Vei ut av skyggen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Senterpartiets nye leder, Åslaug Haga, burde ha de personlige og politiske forutsetningene for å bringe partiet ut av skyggen og tilbake til innflytelse i norsk politikk. Hun er offensiv, blid og tydelig og har erfaringsbakgrunn som gir henne tyngde både i eget parti og utad. Onsdag denne uka velger dessuten Sp's stortingsgruppe Marit Arnstad som parlamentarisk leder. Hun har mange av de samme egenskapene. Sammen danner de en lederduo som formodentlig vil synes i det politiske landskapet og bli tatt på alvor av både sympatisører og motstandere, i den grad de spiller sine kort riktig. Forventningene til hva disse to kan utrette har preget landsmøtet på Røros som avsluttes i dag.

Men skifte av ledelse i et kriserammet parti er, som vi vet, ikke nok. Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg er et ferskt eksempel på det. Uten en politikk som fenger og når fram til velgerne, hjelper det lite hvor flink og sjarmerende lederen er. Når partiet, som Sp, i tillegg er lite og uten særlig innflytelse i Stortinget, er veien opp og fram svært krevende. Haga og Arnstad kan være så dyktige de bare vil hvis de ikke oppfattes som interessante av tunge medier. Siden Sp i denne stortingsperioden ikke inngår i noen naturlig flertallskonstellasjon, vil de ofte bli plassert på sidelinja i viktige debatter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer