- Veien tilbake er stengt

GARDERMOEN (Dagbladet): Mens Arbeiderpartiets velgere forsvinner som vårdogg i graset, og partiets toppolitikerne biter partikamerater eller seg selv i halen: Fram kommer da «gjenferdet» Einar Førde (59).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han kommer med sterke appeller om full støtte til Arbeiderpartiets kommende leder Jens Stoltenberg og med konkrete forslag til en vei opp fra grøfta.

- Veien tilbake til gamle dager er stengt, fastslo partiets gamle nestleder og sjefideolog. Etter 13 års taushet som NRK-sjef hadde han mye på hjertet. Men lederstrid, gubbedebatt og fortidas feil ville han ikke si noe om. Det er framtida som teller.

Lovpriser Jens

- Jeg vil uttrykke sterk støtte til Jens. I ham har Arbeiderpartiet en kommende leder med høy intelligens, store kunnskaper og sterk integritet. Jens kan bli en stor europeisk politiker. Men da trenger han en annen støtte enn han har fått til nå. Jeg har snakket med Jens og sagt til ham at hvis han trenger meg, så står jeg der, rett bak ham.

På direkte spørsmål avviser Førde enhver antydning til et politisk comeback: - Absolutt ikke.

Oppfordret til likhet

21 ganger ble veteranen avbrutt av spontan applaus på sitt timelange foredrag. Særlig mange avbrudd ble det da han utfordret Arbeiderpartiet til å gi det hederskronte begrepet «Likhet» konkret innhold:

- I begrepet likhet ligger en veldig moralsk kraft, det vil automatisk plassere Arbeiderpartiet til venstre på den politiske aksen - og det vil appellere til kjernevelgerne og de mange som i dag sitter på gjerdet, sa Førde.

Han hamret inn fire «likhetsutfordringer» til partiet: Avskaff fattigdommen. Full borgerlig og politisk likhet. Lik tilgang til samfunnsgodene. Bevar for enhver pris den offentlige skolen og det offentlige helsevesenet.

- Her skal Ap være dogmatisk, for det blir et helt annet samfunn hvis penger skal avgjøre helse og utdanning, sa han. Og la til at utdanningsminister Kristin Clemet utfordrer ved å åpne for at alle skal kunne etablere skoler.

- Selv om den offentlige norske skolen kanskje ikke har vært den beste for de mest skoleflinke, har den vært en god skole for de nest beste.

- Og det er et faktum at den offentlige skolen har tatt vare på de svakeste elevene: De har sluppet å oppleve skillet mellom de som er innenfor, og de som faller utenfor, sa Førde og fikk applaus.

TENTE GLØDEN: - Samspill og humør er suksessfaktoren bak Rosenborg. Men i Ap ser det ikke slik ut. De sparker treneren og vil kvitte seg med alle de gamle spillerne, sa Einar Førde på årsmøtet i Akershus Ap i går. Her står han ved siden av Anniken Huitfeldt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer