Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evakueres på Svalbard

Veier stenges og boliger evakueres grunnet uvær på Svalbard

Det er ventet svært store nedbørsmengder fra mandag ettermiddag.

EVAKUERES: Flere innbyggere på Svalbard blir evakuert og flere veier stenges fordi det er ventet svært store nedbørsmengder fra mandag ettermiddag.
<div></div><div>
Arkivfoto: Berit Roald / Scanpix</div>
EVAKUERES: Flere innbyggere på Svalbard blir evakuert og flere veier stenges fordi det er ventet svært store nedbørsmengder fra mandag ettermiddag.
Arkivfoto: Berit Roald / Scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere innbyggere på Svalbard blir evakuert og flere veier stenges fordi det er ventet svært store nedbørsmengder fra mandag ettermiddag.

- Dette er en type ekstremvær vi ikke er vant til på Svalbard, og vi er derfor usikre på hvordan dette vil slå ut i Longyearbyen. I samarbeid med skredeksperter fra NVE har Sysselmannen derfor besluttet å evakuere innbyggerne i flom- og skredutsatte områder i Longyearbyen. En rekke veier blir også stengt, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NTB.

Evakueringen starter så raskt som mulig mandag, senest innen klokka 15. Det innføres ferdselsforbud i områdene som blir evakuert og stengt.

- Vi ber folk om ikke å bevege seg i terrenget. Løse gjenstander bør sikres, sier Askholt.

24 boliger

I første omgang blir i alt 24 boliger fra Vei 222 til 228 evakuert. I tillegg blir hele Nybyen og området fra kirken til og med det gamle bakeriet evakuert.

Veien til Bjørndalen blir stengt fra grillplassen. Sysselmannen ber de som bor på hytter vest for sperringen om å forlate hyttene. Dette gjelder også eventuelle beboere i de andre hytteområdene som ligger ved fjellskråninger.

Veien til Nybyen og Huset blir stengt ved sørsiden av skolen og ved krysset ved det gamle museet. Dette innebærer at Huset og Sverdrupbyen blir stengt. Melkeveien fra sentrum til Skjæringa og gangbroen ved Perleporten blir også stengt.

Ferdselsforbud

Det vil bli løpende vurdert om også andre områder i Longyearbyen skal evakueres og om flere veier skal stenges.

Ny vurdering av evakueringssituasjonen blir foretatt tirsdag formiddag.

- Vi vil følge situasjonen og utviklingen fortløpende, sier sysselmann Kjerstin Askholt

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!