Veikryss og portal

Spør noen hva de forbinder med Buskerud og deres litt flakkende blikk vil få en hinne av skog og grå papirmasse. Fylkets byer er ikke turistmål, snarere store veikryss. En dram i timen er som kjent bedre enn en time i Drammen. Elvene er mellomstore. Fjelltoppene er mellomhøye. Kjendisene har B- C- og D-status. Og Vikersundbakken blir aldri som Holmenkollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi kjenner Norges form og Norges grenser. Vår identitet er nasjonal. Vi kjenner det lille rykket av dårlig samvittighet når vi passerer landsgrensen på vei hjem med litt for mye i kofferten. Eller vi får en plutselig, frigjørende følelse når vi forlater Norge. Språket blir annerledes, «toll» blir til «tull», fartsgrensene høyere, prisene lavere. Vi er enten hjemme, eller gjester i et fremmed land. Kulturen skifter. Folkelynnet er annerledes. De felles referansene er annerledes. Landet vårt er Annerledes. '

Men Buskerud? Lyser hjemstedene våre på Norges-kartet. Drammen, Hønefoss, Kongsberg, Nedre og Øvre Eiker, Hokksund, Modum, Flesberg, Flå, Krødsherad? Tenker vi over at vi forlater Buskerud når vi passerer Liertoppen, eller Sollihøgda i bil på vei mot Oslo. Tenker vi at fjellhytta vår på Norefjell, Ål, Gol, Hemsedal eller Geilo ligger i Buskerud? De fleste vil tenke at de er på Fjellet og at nå skal det bli godt å puste inn frisk skog- og fjelluft. Når vi legger oss til ved sommerhytta på Hurum-landet eller på Holmsbu, da er vi først og fremst ved Sjøen og kjenner lukten av tang og tare. Eller når vi går på ski i Nordmarka. Er vi oss bevisst når vi med et par diagonal- eller skøytetak staver oss inn i eller fra Buskerud mens vi elger oss nordover eller sørover? Nei, vi har vært på eller skal til Katnosa, Ringkollen, Løvlia, Storflåtan.

Vokste vi egentlig opp i Buskerud? Noen gjorde jo det. Utvilsomt. Jeg gjorde det. 230000 mennesker bor der fortsatt. Ca hvert 20. menneske i Norge bor der. Men er vi og var vi oss det bevisst? Har jeg, som bodde ti år i Hønefoss, noe til felles med Thorbjørn Jagland som har bodd nesten hele sitt liv i Lier? Når jeg blir spurt hvor jeg er fra, svarer jeg Hønefoss, eller Norge, (og Europa og Verden, da jeg gikk på Folkeskolen) litt avhengig av hvor jeg blir spurt. Jeg svarer aldri Buskerud. Det skjer bare når jeg treffer noen fra Buskerud-benken i Stortinget, som altså ikke noen ordentlig benk, men som er betegnelsen på det syltynne fellesskap at de representerer velgerne i Buskerud.

Vi kjenner vår nasjonale identitet. Vi skjelner språket fra andre lands. Vi vet hva kongen heter, og statsministeren og kringkastingssjefen. Men husker vi egentlig at faren til Harald Hårfagre, Norges første konge, Halvdan Svarte, var buskerudværing? Vi husker bedre at han gikk gjennom isen på Randsfjorden - og den ligger i Oppland. Vet vi hva fylkesordføreren i Buskerud heter? Vet vi hva fylkesrådmannen heter? I så fall fordi det er en tidligere statsråd og Tromsø-væring med «kunstnernavnet» Matz Sandman. Enn Fylkesmannen? Jeg husker at det var den tidligere LO-lederen og statsråden, Leif Haraldseth, som var det. Og nå er det den tidligere stortingspresidenten, Kirsti Kolle Grøndahl. Begge er i likhet med Sandman kjent fra rikspolitikken, ikke fra Buskerud.

Fakta om Buskerud

* Kun Oppland slår Buskerud i antall hytter. Per 1. januar 2001 var det 38.107 hytter i Buskerud.

* I løpet av 2000 døde 50 personer som følge av alkohol, narkotika og medikamenter.

* I fjor opplevde 637 Buskerud-barn skilsmisse.

* Nær 60 prosent av henvendelsene til familievernkontoret i Buskerud er knyttet til problemer i parforhold.

* Buskerud utdanner flest hjelpepleiere.

* 33,8 prosent stemte Arbeiderpartiet under kommunestyrevalget i 1999.

Kilder: SSB, NTB og Buskerud Fylkeskommune.

