Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Veide mindre enn en brusboks

Verdens minste baby får komme hjem..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Se på hånda di. Babyjenta Rumaisa var 243 gram og 24 centimeter da hun ble født, det er litt større enn en menneskehånd. Hun er den minste babyen som har overlevd, og hun veide altså mindre enn en boks med brus.

Hjem

I går fikk hun komme hjem til tvillingsøsteren, dobbelt så store Hiba som var 630 gram da hun ble født. Legene er sikker på at det kommer til å gå bra med dem, og at de vil være i like god fysisk og psykisk form som hvilken som helst annen unge.

Sykehuset opplyser at Rumaisa er den minste overlevende babyen kjent i medisinsk litteratur.

De to ble forløst med keisersnitt, 19. september i fjor ved Loyola University Hospital utenfor Chicago. Mor Mahajabeen Shaik (23) fikk svangerskapsforgiftning og høyt blodtrykk og tvillingene måtte ut etter bare 25 ukers svangerskap, 15 uker for tidlig.

Hun og pappa Mohammed Abdul Rahman (32), begge opprinnelig fra India, ga den minste navnet Rumaisa, som betyr «hvit som melk» på arabisk.

Vokser og trives

I dag veier Rumaisa 2.49 kilo og hun har vokst til hele 43 centimeter. Fortsatt ligger hun under gjennomsittet til nyfødte babyer, men med nesten seks måneder på sykehuset sier legene at prognosene er svært gode for henne.

VOKSER OG TRIVES: Så liten var Rumaisa da hun ble født. I dag veier hun 2500 gram og er 43 centimeter lang. Foto: EPA
VOKSER OG TRIVES: Så liten var Rumaisa da hun ble født. I dag veier hun 2500 gram og er 43 centimeter lang. Foto: EPA Vis mer

Søsteren Hiba (navnet betyr «En gave fra Gud») veier i dag 3700 gram. Hun fikk komme hjem fra sykehuset i januar. Begge jentene har vært gjennom laserkirurgi for å korrigere synsproblemer, noe som er vanlig hos tidligfødte.

Forsatt trenger Rumaisa oksygentilførstel, noe som er vanlig for tidligfødte barn med underutviklede lunger. Hun skal nå gradvis vennes av fra oksygentanken.

FØDT 19. SEPTEMBER:</B> Rumaisa Rahman var på størrelse med en menneskehånd.
JULEFEIRING:</B> 21. desember så tvillingene slik ut. Her med mamma og pappa.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media