REAGERER: Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) reagerer kraftig på opplysninger som har kommet fram i Dagbladet om norske bånd til internasjonal neshornhandel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) reagerer kraftig på opplysninger som har kommet fram i Dagbladet om norske bånd til internasjonal neshornhandel. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Veien fra grov faunakriminalitet i Afrika til økonomisk kriminalitet i Norge er kort

Høyre vil neshornhandlerne til livs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) reagerer kraftig på opplysninger som framkom i Dagbladet tirsdag, om at en tidligere kokainsmugler i det beryktede Medellin-kartellet nå er tatt for neshornhandel i en amerikansk politiaksjon med bånd til Norge.

Dagbladet har tidligere avdekket en rekke norske forbindelser til global handel med utrydningstruede dyr.

- Store mørketall - Oppslaget viser utbredelsen og kompleksiteten i internasjonal organisert kriminalitet. Veien fra grov faunakriminalitet i Afrika til økonomisk kriminalitet i Norge er kort, sier Hårek Elvenes til Dagbladet.

- Grov faunakriminalitet er økonomisk motivert. Det foregår også i Norge, med store mørketall. Det er meget prisverdig at Økokrim setter ressurser inn mot dette, og lykkes, sier Elvenes, som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

- En fremtid der artsmangfoldet reduseres til fordel for svarte penger, kriminalitet og mafia vil Høyre møte med kraftige mottiltak.

Skjerpede straffer Han hinter i den anledning om å skjerpe straffene for miljøkriminalitet.

- Strafferammen for miljøkriminalitet må fortløpende vurderes selv om den er blitt skjerpet vesentlig, sier Elvenes.

- Betydningen av et godt internasjonalt politisamarbeid kan ikke overvurderers. Men politiet her hjemme må settes bedre i stand til å møte den nye og komplekse kriminaliteten. Politiet trenger mer ressurser, men etterforskningskompetansen må kraftsamles i færre etterforskningsmiljøer, sier Elvenes til Dagbladet og legger til:

- Vi ser at penger tjent på miljøkriminalitet i utlandet forsøkes hvitvasket i Norge. Samfunnet må på bred front stille opp for å forhindre dette, og alle skott mellom etater som har et ansvar her må saumfares.

Humbug Krypskyttere har skutt og drept mer enn 2400 afrikanske neshorn siden 2004. Nesten alt blir smuglet ut og sendt til Kina og Sørøst-Asia, hvor hornene - som består av det samme stoffet som fingernegler - feilaktig påstås å kurere og behandle en lang rekke medisinske lidelser og problemer fra angst til djevelbesettelse.

Enorme pengesummer, utspekulerte syndikater og en umettelig etterspørsel etter et mirakelpulver som hevdes å kurere alt, men hjelper ingen, er i ferd med å drive dyrene mot utryddelse.

- Det brukes også som en kostbar «motgift» for overforbruk som for eksempel forspising. Dermed blir det i økende grad sett på som en måte du kan vise fram velstand og status på, sa Paul De Ornellas, nestleder Zoological Society Londons program for Vest- og Nord-Afrika til Dagbladet i fjor.

BLODIG HANDEL: Neshorn-hornet selges til Østen for enorme summer. Her et neshorn som er snikdrept i Sør-Afrika. Foto: AP / NTB scanpix
BLODIG HANDEL: Neshorn-hornet selges til Østen for enorme summer. Her et neshorn som er snikdrept i Sør-Afrika. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer