DELTE MARKEDET: Representanter for Veidekke skal ha hatt hemmelige møter med et annet selskap i Midt-Norge.
Arkivfoto: Aleksander Andersen / Scanpix .
DELTE MARKEDET: Representanter for Veidekke skal ha hatt hemmelige møter med et annet selskap i Midt-Norge. Arkivfoto: Aleksander Andersen / Scanpix . Vis mer

Veidekke brøt loven

Men slipper trolig millionbot. Konkurransetilsynet med varsel i asfaltsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Konkurransetilsynet vurderer å treffe vedtak rettet mot Veidekke for brudd på konkurranseloven.

Det framgår av enbørsmelding fra Veidekke ASA.

Selskapet vil bli fritatt for et overtredelsesgebyr på 270 millioner, forutsatt at Veidekke fortsatt samarbeider med Konkurransetilsynet og ikke har gitt feilaktig informasjon.

Les også: Veidekke kan få 300 millioner i bot

VURDERER SANKSJONER: Direktør i Konkurransetilsynet Christine Meyer.
VURDERER SANKSJONER: Direktør i Konkurransetilsynet Christine Meyer. Vis mer

Ifølge selskapet selv dreier lovbruddene seg om Kolo Veidekkes virksomhet i Midt-Norge i perioden 2005-2008 og én enkeltstående overtredelse i Møre og Romsdal i 2006.

I januar fortalte en tidligere distriktsleder i Kolo Veidekke at han hadde vært med på hemmelige møter med konkurrenten NCC Roads hvor de delte markedet mellom seg og ble enige om hvilke priser de skulle gi i anbudskonkurransene. Dermed skal staten ha blitt lurt for millioner av kroner.

Saken har vært under etterforskning siden januar 2010, og tilsynet har gjort razziaer flere steder.

- Vi ser svært alvorlig på at det er avdekket brudd på konkurranseloven i vår organisasjon. Samtidig er vi tilfreds med at Konkurransetilsynets varsel viser at lovbruddene ikke er et utslag av en ukultur i selskapet. Med unntak av ett enkeltforhold, er det én person som står ansvarlig for de ulovlighetene som er påvist, skriver konsernsjef Terje R. Venold i Veidekke ASA i en pressemelding.

Direktør Christine Meyer og juridisk direktør Håkon Cosma i Konkurransetilsynet vil gi detaljer om avgjørelsen på en pressekonferanse klokka 12.30 i dag. Veidekke skal ha pressekonferanse klokka 14.

Konkurranselovens § 10

§ 10. Konkurransebegrensende avtaler mellom foretak

«Enhver avtale mellom foretak, enhver beslutning truffet av sammenslutninger av foretak og enhver form for samordnet opptreden som har til formål eller virkning å hindre, innskrenke eller vri konkurransen, er forbudt, særlig slike som består i

a) å fastsette på direkte eller indirekte måte innkjøps- eller utsalgspriser eller andre forretningsvilkår,
b) å begrense eller kontrollere produksjon, avsetning, teknisk utvikling eller investeringer,
c) å dele opp markeder eller forsyningskilder,
d) å anvende overfor handelspartnere ulike vilkår for likeverdige ytelser og derved stille dem ugunstigere i konkurransen,
e) å gjøre inngåelsen av kontrakter avhengig av at medkontrahentene godtar tilleggsytelser som etter sin art eller etter vanlig forretningspraksis ikke har noen sammenheng med kontraktsgjenstanden. (...)»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer