Veien til gjenglivet

Gjengmedlemmer har møtt omstendigheter og en serie nederlag som har ført dem inn i en asosial tilværelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skoleproblemer

Mange har skolen som sitt tryggeste holdepunkt i livet, men har språk-og konsentrasjonsproblemer. Skolearbeidet er kjedelig og virker meningsløst når det er en langt mer spennede tilværelse som lokker ute på gata.

Fattigdom og nederlag

Noen innvandrerfamilier er fattige, og barna får ikke penger til moteklær, mobiltelefoner og sportsutstyr, slik norsk ungdom tar som en selvfølge. Det oppleves som et nederlag, og det er lett å ty til ulovlige metoder for å skaffe seg det alle andre har.

Foreldre som svikter

Foreldre som snakker dårlig norsk, og har dårlige kunnskaper om det norske samfunnet, mister lett kontrollen. Barna vet å utnytte situasjonen, de fungerer ofte som foreldrenes tolker, og de kan true sine egne foreldre med barnevernet hvis de ikke får gjøre som de vil.

Kort vei til kriminelle

De kriminelle gjengene er ute etter yngre rekrutter som ser opp til dem og kan gjøre «drittjobber». Barn under den kriminelle lavalder er villige til å levere pakker, gjøre innbrudd eller begå mindre ran for å få status, beskyttelse og litt penger.

Dårlige forbilder

Eldre gjengmedlemmer kjører rundt i feite sportsbiler med vakre damer ved siden av, og tar inn på dyre hotellsuiter. Rekruttene på gata ser at den korteste veien til suksess, er å satse på en karriere som kriminell.

Føler seg misforstått

Mange føler at det norske samfunnet ser ned på dem, at de aldri blir akseptert som norske, og at bildet av innvandrere er negativt. Det nytter ikke hva de enn gjør, de får aldri en sjanse likevel. De opplever det norske samfunnet som rasistisk - selv om dette ofte er misforstått.

Hjelpeløst politi og hjelpeapparat

Helt unge forbrytere - 13-14 år gamle - opplever at politiet ikke gjør noe med de kriminelle handlingene deres. I hjelpeapparatet mangler ressursene og kunnskapen om hva man egentlig kan gjøre. Ungdommene føler de bare kan fortsette - handlingene deres får ingen konsekvenser.

Gjeng blir «familie»

Gjengen gir en falsk følelse av trygghet og vennskap. «Brødrene» i en gjeng blir en dårlig erstatning for en ekte familie. Brorskapet varer bare så lenge man underordner seg de beinharde spillereglene i gjengen.

liz.buer@dagbladet.no