Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Veien til fred går nå om FN

EU gir full støtte til et fredsinitiativ gjennom FN, som også gir Russland en rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplegget innebærer bl.a. at FNs generalsekretær Kofi Annan drar til Beograd som mellommann for å forhandle med president Slobodan Milosevic. - Når Kofi Annan nå er trukket inn, går veien til fred om FN, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland som i går deltok i de europeiske sosialdemokratiske ledernes forberedelser til EU-toppmøtet.

På dette møtet la den tyske forsvarsminister Rudolf Scharping fram det tyske forslaget til en fredsplan som ifølge.

Mer detaljert

Jagland er mer detaljert enn NATOs fem krav til president Milosevic.

- Russerne har godtatt fire av de fem punktene. Problemene knytter seg til det internasjonale, militære nærvær som skal sikre og bistå flyktningene når de vender hjem til Kosovo, sier Jagland som understreker at en militær innsats må ha et FN-mandat.

- Vi står overfor to muligheter: Enten må krigen vinnes helt og holdent, eller Russland må med sammen med NATO, EU, FN og OSSE. Jeg tror EU til sjuende og sist kanskje blir aller viktigst, fordi det er EU som kan bidra mest til en gjenoppbygging på Balkan, sier Jagland som ser for seg en fredsstyrke etter modell av SFOR-styrken i Bosnia med tunge bidrag fra Russland og USA.

Vidtrekkende mandat

Den tyske planen er ment som et redskap for FNs generalsekretær dersom det blir enighet i FNs sikkerhetsråd om en resolusjon som åpner for et vidtrekkende mandat til en fredsstyrke i Kosovo.

Den tyske planen er noe uklar på punktet om fredsstyrkens karakter og sammensetning, men ved NATO-hovedkvarteret er holdningen at et sivilt, ubevæpnet eller bare en klassisk fredsbevarende styrke, bare væpnet til selvforsvar, vil være utilstrekkelig i Kosovo. Problemet er at Russland bare vil gå med på langt mer upresise formuleringer på dette punktet.

Før Kofi Annan ble generalsekretær, var Annan sjef for FNs fredsbevarende styrker. Han ledet FNs UNPROFOR-styrke i Bosnia som viste seg å ha utilstrekkelig bevæpning og mandat til å hindre massakren i Srbrenica og andre overgrep fra general Mladics styrker.

Fredsplan i tre faser

Den tyske fredsplanen er delt inn i tre faser:

  • Først et møte mellom utenriksministrene i G8-gruppen der Russland deltar. En felles holdning fra dette møtet skal legges til grunn for en resolusjon i FNs sikkerhetsråd.
  • Etter at FN-resolusjonen er vedtatt i rådet, skal den drøftes med president Slobodan Milosevic med Kofi Annan som mellommann. Dersom Milosevic deretter begynner å trekke tilbake alle styrkene sine fra Kosovo, sier den tyske planen at NATO stanser bombeangrepene og luftkrigen i 24 timer. Fortsetter tilbaketrekningene etter planen, kan luftkrigen stanses helt.
  • Planen sier også at UCK-geriljaen må bli stående i sine posisjoner og overholde en våpenhvile til de første elementene i en fredsstyrke kan rykke inn.

Et overgangsstyre kan opprettes i denne fasen, og styre med mandat fra FN. Det sikrer mot at Kosovo blir et «NATO-protektorat».