det ikke er fare for liv og helse i forbindelse med flommen.

- Det er ikke noe akutt. Det jobbes kontinuerlig med hvem som skal evakueres. Det dreier seg om at folk blir stengt inne, sier Bredesen til Dagbladet rundt klokka 16.

Noen personer er allerede evakuert. Søndag morgen ble en mor med tre barn evakuert. Noe seinere på dagen var det en enslig dame som forlot hjemmet sitt.

- Så har vi noen personer på en sæter i Ottadalen som ikke kommer seg ut fordi veien er stengt. Der har vi evakuert en person på grunn av helseproblemer. Det jobbes med om vi skal evakuere ut de andre. Det er ikke noe akutt, men de kommer seg jo ikke bort derfra fordi veien er stengt, sier Bredesen.

Det organiseres også en evakuering av 20 personer i Skjåk, fordi vannet var i ferd med å grave seg inn i en mur. De evakuerte seg selv med bil.

Bredesen forteller at flommen kom veldig brått på. Den kom som følge av snøsmelting på grunn av uvanlig høye temperaturer.

- Foreløpig er det ikke noe som tyder på at Ottaelva går ned. Vi har i dag hatt bistand av politihelikopter for å se på skadene, sier Bredesen.

LOM: Flere deler av landet er herjet av flom. På disse bildene ser du Lom bru. Video: Even Inge Nesje Vis mer

Bru stengt

En brupilar i Marlo Bru ved fylkesvei 483 har allerede knekt, noe som fører til at brua er stengt. Statens vegvesen vurderer også å stenge Skamsar bru ved fylkesvei 15.

Også ved ei bru ved fylkesvei 10 er det store problemer. Der jobber Statens vegvesen med å fylle på sprengstein for å forsøke å avlaste brukarene.

«Dyringsbrua» som fører til et mindre hyttefelt ved Loavassosen i Skjåk har allerede blitt løftet bort av vannmassene.

- Det var nifst. jeg så det akkurat. Det var noen trær som veltet og presset mot brua. Så ble den reist opp før vannet tok den med seg, fortalte Kåre Sperstad til Dagbladet søndag formiddag.

Søndag ettermiddag ble flomfaren oppgradert til rødt nivå i Indre Sogn og øvre deler av Ottavassdraget.

- Det ser ut til at vi kan få mer nedbør og mer bre- og snøsmelting enn tidligere antatt. Særlig områder med høyfjell i Indre Sogn og øvre deler av Otta er utsatt, og vi har derfor høynet farenivået for flom til rødt i disse områdene, sier Grethe Helgås, fungerende direktør i NVE.

Rødt nivå innebærer fare for omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader. hus og veier er allerede oversvømt flere steder.

Det er mye nedbør og varmt vær som fører til kraftig snøsmelting som er årsak til flommen. Det er satt en rekke varmerekorder i Norge søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!