Finner vi Buskerud i Eliteserien, tre poeng under Møre- og Romsdal, 12 poeng bak Sør-Trøndelag? Kvalifiserer Buskerud seg til sluttspillet i fotball-EM? Har Buskerud egne frimerker? Egne bilskilter? (De hadde det - F-skiltene). Egne bunader? Går det rasende debatter i Buskerud-mediene om Buskerud-sangen? Fins det noen slik? Når heiet vi sist på en skihelt fra Buskerud, en skøyteløper fra Buskerud? Og kjente du stolthet da Kolle Grøndahl fra Røyken ble stortingspresident, nest etter Kongen i rang, i 1993? Kastet det glans over fylket?

Nordlendingene har mer som binder dem sammen. De har et eget språk. De sier fesk og fette, er frodige i språk og lynne. De gjør rorbuer til millionindustri og lar søringan gispe over vill og vakker natur. Spisse fjell stiger rett opp fra havet. Midnattssol og mørketid. Han August og han Edevart, han Glahn og ho Evarda er nordlendinger. Det vet alle. Hordalendingene skarrer voldsomt på r-ene. De er striler eller fra BÆÆÆÆRGÆN og skriker på BRANN og har sin egen megafon, Hans Wilhelm Steinfeld. Folk fra Agder-fylkene og Rogaland har bløde konsonanter og er nesten danske. De tilbyr eksotiske og alternative omgivelser til sine feriebesøkende sommerturister fra Oslo. De er sørlendinger eller arabere, hvis de kommer fra Haugesund, oljesjeiker hvis de kommer fra Stavanger eller saudi-arabere hvis de bor i Sauda. De har navn vi husker fra værmeldingen. Åna Sira, Ryfylkeheiene.

Men hva har vi? Vi fra Buskerud?

Vi har Nesbyen. Det varmeste sted i Norge om sommeren. Fjelltraktene i Sør-Norge strekker seg godt inn i Buskerud. Hallingskarven er vår. En vesentlig del av Hardangervidda. De mest innbringende skiheisene i landet. Fiffen fra Oslo Vest og Bærum overfører svimlende millionsummer i distriktsmidler uten å tenke over det. På Pers, på Dr. Holms og på Bardøla.

Vi har bjørn i Vassfaret og bjørn i fylkesvåpenet. Vi har sølvgruver og Kongsberg-jazz. Vi har tusser og troll. Jørgen Moe fra Hole trakk med seg Asbjørnsen til sine trakter og samlet folkeeventyrene. Han ilte som kjent fram da det lysnet i skogen, og så utover vakre og fruktbare Ringerike. Noen kilometer i luftlinje fra Kongens Utsikt ligger Norderhov kirke og prestegården, hvor Anna Cobjørnsdatter drakk svenske soldater stupfulle under den nordiske krig i 1716. I Sigdal fikk sørlendingen Theodor Kittelsen inspirasjon til sine trolltegninger som illustrerer Asbjørnsens og Moes eventyr. Kittelsen var nesten jevngammel med Christian Skredsvik, fra Modum, som raste fra seg i Paris, før han flyttet til Eggedal og derfra rykket inn på veggen i Nasjonalgalleriet.

Marie Olaussen ved kulturavdelingen i Buskerud Fylkeskommune arbeider med et prosjekt som skal minne oss om hvem og hva som lyser opp i skogen i Buskerud. Vi hadde for eksempel nesten glemt at Herman Wildenvey vokste opp på småbruket Portåsen i Nedre Eiker, at Christian Sinding, en av landets store klassiske komponister, som ble tildelt kunstnerboligen Grotten som æresbolig, men som også, i likhet med Hamsun rakk å sympatisere med tyskerne og Nasjonal Samling før han døde i 1941 og fikk en begravelse på Quisling-regjeringens bekostning, var herfra.

At den rustne viserocker Jonas Fjeld er fra Drammen, legger han aldri skjul på. Det gjør heller ikke Herodes Falsk. Var ikke postekspeditør Sigurd Christiansen også fra Drammen? Han som skrev «To levende og en død». Og finnes det en vakrere teaterbygning enn gamle nedbrente og gjenoppbygde Drammen teater?

Men hva så, egentlig?

Buskerud har det til felles med afrikanske stater at det er fullt av stammer og enkeltindivider samlet innenfor litt tilfeldige grenser. De er trukket av sentrale myndigheter for praktiske formål, ikke fordi befolkningen der har et naturlig sterkt samhold. Vi skal grupperes som folk, velgere og skattebetalere. Vi har lite til felles, vi sier ikke, itte og ikkje, men har allikevel det meste. Landets mest kjente veikryss og trafikkorker, Drammen og Hønefoss og Kongsberg, er portaler til de vakreste natur- og fjellområder i landet og de flotteste kyststrekninger i og utenfor fylket. Skog og fjell, har gitt industri og kraft. Og arbeiderklasse. Buskerud er et rødt fylke. Buskerud er et fylke på det jevne. Derfor er det sannsynligvis det beste og bo i.

stein.aabo@dagbladet.no

MILLIONBEDRIFT: Alpinsenteret i Hemsedal er millionbutikk for Buskerudkommunen.