Vei ut av skyggen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets nye leder, Åslaug Haga, burde ha de personlige og politiske forutsetningene for å bringe partiet ut av skyggen og tilbake til innflytelse i norsk politikk. Hun er offensiv, blid og tydelig og har erfaringsbakgrunn som gir henne tyngde både i eget parti og utad. Onsdag denne uka velger dessuten Sp's stortingsgruppe Marit Arnstad som parlamentarisk leder. Hun har mange av de samme egenskapene. Sammen danner de en lederduo som formodentlig vil synes i det politiske landskapet og bli tatt på alvor av både sympatisører og motstandere, i den grad de spiller sine kort riktig. Forventningene til hva disse to kan utrette har preget landsmøtet på Røros som avsluttes i dag.

Men skifte av ledelse i et kriserammet parti er, som vi vet, ikke nok. Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg er et ferskt eksempel på det. Uten en politikk som fenger og når fram til velgerne, hjelper det lite hvor flink og sjarmerende lederen er. Når partiet, som Sp, i tillegg er lite og uten særlig innflytelse i Stortinget, er veien opp og fram svært krevende. Haga og Arnstad kan være så dyktige de bare vil hvis de ikke oppfattes som interessante av tunge medier. Siden Sp i denne stortingsperioden ikke inngår i noen naturlig flertallskonstellasjon, vil de ofte bli plassert på sidelinja i viktige debatter.

Økt vekst må nok også denne gangen komme som følge av en heftig debatt om norsk EU-medlemskap. Det ga betydelig økt oppslutning både i 1972 og i 1994. Som det mest kompromissløse nei-partiet fikk Sp tilsig av velgere fra mange andre partier. Det kan også skje denne gangen. Men hver gang har de nye velgerne vært av kortvarig glede. Få år etter folkeavstemningene har Sp vært nede på sitt grunnfjell, åpenbart fordi mange oppfatter partiet mer som en effektiv kampanjemaskin enn et helhetlig politisk alternativ.

Dessuten er partiets beste sak - EU-motstanden - også den som holder partiet utenfor regjeringskontorene. Det er utenkelig at Sp kan inngå i et regjeringssamarbeid med Ap som arbeider aktivt for et norsk EU-medlemskap, på samme måte som det var umulig for Sp å fortsette samarbeidet i Syse-regjeringen. Derfor kan Sp's tilværelse også i framtida bli preget av EU-sol og regjeringsskygge.