Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Veien til politistaten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkestyret bygger på en nøye avveining av in-

dividets, fellesskapets og statens interesser. Fellesskapet krever en grad av samvirke og regulering, f.eks. gjennom lovgivning. Den grunnleggende forutsetningen er likevel at enkeltmenneskets

autonomi skal respekteres. I et demokrati skal det være private soner hvor ingen har rett til å trenge inn, verken offentlig myndighet, medier eller

næringsinteresser. Sagt på en enklere måte: Alle må kunne ha samkvem og kommunikasjon med andre mennesker uten offentlig eller privat overvåking eller unødvendig registrering. Denne kjerneverdien er i dag under kontinuerlig angrep og press.

I mars 2006 vedtok EU det såkalte Datalagringsdirektivet som pålegger de som tilbyr offentlige kommunikasjonstjenester å lagre opplysninger om all bruk av telefonsamtaler, sms-meldinger og

e-post i minst seks måneder. Formålet er bekjempelse av terrorisme og organisert kriminalitet. Nå ønsker sentrale krefter i politiet at Norge minst må velge dobbelt så lang lagringstid. Det er ikke vanskelig å si seg enig med Datatilsynets leder Georg Apenes når han karakteriserer dette som totalitært svermeri.

Troen på økt overvåking av denne typen er både farlig og naiv. En utvidet lagringsplikt med rutinemessig politiadgang til trafikkdata, vil medvirke til å snu bevisbyrden på hodet, dvs. at mistenkte selv må bevise sin uskyld. Samtidig foretas et direkte angrep på kildenes rett til vern i kommunikasjon med mediene. At en slik kommunikasjons kan skje uten straffeforfølgelse, er helt nødvendig for at kritikkverdige forhold skal komme for dagen.

Det er heller ikke vanskelig å se for seg at politiet en gang i framtida vil kreve at selve menings- innholdet i kommunikasjonen også registreres. Avanserte kriminelle er raske med å tilpasse seg nye etterforskningsmetoder. En gradvis opptrapping av denne typen metoder er derfor en sikker vei mot en stat hvor politiet vet alt om borgerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media