Veikroer i særklasse

SANDNES (Dagbladet): Lei av å spise burgere med kinakål og Thousand Island på dårlige veikroer? Fortvil ikke, for nå kommer boka som forteller hvor du får ekte kjøttkaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Spis her» heter den dampende ferske guideboka. Et tjuetall hemmelige, spesialtrente matspioner har besøkt over 750 steder fra Agder til Svalbard. Restaurantguiden inneholder 300 av landets beste norske spisesteder i storbyer og langs landeveien. Stedene gis karakter på mat, drikke, atmosfære, service og verdi for pengene.

- De som er med, scorer på at de tilbyr noe man ikke forventer å finne. De må ha noe ekstra. Jeg kom inn på Sjøormen kro i Seljord en kald høstkveld og fikk fårikål. Det var en god opplevelse, sier Janne Johnsen, som er redaktør for guiden.

Boka passer i hanskerommet på bilen, og er spesielt innrettet mot reisende i Norge. Den omtaler bare steder som tilbyr norsk mat til Hvermansen, og som holder høy kvalitet. Her er ingen gourmetsteder, ingen kinarestauranter - og ingen pregløse fastfoodsjapper med lettvinte standardløsninger.

Gamle oppskrifter

Det betyr at de fleste matstoppene langs norske veier er utelatt. I stedet blir de få virkelig gode veikroene løftet fram. Slik som Lura Turistheim i Rogaland, hvor Ingvald Anfinnsen er innehaver.

- Vi bruker gamle, håndskrevne matoppskrifter fra lokale gårder, og maten lages av ferske kvalitetsråvarer. Vi går aldri og kjøper kjøttdeig på tilbud. Sausene smaker som de gjorde før i tida, hjemmelaget på god kraft og bare med salt og pepper i. Dessuten er porsjonene store. Folk kommer for å bli mette, sier Anfinnsen.

Han er strålende fornøyd med totalkarakteren 5,5 (av 10 mulige poeng), selv om han ble trukket for det gammelmodige interiøret. Det er maten han vil huskes for, ikke gardinene.

Gamle gjester

Hit kommer kunder langveisfra for å spise skikkelige komler, koteletter og kjøttkaker. Men dessverre er ikke bare kroa, men også gjestene ganske gammeldagse.

- Har dere et utdøende publikum?

- Det er det vi er redde for. Det er ikke mange ungdommer her. På den annen side er vi omtrent alene igjen på markedet, sier Ingvald Anfinnsen.

Restaurantguiden «Spis her» er utgitt av Cappelens Forlag og Fagforum for mat og drikke. Utgiverne håper at boka skal gi tradisjonstro og kvalitetsbevisste spisesteder et oppsving.

PÅ KRO: Ingvald Anfinnsen bestyrer Lura Turistheim, en av veikroene hvor du fortsatt får hjemmelagde kjøttkaker, ertestuing og tyttebærsyltetøy.