Veien til nullpunktet

Den offentlige debatten fryser til is hvis det ikke lenger finnes mulighet for at det er forskjell på rett og galt, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET BEGYNTE MED Erling Fossens anmeldelse av boka «Det var her det skjedde» om Oslo under annen verdenskrig. Så kom filmen om Max Manus med en slik suksess at det trigget et særnorsk instinkt: Behovet for å gjøre de dristige et hode kortere. Derfra har vi vandret på Hamsun- og krigsdebattens godt vedlikeholdte stier. Det har handlet om forskningens utilstrekkelighet, om våre behov for helter, om demontering av krigsdeltakernes autoritet og om generasjonskløften. Under et debattmøte i forrige uke kunne opprørsleder Fossen rulle ut den uunngåelige konklusjonen: Ingen var på feil side under krigen.

NÆRMERE DET absolutte nullpunkt i politisk tenkning er det vanskelig å komme. Hvis det ikke er noen forskjell på angiverspesialisten Henry Rinnan og Milorg-lederen Jens Chr. Hauge, forsvinner historien, menneskene og verdiene mellom hendene på oss. Hvor er vi hvis vi opphever betydningen av forskjellen mellom det borgerlige demokratiet og et nazistisk, rasebiologisk diktatur? Det er dessverre dit Erling Fossens logikk har ført ham, selv om jeg har vanskelig for å tro at han skjønner rekkevidden av å nulle ut sentrale politiske verdier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer