Vegvesenet visste at brua var dårlig

Karol Ciecka (20) forsvant i flommassene da Arnvikbrua kollapset. Vegvesenet visste om sprekker og rust i brua. 50 bruer hasteinspiseres i dag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Send oss dine flombilder!(Dagbladet.no): Fortsatt letes det etter bilen og Karol Ciecka (20) fra Åfjord som havnet i Arnvikelva da Arnvikbrua kollapset på grunn av flommassene tirsdag kveld.

  Politiet antar at 20-åringen har omkommet. Leteaksjonen tirsdag ga ingen resultater, men politiet skal vurdere å gjennoppta søket etter mannen torsdag.


  Korrosjon og sprekker

  Vegvesenet innrømmer overfor Dagbladet.no at de fryktet brua var i dårlig stand. Arnvikbrua ble så sent som i desember oppført på en egen liste over dårlige bruer Vegvesenet skal spesialinspisere i år.


  I alt står 35 veibruer i Midt-Norge på bekymringslista. Dette er bruer vegvesenet selv frykter er av dårlig kvalitet, og tåler mindre belastning enn de er godkjent for.

  - Det stemmer at denne brua stod på lista. Det var registrert korrosjon på bjelker og sprekker i selve brudekket. Alt tyder på at den hadde dårligere kapasitet enn den skulle. Det kan ha vært en medvirkende årsak til at den kollapset, sier seksjonsleder Jørn Arve Hasselø i Bro- og ferjekaiseksjonen i Statens Vegvesen Region Midt.

  Skulle spesialinspiseres


  Hasselø sier til Dagbladet.no at de planla spesialinspeksjon på brua, hvor både konstruksjonen og materialene skulle testes og beregnes på nytt.

  - Det er for tidlig å si om det som har skjedd skyldtes svakheter i brua. Vi setter umiddelbart i gang undersøkelser, og dette blir en seriøs vurdering som Norges fremste eksperter tar del i, sier Hasselø.

  - Men på denne brua var det ikke registrert skader på selve fundamentet. Og det er jo et spørsmål om den ble truffet av bare vann, eller også trær, is og andre gjenstander som førte til støt og langt større belastning, sier han.

  Var ikke stengt


  Tross bekymringene Vegvesenet hadde for bruas tilstand, var veistrekningen åpen da kollapsen skjedde tirsdag.

  Øyenvitnet Trine Våbenø som er bruas nærmeste nabo ble hjelpeløst vitne til at en personbil kjørte rett i Arnvikelva like etter at brua kollapset med et brak.

  - Da jeg så opp mot brua, var den helt borte. Så kom det en bil kjørende i sakte fart. Men det var mørkt, og sjåføren så tydeligvis ikke at brua kollapset. Den kjørte bare rett ut i vannet, sier hun til Dagbladet.


  50 bruer sjekkes

  Onsdag hastesjekket to team fra Statens Vegvesen 50 tilsvarende bruer i de flomrammede områdene for å vurdere om de fremdeles er trygge.

  - Vi er bekymret for disse bruene. De er av samme størrelse som Arnvikbrua, sier Hasselø til Dagbladet.no.

  Han ber folk være oppmerksomme når de kjører i distriktet, og varsle Vegvesenets vegtrafikksentral på telefonnummer 175 hvis de oppdager svakheter.

  - De store bruene bekymrer oss ikke. Det er de små som er mest utsatt. Går vannet over veien inn til der brua starter, vil jeg ikke anbefale folk å ta sjansen på å kjøre over, sier han.

FORVANT: Like etter at Arnevikbrua kollapset, kjørte en bil ut i elva. I desember ble brua ført opp på lista over dårlige bruer vegvesenet bekymret seg over. Foto: Scanpix
FORVANT: Like etter at Arnevikbrua kollapset, kjørte en bil ut i elva. I desember ble brua ført opp på lista over dårlige bruer vegvesenet bekymret seg over. Foto: Scanpix Vis mer
LETER: Frivillige letemannskaper fra Røde Kors og en redningsskøyte leter nå i Åfjord-området etter en savnet mann i 20-årene som antas å ha vært bilføreren.