I TOG: Studenter og skoleelever har sluttet seg til de omfattende streikene mot pensjonsreform i Frankrike. Foto: REUTERS / Stephane Mahe / SCANPIX
I TOG: Studenter og skoleelever har sluttet seg til de omfattende streikene mot pensjonsreform i Frankrike. Foto: REUTERS / Stephane Mahe / SCANPIXVis mer

Veiene blokkeres, bilister får ikke tak i bensin

Streikepresset øker på president Nicolas Sarkozy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Presset øker på president Nicolas Sarkozy etter at franske arbeidere og studenter bestemte seg for å trappe opp streikene mot den upopulære pensjonsreformen.

Lastebilsjåfører begynte søndag kveld å blokkere viktige veier, og jernbanearbeidernes fagforening kunngjorde nye streiker fra og med mandag.

Den nye planen til jernbanearbeiderne kan føre til at to tredeler av avgangene til vanlige tog og halvparten av avgangene på lyntogene TGV blir innstilt.

Går tomme Fra før er bensinstasjoner i ferd med å gå tomme for bensin på grunn av streiken i alle Frankrikes tolv raffinerier, delvis takket være at bilister gjennom helgen hamstret bensin.

Oljelobbyen UFIP advarer om at fortsatt streik ved raffineriene vil føre til alvorlige forsyningsproblemer allerede mot midten av uka.

Bensinmangelen kan bli enda alvorligere om lastebilsjåførene greier å blokkere veiene.

En ny enorm marsj mot pensjonsreformen, som tar sikte på å heve pensjonsalderen fra 60 til 62 år, er planlagt til tirsdag, dagen før reformen skal vedtas i Senatet.

Gir ikke etter Sarkozy har lovet ikke å gi etter for presset gjennom flere måneder mot å heve pensjonsalderen og prøve å få ned det enorme underskuddet i pensjonssystemet.

- Hvis vi ikke gjør noe, vil systemet eksplodere, sier innenriksminister Brice Hortefeux til TV-kanalen LCI.

Frykten for at Paris flyplass Charles de Gaulle skulle slippe opp for drivstoff og måtte stenge, gikk over søndag da transportminister Dominique Bussereau opplyste at en rørledning er reparert igjen.

FORBANNET: Både olje-... Foto:  REUTERS/Stephane Mahe/Scanpix
FORBANNET: Både olje-... Foto: REUTERS/Stephane Mahe/Scanpix Vis mer

De fleste av Frankrikes raffinerier har ennå nok bensin til flere uker, men lagrene i Sør-Frankrike er gått tomme fordi en tidligere havnestreik i Marseille rammet forsyningene i området.

Øyner håp Oppmøtet til protestmarsjene lørdag var lavere enn ved tidligere demonstrasjoner, ifølge regjeringen som dermed øyner håp om at budskapet om behovet for reform er i ferd med å trenge gjennom.

Ifølge fagbevegelsen hadde 3 millioner mennesker deltatt, men politiet talte bare 825 000.

Fagbevegelsen sier den ikke vil gi opp før regjeringen trekker tilbake sitt forslag og inviterer fagbevegelsen til å delta i diskusjonen om pensjonsreform.

De mener det blir mye mer tyngde bak gateprotestene når de kombineres med bensinmangel, kansellerte tog og trafikkaos skapt av lastebilsjåførene.

(NTB)

TENTE FAKLER:...og transportarbeidere. Foto: REUTERS/Stephane Mahe/Scanpix
TENTE FAKLER:...og transportarbeidere. Foto: REUTERS/Stephane Mahe/Scanpix Vis mer