Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Veibygger krever millioner for tapt anbud

AF Gruppen kunne bygge 9,6 kilometer motorvei billigere enn Veidekke, men fikk ikke lov. Nå krever selskapet 53 millioner av staten for tapt fortjeneste.

 Motorvei:  AF Gruppen kunne bygge motorveien billigere enn konkurrenten, men vant ikke anbudet. Foto: © Henrik Strømstad / Samfoto
Motorvei: AF Gruppen kunne bygge motorveien billigere enn konkurrenten, men vant ikke anbudet. Foto: © Henrik Strømstad / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Oslo tingrett skal ta stilling til om alt gikk riktig for seg da anbudskonkurransen om utbygging av deler av E16 mellom Kløfta og Kongsvinger ble avgjort sommeren 2012, skriver Finansavisen.

To børsnoterte entreprenørselskaper la inn tilbud på jobben. Veidekke vant kontrakten med et anbud på 567 millioner kroner selv om AF Gruppen mente de kunne gjøre jobben 68 millioner kroner billigere.

Jobben gikk ut på å bygge firefelts motorvei med midtdeler over en strekning på 9,6 kilometer. I tillegg skulle det oppføres syv broer, hvorav den lengste var 73 meter.

Gikk for dyreste tilbud Selv om tilbudet til AF Gruppen var langt billigere, ble det avvist. Statens vegvesen mener entreprenøren la inn et forbehold i anbudet som ikke kunne aksepteres, skriver Finansavisen.

Vegvesenet mener anbudet var utformet slik at AF Gruppen kunne fått seks uker lengre byggeperiode, noe som ville vært en konkurransefordel i forhold til Veidekkes anbud.

At konkurrentens tilbud var 13 prosent dyrere, spilte ifølge avisen liten rolle for Statens vegvesen.

De mener AF Gruppens forbehold ikke kunne prises. I verste fall kunne man endt opp med en betydelig høyere pris om byggeprosjektet ble utsatt, mente Statens vegvesen. Dermed ble anbudet avvist.

AF Gruppen er selvsagt ikke enig. De mener de ikke tok noe forbehold og at avvisningen av anbudet var uberettiget. 

- Vi har hatt en omfattende dialog med A F Gruppen, uten å komme til enighet utenfor rettsapparatet, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Vegdirektoratet til Finansavisen.

Ut over det vil ikke staten uttale seg mer om saken før rettskraftig dom foreligger. Heller ikke AF Gruppen er særlig snakkesalig noen dager før partene møtes i retten.

- Vi har prøvd å løse saken utenom retten, men har dessverre ikke lykkes med det, sier kommunikasjonsdirektør Wibecke Brusdal til avisen. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media