Veien til venstre

Jens Stoltenberg har fått bred støtte for sitt utspill om en flertalls-regjering. Men hva slags politikk skal den rød-grønne alliansen føre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JENS STOLTENBERG HAR denne sommeren gravlagt Arbeiderpartiets drøm om å regjere alene. Han vil ikke engang danne en mindretallsregjering som kan styre med skiftende støtte i Stortinget, slik Gro Harlem Brundtland gjorde med bravur, men som Thorbjørn Jagland og han selv mislyktes med. Neste gang Arbeiderpartiet går i regjering, skal det helst skje med partier som til sammen har flertall på Stortinget. I det minste må et flertall uttrykkelig gi beskjed om at de støtter en slik regjering. Bare på den måten vil den være styringsdyktig.

STOLTENBERG HAR god grunn til å være skremt av egne og Jaglands erfaringer. Men det kan jo også være selvforskyldt. Stoltenberg kan tenke litt tilbake på hvordan han selv kom til makten, for å forklare det dårlige samarbeidsklimaet han møtte i Stortinget. Når Gro lyktes så godt med sin slalåmkjøring, skyldtes det ikke minst hennes autoritet. Og hun hadde ikke klart å gjennomføre sin såkalte moderniseringsprosess med ensidig støtte fra sentrum og SV. De partiene var greie å ha som budsjettpartnere. For statsbudsjettene dreier seg i stor grad om fordeling og sosial profil. Men i nærings-, struktur- og energipolitikken hentet hun støtte fra Høyre og Frp. Ingen snakket om vingling og manglende styring av den grunn. Det var tvert imot stø kurs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer